Kdz. Ereğli Eğitim-Sen Temsilciliği, yeni eğitim öğretim yılına 4+4+4 sisteminin derinleştirdiği sorunlarla birlikte girildiğini belirtti.

Dönüştürülen eğitim sisteminde hala en temel sorunların bile çözülemediğini ifade eden Eğitim Sen Temsilciliği, “Hiç kuşkusuz bütün mağduriyetlerin sorumlusu kendi siyasi ve ideolojik hedefleri doğrultusunda eğitim sistemini dönüştürmekte hiçbir sakınca görmeyen AKP iktidarıdır” dedi.

Yapılan yazılı açıklama şu görüşlere yer verildi:

 

TEMEL SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ

“Yeni eğitim öğretim yılına 4+4+4 sisteminin derinleştirdiği sorunlarla birlikte giriyoruz. AKP iktidarının dönüştürdüğü eğitim sistemi; 2013/2014 eğitim öğretim döneminde de hala en temel sorunlarını bile çözememiş durumdadır. Okulların fiziki ve altyapı yetersizlikleri devam etmekte, Türk-İslam sentezli eğitim dayatmasında ısrar edilmekte, yoğun ticarileşme yaşanmakta; sınavların ağırlığı arttırılmaktadır. Başta eğitim emekçileri olmak üzere öğrenciler ve öğrenci velilerinin yaşadıkları mağduriyetler de artmaktadır. Hiç kuşkusuz bütün mağduriyetlerin sorumlusu kendi siyasi ve ideolojik hedefleri doğrultusunda eğitim sistemini dönüştürmekte hiçbir sakınca görmeyen AKP iktidarıdır. Tüm bilimsel veriler yok sayılarak oluşturulan 4+4+4 modelinin temelinde piyasacı, bilimsellikten uzak dogmatik bilgilerle yetişen, başarıyı sınavlarla eş tutan öğrenciler yetiştirmek vardır. 
           

SBS’Yİ KAZANAMAYANLAR MAĞDUR
         
Düz liselerin Anadolu Liselerine dönüştürülmesiyle SBS’de yeterli puanı alamayan öğrencilere özel okullar, İmam Hatip ya da açık liseler dayatılmaktadır. Bakanlık bu uygulaması ile 100 binlerce öğrencimizin geleceği ile oynayarak onları istemedikleri okullara yönlendirmektedir. Böylece öğrenciler hem piyasanın hem de gericiliğin kollarına itilmektedir. Zorunlu Din derslerinin yanına zorunlu-seçmeli Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri eklenerek ayrımcı ve anti laik uygulamalara devam edilmektedir.         

 

SINAVA DAYALI EĞİTİM SİSTEMİ
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "yeni" Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili olarak her gün bir birini tutmayan açıklamalar yapmaktadır. Beceriksizliğin ve plansızlığın yeni adı ise güncelleme olmuştur.Bakan Avcı,yaptığı açıklamalarda sınav odaklı eğitim sistemini sınıf odaklı sisteme dönüştürdüklerini iddia ederek adeta hem kendisini yalanlamış, hem öğrenciler hem de öğrenci velileri ile alay etmiştir. 
Bakanlığın 8.sınıflarda hangi bilimsel kriterlere göre seçildiği bilinmeyen altı dersten birinci dönem ve ikinci dönem  olmak üzere toplam 12 merkezi sınav dayatması SBS yi kaldırdığını iddia eden bakanlığın kendisini yalanlamasıdır. Bir sınavı dahi beceremeyen her sınavda şaibelerin olduğu bir süreçte bu kadar sayıdaki sınavın çok güvenilir yapılacağına velilerin inancı kalmamıştır. Bu nedenlerle çocuklarımızın geleceği ile oynandığını düşünmekteyiz. 

 

SÖZLÜ MÜLAKATTA SKANDAL 
2013 yılı sınava dayalı müdürlük atamasında sözlü sınavlarda Zonguldak'ta tam anlamıyla bir komisyon skandalı gerçekleşmiştir.Müdürlük ataması yazılı sınavında Zonguldak ilinde en yüksek puanı alan Eğitim-Sen üyesi öğretmene oluşumu şaibeli komisyon tarafından oldukça düşük bir not verilmiştir. Sözlü mülakatta genellikle soruları doğru yanıtlayanlara bakıldığında ortak bir yanlarının olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu ortak yan da bunların tamamına yakının Eğitim-Bir sendikasına üye olmalarıdır. O halde bakanlığın sözlü mülakat uygulamasını niçin getirdiği gün gibi ortaya çıkmaktadır. Bu uygulama ile bin bir zorluklarla emek harcayarak sınavlara hazırlanan üyemiz ya da üyemiz olmayan meslektaşlarımızın hakları gasp edilerek hak etmeyenlere verilmektedir. Bu uygulamayı ahlaki olarak doğru bulmadığımızı belirtirken komisyon üyelerini vicdanlı olmaya davet ediyoruz.

Bu tablo içerisinde; başta öğretmenler olmak üzere tüm eğitim emekçilerinin insanca yaşayabilecekleri ücret, kadro, yönetici ve öğretmen atamaları, il dışı, il içi ve özür gurubu yer değiştirmelerinde adaletsizlikler sürmektedir. TİS sürecinde Memur-Sen’le kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler sonucunda yapılan anlaşma eğitim emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmekten uzak olduğu gibi, kamu emekçilerini yok saymıştır.

Bu kadar olumsuzluk içerisinde hem eğitim emekçileri hem de  öğrencilerimiz üzerine düşen görev ve sorumlulukları özveri ile yerine getireceklerdir. Eğitim-Sen olarak   2013-2014 eğitim öğretim yılının eğitim emekçileri ve öğrencilerimiz için mutlu geçmesini dilerken bu adaletsiz eğitim sisteminde siz öğrencilerimizin yanında olduğumuzu unutmayınız.


EŞREF AKŞAN’I YİTİRDİK
Bu olumsuz tablo içerisinde bir üzücü  haber de ilçemiz Atatürk Ortaokulu Müdürü, üyemiz Eşref Ağabeyimizden geldi. Yıllarca eğitime gönül vermiş, Öğretmen ve öğrencilerinin her zaman üzerine titreyen Sayın Eşref AKŞAN'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Kederli ailesinin ve tüm eğitim emekçilerinin başı sağolsun.”