Alemdar Vapuru kahramanlığı 27 Ocak 2024 cumartesi günü Gazi Alemdar Müze Vapuru’ndan düzenlenen törenle kutlandı. 103. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından İnönü Parkı’nda yapılan Şehit Serdümen Recep Kahya adına yapılan sembolik anıt da açıldı. Vapurdaki törenlerle konuşan Alemdar Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Oktay Demiroğlu, görüşlerini şöyle ifade etti.

RECEP KAHYA

“İstiklal Savaşımızın Kahraman Gemisi Alemdar’ı şehit ve gazilerimizi anma törenimize hoş geldiniz hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.

ALMAN HEYET ALAPLI'DA... ALMAN HEYET ALAPLI'DA...

Kahraman Alemdar Gemisi günümüzden 103 yıl önce bugün 27 Ocak 1921 tarihinde Ereğli’den Trabzon’a seyir halinde iken Değirmen Mevkii açıklarında gece 03:00 sıralarında Fransız hücum botu tarafından önü kesilip esir alınarak Zonguldak’a getirilmiş silah aramalarından sonra Alemdar’a çıkarılan silahlı Fransız askerler nezaretinde ve peşlerine Fransız hücum botta katılarak İstanbul’a teslim edilmek üzere yola çıkarılmıştır.

Gemiler Ereğli açıklarına geldiğinde denizcilerimiz kendi aralarında kargaşa çıkartarak kendilerini esir alan Fransızları etkisiz hale getirilerek Ereğli’ye sığınmak üzere dümen kırarak kaçmaya başlamışlardır.

Bir süre sonra iki gemi arasında silahlı çatışma başlamış denizcilerimiz esir ettikleri Fransızlardan aldıkları silahlarla karşı koyarak çatışmaya başlamışlardır.

Bu çatışmanın sonucu Fransızlar 2 ölü 3 yaralı Türk tarafında ise Serdümen Recep Kahya Şehit olmuş ayrıca 3 yaralı verilmiştir.

Ve Alemdar Ereğli’ye varıp çoban çeşmesi kıyısına baştan kara edilmiştir. Kıyıdan Kuvayı Milliyeciler müdahalesi sonucu Fransız Hücum botu aldığı yaralılar ile birlikte geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Alemdar da esir alınan biri yüzbaşı olmak üzere 5 askerin iadesi için başlatılan müzakereler sonucu varılan anlaşma İstiklal savaşımızda bölgesel çatışmalar sonucunda yapılan anlaşmalar tarihsel sonucu bakımından en önemlisi olmuştur.

Bu konuda geniş bilgileri size Alemdar Gazisi ve yukarıda anlatılan çatışmada keskin nişancı olarak görev yapan ve bahriye askerliğini Alemdar’da yaparak teskere alan İstiklal Madalyası sahibi Caferoğlu Hasan’ın torunu yönetim kurulu üyemiz tarihçi Yazar Dr. Can Canver sunacaktır.

Alemdar kurtarma gemisini  7 kahraman denizci Mustafa Kemal Paşa emrine katılmak üzere İstanbul’dan 24 Ocak 1921 akşamı kaçırılarak 26 Ocak 1921 tarihinde Ereğli’ye varmıştır.

Ankara Hükümetince geminin bütün eksikliklerinin giderilerek derhal Trabzon’a gönderilmesi emredilmiştir.

Gemimizin kömür su ve kumanya eksiklikleri tamamlanmış mürettebat eksiği ise gemiye tayfa olarak gönüllü 12 Ereğlili genç denizci alınarak zabıtan eksikliği de tamamlanarak 27 Ocak 1921 gecesi hareket etmiştir.

Yukarıda bahsettiğimiz İstiklal Savaşımızın ilk ve tek deniz savaşı sonrası şehit olan Rizeli Recep Kahya ve silah arkadaşlarını rahmet ve saygı ile anarkan vatanımız uğruna can veren kan döken bütün şehitler ile gazilerimizi rahmet saygı ve sonsuz şükranlarımızı sunarım.

Bugün belediye başkanlığımızın katkıları ile Alemdar şehidimiz Recep Kahya adına yapılan anıtın açılışını yaptık.

Aynı katkıyı Alemdar’ın baştan başa kara giderek Ereğlimize sığındığı çoban çeşmesinin gün yüzüne çıkarılarak çevre düzenlemesini de yaparak kent hafızasına katılmasını da bekleriz.

Ereğlimizin simgesi ve onuru olan Alemdar’ın İstiklal Madalyası ile taçlandırılması için yapılan girişimler sonucu TBMM 27. Dönem Zonguldak Milletvekillerimizin imzası ile TBMM Başkanlığına yasa teklifi sunulmuş olup bugüne kadar gündeme alınmamıştır.

Bu girişimin sonuca ulaşması için 28. Dönem Zonguldak Milletvekillerimizin katkılarını bekliyoruz.”

Demiroğlu’nun ardından yapılan konuşmalar tamamlandı ve ödül alan öğrencilere protokol tarafından ödülleri verildi.