Bundan 7 asır önce yaşamış olan İbn-i Haldun Coğrafya Kaderdir demiş ve bu sözün doğruluğunu görüyor-yaşıyoruz.

 

Dünya coğrafyasında Ortadoğu ,Ortadoğu da da Türkiye nin coğrafi yapısının KADERİMİZ olduğunu acı-tatlı tecrübelerle yaşıyoruz - yaşayacağız. Aynı şekilde yaşadığımız şehir olan Kdz.EREĞLİ’nin de COĞRAFİ KADERİNİ hep birlikte yaşıyoruz. 
Ülkemizin bulunduğu coğrafya ya kısaca göz atalım. (Yapacağım sıralama rastgele olacak) 

 

*Doğunun zenginliklerini batıya bağlayan İpek yolu ülkemizden geçmediği zaman ipek yolu diye bir yol olmaz.

*Yüzyıllardır soğuk denizlerde yaşayan kuzey bölgesi(RUSYA) sıcak denizlere sadece ülkemiz üzerinden ulaşabilir. Kanal İstanbul projesi bu yolun değerini artıracaktır. 

*İnsanoğlu var olduğu günden bu yana oluşturduğu büyük medeniyetlerin yaşadığı topraklar ülkemiz içindedir. Efes harabeleri, Mardin bölgesi, Sümela, Ürgüp, Bergama vb gibi arkeoloji cennetiyiz. 

* Hristiyanlığın, Museviliğin ve islamiyetin en önemli merkezleri yine bizim topraklarımız üzerindedir. İnanç turizmi bölgesi ilan edilen bir çok şehrimiz var. Bunlardan biri de Kdz.EREĞLİ dir. 

* İklim yapısı olarak dünyada 4 mevsimi yaşayan çok nadir ülkelerden biriyiz. 

* Üç tarafı denizle çevrili olan ülkemiz denizcilik alanında dünyanın en önemli odağıdır. 

* Antropolojik değerler açısından dünyada ülkemizden daha değerli bir yer yok. 

* Dünyanın en önemli ihtiyacı olan ENERJİNİN, üretim ve dağıtım yollarının en önemli kavşağı yine ülkemizdir. 
Yukarıda sıraladığım hususlar ilk aklıma gelenlerdir. Bu liste uzayıp gider. “Ereğli ilçe merkezinin yerleşme tarihi, ilk çağ ve belki tarih öncesi devrelere kadar eskiye dayanır… Ereğlinin önemli bir tarihi kültürel merkez olduğunu gösteren kimi maddi kültür belgeleri ve yazılı kaynaklar günümüze dek gelebilmiştir. Bu nedenle Ereğli sadece coğrafyacılar değil onlarla birlikte tarihçiler, arkeologlar ve hatta gezginlerinde dikkatini çekmiştir. Ve ayrıca doğal ve beşeri çevre özelliklerinin çeşitliliği ise bu konuyu seçmemizde etken olmuştur.” 

 

Bu satırların yazarı Doç .Dr. Zerrin Karakuzulu. 
Sakarya Üniversitesi Coğrafya Bölümü hocası. 2002 yılında ilçemizde 2 yıldan fazla bir sürede şehir merkezi ve tüm köylerimiz dahil olmak üzere tek tek giderek “KARADENİZ İLÇESİNİN COĞRAFYASI” konulu doktora tezini yaparken Kdz.EREĞLİYİ NİÇİN SEÇTİĞİNİ bu satırlarla izah ediyor.

 

Şehrimizin coğrafyası KADERİMİZİ nasıl etkiledi ve gelecekte nasıl etkileyecek. Bilimsel verilerle bize ışık tuttu. Ve bundan sonra da yapılabilecek planlamalara ışık tutmak istediğini öğrendik. Çok değerli hocamızı Ereğli ye davet ederek yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine teşekkür etmek istedik. Bizi kırmadı ve de çalışmasını yaparken kendisine en çok destek veren eşi Dr.Mehmet beyle 18-19 Haziran tarihlerinde misafirimiz oldular. Bu hususta bizlere Deniz Ticaret Odasının tüm imkanlarını sunan D.T.O. Yönetim Kurulu Başkanı Sn İrfan ERDEM beye çok teşekkür ediyorum.Kıymetli hocamızla D.T.O. da yaptığı çalışma ile ilgili bir toplandı yaptık. Davetimizi kırmayıp gelen başta yine Sn.İrfan ERDEM’e, Dr.Can Canver’e, Dr.Hülya Şen’e, Sn.Ahmet Kızmaz’a, DTO personeline çok teşekkür ediyorum. Samimi içten ve çok yararlı olduğuna inandığım bir toplantı oldu. Ereğlimizi daha iyi tanımaya ve geleceği için yapılabilecek planlamalarda bizlere ışık tuttu.

 

Toplantıya son anda çıkan mazeretlerinden dolayı katılamayan TSO Meclis başkanı Sn Faruk Yazıcı ve Sn.Eyüp Bektaş’a duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. 

 

Toplantımıza gelecek olan ama katılmayı unutanlara bir şey demiyorum. 30 Mart Değişim Şart sloganı ile yeni seçilen belediye başkanımız Sn.Op.Dr.Hüseyin Uysal, yoğun programı arasında bize zaman ayırdı ve kısa bir görüşme yaptık. Hocamız, yaptığı doktora tezinin ana teması olan “Kdz.Ereğliyi coğrafya bilimi penceresinden sosyo-ekonomik olarak analiz ederek şehrin geleceği için yapılabilecek planlamalarda bilgi alt yapısı sunmak olarak” özetledi.

 

Bu arada çok sevindiğim bir bilgiyi öğrendik başkanımızdan. Belediye başkanımız seçilmesinden sonra geçen bu çok kısa sürede ilçemizin sorunlarını çözecek ve hızla kalkındıracak tüm projeleri hazırladığını ve her birini tek tek hayata geçireceğini öğrendik. Sn.Ahmet Kızmaz’ın refakati ile kısa bir çevre gezisi yapan hocamız ile ikinci gün sabah kahvaltısını çalışma sahası içinde olan bir dere kenarındaki tesiste yaptık. Son olarak Önder Gazetesine kısa bir ziyaret yaptık. Hocamız ve eşini misafir ederken beraber olduğumuz herkese teşekkür ediyorum. İlçemiz için gelecek planlamalarında bilgi desteği için hazır olduğunu ifade eden Sn.hocamıza ve ona her an destek olan eşine ŞAHSIM VE Kdz.EREĞLİ ADINA (Böyle bir yetkim var mı acaba) teşekkür ediyorum.