Ülke genelinde uygulanan 65 yaş üstü bedava kart ile ulaşım gerçekten güzel bir düşünce ve uygulama… diye düşünüyordum…. Taa ki;..

Dün belediye otobüs kartıma dolum yaptırmak üzere sıramı bekliyordum bir büfenin önünde.. Kuyruğun ortalarındayım.. Önümde oldukça yaşlı, bastonundan medet uman neredeyse iki büklüm bir teyze var.. Kartını uzattı dolum yaptırmak için, büfe sahibi, 4 günden önce yükleme yapamam sonra gel deyince şaşırdım doğrusu..

Niye şaşırdım?.. Çünkü teyzenin elindeki kart 65 yaş üstü için verilen ücretsiz kart.. Ayrıca yaşlı eğitimi almış biri olarak biliyorum ki yaşlandıkça hemen her şey kafada büyür, sizler de yakınlarınızdaki yaşlılarınızdan da bilirsiniz.. İstedikleri bir şey yada bir sorunları hallolana kadar söylerler çünkü hep onu düşünürler olana dek.. Eminim ki o teyze de (belki de kimsesi yok, bu işlerde yardımcı olacak, büyük ihtimal öyle ki baya zor yürüyerek çıkmış ve sadece bunun için çıktığını söylüyor, yarın geleyim mi, hakkım biter mi 4 günü geçirirsem diye ne hayıflandı anlatamam…) 4 gün boyunca kuracak kafasında.. Güzel düşünce ürünü olan birçok uygulama gibi bu da.. Hani “evlat edinme”, “koruyucu aile olun” kampanyaları gibi öyle güzel ve öyle kolay anlatılmış ki, anlatılıyor ki.. Gelin görün ki uygulamada ne detaylar var ne detaylar.. Biliyorum çünkü araştırdım  epeyce.. Bu ayrı da aynı zihinsellik pekçok uygulamada var ne yazık ki.. Hiç de anlatıldığı gibi değil gerçek hayatta uygulamak..




Yaşlıya bedava kart neden veriliyor, yaşlı adı üstünde.. Birçok yaşamsal aktivitede zorlanan, kısıtlayıcı süreçte olan insanlar.. Dolayısıyla yaşamsal her şeyin daha kolayını, daha rahatını sunmamız, sunulması gereken insanlardır.

Kart uygulamasındaki gerçek durum ise ne yazık ki bu tarifle ters orantıda bir uygulama. Yaşlı kartı hiç olmazsa bir yıl yükleme süresini kapsamalı.. Oysa her ay paso yüklemesi yapılması gerekli.. Yani YAŞLI, HER AY MUTLAKA kart dolumu yapan bir büfeye yada dolum noktasına GİTMEK ZORUNDA!.. Her yaşlının da bir yakını olmayabiliyor doğal olarak… Bastonuyla, rica minnet onunla bununla nasıl olursa olsun Gİ DE CEK!..

Hizmet detayı bu.. Ne olur gitsin diyebilirsiniz tabi 65 yaş altı ve 65 yaşınızda yada üstünde olup da çoluk çocuk torun torba sahibiyseniz.. Ama herkes aynı standartta yaşlılık yaşamıyor hatırlatayım..

Ha diyebilirsiniz daha önce var mıydı?.. Birçok uygulamada olduğu gibi nedense son yıllarda hep bunu duyuyorum da.. Daha önce de vardı da bu kadar reklamı yoktu pek çok uygulamanın.. Neyse düşünebilen ve araştıran beyinler için hiçbir şeyi ispatlamaya çalışmanın anlamı yok.. Ayrıca bir şeyi yapmış olmak için yapmaktansa hiç yapmamak daha düzgün bi hareket olmaz mı?..Özellikle son yıllarda gönüllerde, yaşantılarda görmediğimizden çok dillerde duyduğumuz yüce Yaradanımıza mı havale edelim yoksa dua edelim de bizi “düşünebilen, okuyabilen, araştıran” kullarından eylesin.. AMİN!..