Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğinde yürütülen eğitim programı kapsamında 2012'de Somali'den Kdz.Ereğli'ye gelen ve lise öğrenimini tamamlayan öğrenciler, Türkiye'de üniversite eğitimi görmek istiyor. Somalili 17 erkek öğrenci, Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Öğrencilerin tamamına başarıları dolayısıyla takdir belgesi de verildi.

EREĞLİ'DE EĞİTİMLERİ TAMAMLADILAR

Arkadaşları ile birlikte eğitim ve öğretimi tamamladıkları okulda gazetecilere açıklamada bulunan Mohamed Abdukalik Abdullahi, Türkiye Cumhuriyeti devletine kendilerine okuma imkanı sağladığı için teşekkür etti. Türk Devleti sayesinde 4 yıldır eğitim ve öğrenim görme imkanı bulduklarını anlatan Abdullahi gazetecilere şunları söyledi:

"ŞİMDİ ÜNİVERSİTE TELAŞIMIZ BAŞLADI"

"Buraya ilk geldiğimizde nasıl yapacağımızı düşünüyorduk ama karşılaştığımız insanlar çok iyi insanlardı. Hepsi sıcakkanlıydı, bize iyi davrandılar. Özellikle burada iyi arkadaşlar edindik, dostlarımız oldu. Eğitim gördüğümüz 4 yıllık süre içerisinde iyi ilişkiler kurduk. Hiçbir sıkıntı ile de karşılaşmadık. İlçe halkına, öğretmenlerimize ve okul yöneticilerimize teşekkür ediyoruz. Arkadaşlarımız ile birlikte eğitimimizi burada tamamladık şimdi üniversite telaşımız başladı"

YÖS SINAV SONUÇLARINI BEKLİYORLAR

Yabancı Öğrenciler Seçme Sınavına (YÖS) girdiklerini ve sonuçların açıklanmasını beklediklerini anlatan Abdullahi, "Türkiye'de üniversite hayatımızı da tamamlamak ve ülkemize dönmek istiyoruz. Önceden çok iyi Türkçe bilmediğimiz için zorluk çekiyorduk ama şimdi yavaş yavaş ilerlemeye başladık. Okulun ilk dönemleri teşekkür belgesi alırken şimdi takdirname aldık. Türkiye Cumhuriyeti'ne bir kez daha teşekkür ediyorum. Burada olmamızın sebebi onlar. Onlar bizi buraya getirdi, barınmamızı ve pek çok ihtiyacımızı karşıladı. Türk Devletine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

TÜRK VE SOMALİ BAYRAKLARI İLE FOTOĞRAF

Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Ramazan Karaoğlu da takdir belgesi alarak mezun olan Somalili öğrencileri başarılarından ötürü kutladı. Somalili öğrenciler daha sonra okul yöneticileri ile Türk Bayrağı ve Somali bayrağı önünde fotoğraf çektirdi.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)