Yaygın haber ajanslarında geçen şu haber beni Kdz. Ereğli’de yaklaşık 30-35 sene öncesine taşıdı.
Haber şu:
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde özellikle akşamsaatlerinde başlayan ve çalılık alandan gelen ses mahalleliyi tedirgin ediyor. Yaklaşık 20 gündür gelen ses, zaman zaman artarken mahalleli ise korku dolu anlar yaşıyor. Sesin yılana ait olduğunu iddia edilen mahalle sakinleri, kapı ve pencereleri kapatarak sopayla nöbet tutuyor.
Sesin yaklaşık 20 gündür nereden geldiğini tespit edemeyen mahalle sakinleri, neredeyse her akşam çalılık alanda, çatılarda gezerek sesin kaynağını arıyor. Körfez Belediyesi Başkan Yardımcısı Faruk Denli ile telefonda görüşen mahalle sakinleri yardım istedi. Sabah saatlerinde gelen Körfez Belediyesi’ne bağlı ekipler sesin nereden geldiğini araştırdı. Ancak ekipler herhangi bir ize rastlamadı.”

Kocaeli’ndeki bu sesi de bulurlar nasıl olsa bir gün.
Peki yıllar önce Ereğli’de ne olmuştu?
Eskiler bilir bu sesi.
Orta Cami çevresinde garip garip sesler çıkardı akşam saatlerinde. Bu sesler öylesine tuhaftı ki korkmayan kalmamıştı. Her akşamüstü ve herkes birbirinden cesaret alarak Orta Cami ve çevresine konuşlanır ve bu sesi duyup ne olduğu üzerinde yorumlar yapılırdı.
Olay öyle bir noktaya geldi ki, ambulans ve polis araçları ile nöbetler tutulurdu.
Ne tuhaf gece gelmezdi o sesler.
Sadece akşamüstü.
Korkusuzların sesin geldiği nokta ve çevresinde yaptıkları arama ve taramalar nihayet sonuç verdi.
Bu mevkideki eski evler var.
Eski evlerin içinde de kuyular.
Bu eski evlerin birinin içindeki kuyudaki baykuşun çıkardığı ses, kuyunun akustiği ile öylesine değişiyor ve garipleşiyor ki, tahmin etmek güç.
Bulundu.
Baykuşmuş.
Baykuşun o yuvalandığı eski kuyuya (Sanıyorum aynı ev) daha sonra bir çocuk düştü ve yaşamını kaybetti.
 
Nereden nereye.
Kocaeli’de de sanırım böyle bir durum söz konusu.
Sonuçta tahminlerin çok ötesinde bir gerçek ile karşılaşabilirler.
 
Yine Kocaeli’ye dönelim:
“Sesin yaklaşık 20 gündür geldiğini ifade eden mahalle sakinleri, “Korkudan kapı ve pencere açamıyoruz. Her akşam geliyor. Yılan olduğunu söyleyenler var. Fakat yılan sesine benzemiyor. Çok garip sesler. Etrafa yayılıyor. Ne olduğunu bilsek ona göre bir tavır sergileyeceğiz. İnsan uykusu gibi bir ses” diye konuştular.”