Tüm ülkede Belediye Başkanlığı için amansız bir yarış başlamıştır. Bu yarışın arka planında ekonomik ve siyasi rant olduğu açıktır. Büyük şehirleri ele geçirmek siyasi rant getirecek, ülkede alınan oy oranını muhalefette arttıracak, iktidarda ise icraatının devamını sağlayacaktır.

Şu ana kadar gazetelerde çıkan haberlerde ekonomik rantı görmekteyiz. Bu imara açma, kat artırma 18.madde çerçevesinde yapılmaktadır. Birinci derecede tarım arazileri ekonomik/siyasi ranta kurban edilmekte, imara açılmakta ya da fabrika/sanayi sitesi yapımına yönlendirilmektedir.
Ormanlar, HES, Vahşi Madencilik bu duruma bir örnektir. Bu işlemlerin yapım aşamasında hiçbir bilimsel, ekonomik veri, çevresel etki, meteorolojik, jeolojik faktörler dikkate alınmamakta, ben yaptım oldu ile geçiştirilmektedir.

Küçük yerlerde ise rant/belediye başkanlarının birkaç milyon Türk Liralık arabalar, lüks sevdası, aşırı yakıt tüketimi, aile efradını atama, liyakata göre değil, eş-dost-akraba, yağcılığa göre atama yapmaları, egolarını, açgözlülüklerini tatminleri basında izlenmektedir.

Araçlara fazla yakıt gösterip farkı cebe atmak, villa-işyeri-arazi almak ve diğerleri Sayıştay raporları ile ortaya dökülmüştür.
Belediye/Rant Başkanlığına adaylar, ortaya çıktığı vakit yapacakları projeleri, uygulayacakları modeli, Meclis üye listelerini sunmalı ve demokratik seçimle seçilmelidirler. (Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim) Sözünü biraz değiştirerek (Bana meclis üyeleri listesini söyle nasıl başkanlık yapacağını söyleyeyim)..
Adaylar, isimleri ortaya çıkmış ancak proje ve yönetim modelleri ile meclis üyeleri karanlıkta kalmıştır.

Oysa bizim adayımız bu, adayın da meclis üyeleri bu isimlerdir şeklinde seçime gitmemek halkı dikkate almamaktır.
Projesi, stratejisi, ne yapıp yapamayacağı belirsiz adaylara oy istemek halka/insana saygı ve değer verilmediğinin göstergesi olarak ortaya çıkmaktadır.
BİZLER DE OY VERİRKEN BU KRİTERLERİ GÖZÖNÜNE ALMALIYIZ.

Gerçekte olan ise;
Ne kadar paran var?!.. Seçimde ne kadar harcayalabilirsin? Kimin adamısın?.. Genel Merkeze ne kadar yakınsın? Bölgende partililere hakim olabilir misin? Gibi kriterlerle adaylar önümüze konmaktadır.

Adaylar ve Meclis Üyeleri arasında iş yapacak kişileri görmek mümkün değildir. İş dünyası her yönüyle belediye rant başkanlıklarını ele geçirmeye çalışmakta ve geçirmektedir. O zaman işiniz iyi değil mi de bu işe soyundunuz, kendi işlerinizi bırakabiliyor musunuz sorusu sorulmalıdır. Daha önceki adaylara bakıp da bu noktalara gelip menfaat temin etmeden dönen ancak bir elin parmakları kadar aday sayabiliriz..
İsterseniz sayın, kaç kişi bulabileceksiniz?!.. Şu ana kadar seçildiğinde mal beyanında bulunma zorunluluğunu yerine getiren sadece Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. (Bir yüzüğüm var demiştir).. Başka mal beyanında bulunan olmadığı gibi bulunan birkaç kişinin açıklanması gizli diyerek engellenmiştir. Bunları sormak ve bilmek vatandaşın hakkıdır.
Oy isterken partilerin bu konulara dikkat etmesini sağlamakta yarar var ve sağlamalıyız…