22 Nisan 1992 yılında, günlük olarak yayına başlayan Ereğli Önder Gazetesi, geride bıraktığı 32 yıl içinde, “doğru, hızlı, objektif” yayın çizgilerinden asla sapmadı. Ulusal düzeyde bir çok başarılara imza atarken, alanındaki yarışmalarda kazandığı  9 ödülü de ilçemize kazandıran Gazeteniz Önder, Ereğli’mizi dijital dünyada da en önde temsil ediyor.

M A N Ş E Tşlıksız Ö Ö 1

Tam tamına 32 yılı geride bırakıp 33. Yayın yılımıza “merhaba” dediğimiz, 22 Nisan 2024 Pazartesi günü yine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin hazırladığı “Türkiye  Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi”nin etik ilkeleri çerçevesinde,topluma sadece gerçekleri aktarma görevimizi yerine getirme heyecanımızla coşkumuzu siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

Sadece yazılı basın ile değil, dijital basında da ilçemizin gözü, kulağı ve sesi olmayı tüm araştırmalarda en önde temsil eden “ereglionder.com.tr”yi dünyanın dört bir yanından okurlarımız çok yakından izliyor. Dijital alanda da aynen yazılı basında olduğu gibi; kişi hak ve özgürlüklerine  saygılı yayın politikasıyla gönüllerde yer alıp, her geçen gün okuyucu sayısını artıran haberciniz Ereğli Önder, elbette bugünlere kolay gelmedi.

22 Nisan 1992’de yazılı ve de vasıflı gazete olarak yayın hayatına başladıktan 14 yıl sonra 1 Eylül 2006’da internet dünyasına da adım attık. Günlük reytingimiz elbette ilk günlerde yüzlü rakamlardaydı. Süreç içinde binlere çıktık ve nihayetinde artık 10 binleri geride bırakırken, bırakın ülkemizi dünyanın dört bir yanından okunduğumuzu görüp biliyoruz.

Rehberimiz altını çize çize söylemeye ve yazmaya devam edeceğimiz gibi, yayın politikasıdır. Bakınız biz intihar haberleri yapmayız. Neden mi?

SORUMLULUKLARIMIZIN BİLİNCİYLE BELİRTMEK İSTERİZ Kİ SORUMLULUKLARIMIZIN BİLİNCİYLE BELİRTMEK İSTERİZ Kİ

Türkiye  Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi”bu konuda ne diyor?

Gazeteci sadece kamuoyunu ilgilendiren politik ya da ünlü kişilerin intiharı ile kriminal öneme sahip intihar vakalarını haber yapabilir.

Bu tür istisnai durumlarda bile intiharın yöntemine ilişkin özendirici ve öğretici ayrıntılara yer verilmemeli, intihara ilişkin fotoğraf ve görsel malzeme ile intihar mesajı kullanılmamalıdır.”

Aynı bildirgeden birkaç örnek daha sıralamak isteriz.

 Önder 323 1

-Özel hayat:

Asıl olan kamu yararıdır. Özel hayatın gizliliğinin geçersiz sayılabileceği başlıca durumlar şöyle sıralanabilir:

1.    Büyük bir suç yahut yolsuzluk üstüne araştırma ve yayın.

2.    Toplumu kötü etkileyici bir tutumla ilgili araştırma ve yayın.

3.    Toplumun güvenliğinin veya sağlığının korunması.

4.    İlgili kişinin sözleri yahut eylemleri sonucu halkın yanılmasının, yanıltılmasının veya yanlış yapmasının engellenmesi.

Bu durumlarda dahi, özel hayatın kamuya açılan kesiti mutlaka konuyla doğrudan ilgili olmalı veya ilgili kişinin özel hayatının onun kamusal faaliyetini de etkileyip etkilemediği gözetilmelidir.

-Taraf olma:

Gazeteci ve yayın organı, her ne nedenle ve her ne biçimde olursa olsun, taraf olmaları halinde bu konumlarını kamuoyuna açıkça belirtmelidir. Yayın organı yahut yorumcu, siyasi, ekonomik ve toplumsal tercihlerinin doğrultusunda yayın yapabilir. Bu durumda bu tavır açıkça ortaya konulmalı, ayrıca yorum ile haber olay ayrımı kesin biçimde yapılmalıdır.

-Nefret Söylemi:

Gazeteci ırkçı nefret, yabancı düşmanlığı, antisemitizm ve hoşgörüsüzlüğe dayalı diğer nefret biçimlerini yayan, teşvik eden ya da haklı gösteren her türlü ifade biçiminin karşısında olmalıdır.

-Çevre ve iklim değişikliği:

Gazeteci, temiz bir çevre ve sürdürülebilir kalkınmanın, insanların yaşam haklarının temelinde yer aldığının bilincinde olmalıdır. Gazeteci, iklim değişikliğinin nedenleri ve olası sonuçları konusunda vatandaşları bilgilendirmeli, kamusal farkındalık yaratmalıdır.

Çevreyi koruma ve iklim değişikliği ile mücadele için toplumu bilinçlendirmeli, çözümler konusunda bilgilendirici yayınlar yapmalı, bu konularda iktidarları uyarmalı ve denetlemeli, hükümetlerin, şirketlerin veya güç odaklarının yönlendirmeleriyle hareket etmemelidir.

-Cinsel saldırılar:

Cinsel saldırı mağdurlarının fotoğrafları, görüntüleri veya kimlik bilgileri kesinlikle yayınlanmamalıdır. Bu haberlerde animasyon ve canlandırma da kullanılmamalıdır.

 

Bunlar sadece bir kaçı. Gazetecinin doğru davranış kurallarının yer aldığı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi  bizim anayasamız olduğundan okur sayımız arttı ve zirveye böyle ulaştığımızın bilinciyle, 33 .yayın yılımızı bir kez daha sizlerle kutlamanın coşkusunu paylaşıyoruz.

Haberciniz Ereğli Önder Gazetesi,

Bugün bizim gurur günümüz. Bugün bizim bayramımız çünkü. Bayramımız, yerel basında 32. Yayın yılını geride bırakıp 33. Yayına girmek öyle az buz olay değildir. Hem de günlük bir gazete olarak. Her gün haber, her gün yorum, her gün baskı, her gün dağıtım, her gün koşturma. Böyle bırakıldı gerideki 32. Yayın yılı. Hele ki o onca yıla ödül/ödüller sığdırabilmiş ve de “Gazetecilik ilkeleri” çizgisinde kişi hak ve özgürlüklerine ödünsüz saygıyı kapak yapabilmiş ve toplum sizi bu konuda ayrı bir çizgiye koymuş ise bu onur tüm yorgunluklarını alır götürür.

Evet bugün 22 Nisan 2024 ve günlerden Pazartesi.

Bu coşkumuzda bir iki küçük vurgu yaparak sözü fazla uzatmıyoruz. Ereğli Önder bildiğiniz gibi günlük olarak yayımlanan bir yerel gazetedir. Ayrıca künyesinde “vasıflı” ünvanı vardır. Bu ünvan resmi ilan yayımlama hakkıdır. Günlük olarak yayımlanırken Basın İlan Kurumu’nun (BİK) denetimi altındadır. BİK’in taleplerine uygun sayıda sigortalı çalıştırır ve satış rakamlarına kadar tüm faturaları da belgelenir. Aynı konumda olan diğer refiklerimiz gibi çok zorlu bir yayın sorumluluklarını yerine getirir.

Ereğli Önder işte bu sorumluluklarının bilinci içende, yayın politikasını gazeteciliğin etik değerlerinin olmaz  ise olmaz ve tartışılmaz ülkelerini önde tutar ve sürekli savunarak, farklılığını ortaya koyar.

Bölgemizin basın tarihinde Ereğli Önder’in arşivinin özellikle toplumsal konularda çok önemli bir kaynak olduğuna vurgu yaparak, “Gücünüz gücümüzdür” sözleriyle bu yeni yayın yılı coşkumuzu sevgili okurlarımızla paylaşıyoruz.

GAZETECİ KİMDİR?
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin hazırlayıp kitapçık olarak da dağıtımını yaptığı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesindeki gazeteci tanımı maddesinde yer olan Düzenli bir şekilde, günlük yahut süreli bir yazılı, görüntülü, sesli elektronik veya dijital basın ve yayın organında, kadrolu, sözleşmeli ya da telif karşılığı, haber alma, işleme, iletme veya görüş, fikir belirtme görevi üstlenen ve asıl işi ile başlıca geçim kaynağı bu olup, çalıştığı işletme ile ilgili yasalar karşısındaki konumu bu tanıma uygun olanlar gazetecidir. Basın ve yayın alanındaki her işletme, çalıştırdıkları gazetecileri, yasaların gazetecilere tanıdığı haklardan yararlandırmak zorundadır ilkesinde kaldı.

GAZETECİNİN SORUMLULUKLARI NEDİR?
Gazeteci sorumluluğunun da aynı bildirgede yer alan şekliyle Gazeteci, basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır. Bu amaçla her türlü sansür ve otosansürle mücadele etmeli, halkı da bu yönde bilgilendirmelidir. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce gelir. Bilgi ve haber ile özgür düşünce, herhangi bir ticari mal ve hizmetten farklı olarak toplumsal bir nitelik taşır.
Gazeteci, ilettiği haber ve bilginin sorumluluğunu üstlenir ve paylaşır. Gazetecinin özgürlüğünün içeriğini ve sınırlarını, öncelikle sorumlulukları ile meslek ilkeleri belirler kabullenmiştir Önder Gazetesi.

Önder Sosyal1

GAZETECİNİN İLKE VE GÖREVLERİ  
* Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, gazeteci, kendi açısından sonuçları ne olursa olsun, gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorundadır.
* Gazeteci; bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur.
* Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı
konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz.
* Gazeteci; kaynağını bilmediği bilgi ve haberleri yayınlamaz; kaynak açık olmadığında, yayınlamaya karar verdiği durumlarda da kamuoyuna gerekli uyarıları yapmak zorundadır.
* Gazeteci; temel bilgileri yok edemez, görmezlikten gelemez ve metinlerle belgeleri
değiştiremez, tahrif edemez. Yanlış, yanıltıcı ve tahrif edilmiş yayın malzemesi kullanmaktan uzak durur.
* Gazeteci, bilgi, haber, fotoğraf, görüntü, ses, belge elde etmek için yanıltıcı yöntemler kullanamaz.
* Gazeteci, kamuya mal olmuş bir şahsiyet bile olsa, halkın haber alma, bilgilenme hakkıyla doğrudan bağlantılı olmayan hiç bir amaç için, izin verilmedikçe özel yaşamın gizliliği ilkesini ihlal edemez.
* Gazeteci, yayınlanmış her yanlışı en kısa sürede düzeltmekle yükümlüdür. Gazeteci, istismar edilmemesi, kötüye kullanılmaması ve kabul edilebilir boyutlar ile biçimde yapılması kaydıyla, cevap hakkına saygılı olmalıdır.
* Gazeteci, kendisine güvenilerek verilmiş bilgilerin, belgelerin kaynaklarını, kendileri izin vermediği sürece, mesleki gizlilik ilkesi uyarınca, hiç bir şekilde açıklamaz.
* Gazeteci, çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur.
* Gazeteci, bir bilginin, haberin yayını ya da yayınlanmaması karşılığı hiçbir maddi veya manevi avantajın peşinde olamaz. Gazeteci, devlet başkanından milletvekiline, iş adamından bürokratına kadar haber kaynağı olarak da kabul edilen kişi ve kurumlarla iletişimini ve ilişkisini meslek ilkelerini gözeterek yürütür.
* Gazeteci, mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle veya propagandacılıkla karıştıramaz. İlan - reklam kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye alamaz, maddi çıkar sağlayamaz.
* Gazeteci, hangi konuda olursa olsun, elde ettiği bilgileri geniş biçimde yayın konusu yapmadan kendi yararına kullanamaz. Mesleğini, ne şekilde olursa olsun, (yasaların ve yönetmeliklerin kendisine tanıdığı hakların dışında) ayrıcalıklar kazanmak amacıyla kullanamaz.
* Gazeteci, her ne amaçla olursa olsun, tehdit ve şantaj gibi yollara başvurmaz. Gazeteci bu şekilde baskılara da karşı koyar.
* Gazeteci her türlü baskıyı reddeder ve çalıştığı basın - yayın organındaki yöneticileri dışında kimseden işiyle ilgili talimat alamaz.
* Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkes meslek ilkelerine en yüksek seviyede uymayı taahhüt eder. Ülkesindeki yasalara saygılı olmakla birlikte, hükümet ve benzeri kurumların müdahalelerine kapalıdır. Mesleki olarak yalnızca meslektaşlarının ve kamuoyunun değerlendirmeleri ile bağımsız yargı organlarının kararlarını dikkate alır.
* Gazeteci, devleti yönetenlerin belirlediği ulusal ve uluslararası politikalar konularında önyargılara değil, halkın haber alma hakkına dayanır. Onu mesleğin temel ilkeleri ve özgürlükçü demokrasi kaygıları yönlendirir.

Whatsapp Image 2024 04 21 At 21.10.21

Google Analytics verileri Gerçek Zamanlı anlık olarak başarımızı ortaya koymaktadır.