İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün; okul müdürleri, öğretmenler, öğrenci velileri, sendikaların görüşlerini almadan aldığı kararların yarattığı rahatsızlığın ortadan kaldırılması için üst makamların konuya el atması isteniyor.

Konuyla ilgili olarak gazetemizin araştırma sonucu elde ettiği tespitleri öne çıkaran EĞİTİMCİLİK 'BEN YAPTIM OLDU' MUDUR? başlıklı haberimiz büyük ses getirdi.

www,ereglionder.com.tr haber sitemizi yorum yağmuruna tutan vatandaşlar sağlıklı dönüşümün birlikte alınacak kararlar ile gerçekleşebileceğine dikkat çekerek taleplerinin göz ardı edilmemesini bekliyorlar. 

*Kdz. Ereğli'de eğitim camiasında son 10 ay içinde yaşananlar filmlere konu olacak kadar tuhaflıklar içeriyor. Tuhaflıklar ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giden bir kadının kendini bakanlık müfettişi olarak tanıtması ile başlıyor. Müfettişin gözüne girmek isteyenler hemen verilen tüm talimatları yerine getirmeye başlarken, bu heyecanla tüm okul müdürlerini de toplayıp emirleri toplu aldılar. Zonguldak Valiliği'nin Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği 'böyle bir müfettiş yoktur' yazısı da sümen altı edilince, müfettişin aldığı tüm kararlar tıkır tıkır uygulandı. Hatta pilot okul seçilip, restorasyonu bile yaptırılırken, hayal dünyası yüzme havuzlarına kadar dayandığında, Gazetemizin 'Film Gibi Olay' başlıklı haberi gerçekleri gün ışığına çıkardı. 

Kentte eğitim alanında yaşanan durumun bedelini ise 4+4+4 konusunda sahte müfettişin aldığı kararlar ile ödeyen, okul yönetimleri, öğretmenler, öğrenci ve veliler şimdi yeni bir sorun ile karşı karşıya kaldılar. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sahte müfettişin aldığı kararları reviye etmeye kalkınca, bir yıldan bu yana yeni uygulamaya alışan eğitim camiasını rahatsız etti. Okullarda ilk ve orta değişimlerinin daha çok karmaşa ve sorun çıkaracağını öne süren veliler tepkilerini çok yönlü dile getirirken, konuyla ilgili olarak araştırmacı gazeteciliğinin çerçevesinde tespit ettiği talepleri dile getiren Gazeteniz Önder'in EĞİTİMCİLİK 'BEN YAPTIM OLDU' MUDUR? başlıklı haberi büyük yankı yaptı. Önder'in haber sitesi www.ereglionder.com.tr adresine gönderilen bu yorumlarda;düzenlemelerle ilgili alınacak kararların tepeden inme olmamasının gerektiğine vurgu yapıldı. 

TALEPLER SIRA SIRA

Kdz.Ereğli'de yapılmak istenen değişikliklerle ilgili olarak toplumsal uzlaşma isteyenlerin yetkililerin duyurmak istediği talepleri şöyle sıralanıyor: 

*Kdz Ereğli ilçesinde bu değişikliğe neden ihtiyaç duyulmuştur? İlimizdeki diğer ilçelerde bu tür değişiklikler hiçbir şekilde yapılmazken sadece Kdz Ereğli yapılması neden gerekli olmuştur? 

*Bu değişikliklerle ilgili olarak okul müdürleri, öğretmenler ve diğer çalışanların görüşleri alınmış mıdır?

*Ayrıca okulların etkilediği dış ve iç paydaşlar olan eğitim sendikalarının, eğitim derneklerinin, eğitime ilgili duyan sivil toplum kuruluşlarının ve mahalle muhtarları ile konu görüşülmüş müdür?

*Okul yönetimlerine destek veren ve değişikliklerden etkilenecek olan okul aile birliklerinin, servis şoförlerinin, okulda hizmet veren kantincilerin bu durumdan nasıl etkilenecekleri düşünülmüş ve bu paydaşlarla görüşmeler yapılmış mıdır.?

*200 dersliğe ihtiyacın bulunduğu kentimizde, zaten ihtiyaç varken okul dönüşümlerinin yapılması, modern eğitim anlayışı içinde sınıf öğrenci mevcutlarını nasıl etkileneceği, mevcut olan ihtiyaca yeni ihtiyaçlar ekleyeceğinin göz önüne getirilmiş midir?

*Kentimizde eğitim kurumları ile devamlı etkileşim içinde olan ticaret ve sanayi odası şoförler ve otomobilciler odası gibi kurumlarla, bu değişimlerin Ereğli'ye yansımaları konuşulup tartışılarak paylaşılmış mıdır?

*Geçen yıl dönüşümlerden sonra belirlenen okulların öğretmenleri; kendi branşlarına uymadıkları ve norm fazlası olmamak için tayin isteyerek gittikleri okulların bu yıl tekrar değişime tabi tutulmasından etkilenmeyecekler mi? 

*Bir yıl içinde üçüncü kez okul değiştirmek durumunda kalacak olan öğretmen ve öğrenciler ile bu şekilde oynamaya kimin ne hakkı vardır? 

*Örneklerden bir tanesi; Kayabaşı ilköğretim okulu geçen yıl ilkokul olarak belirlenmiş bu yıl ise ortaokul olarak değiştirilmesi planlanmaktadır. Kayabaşı okulunda iki çocuğunu okutan bir velinin Ereğli kalesinin hemen alt tarafında oturduğunu düşünür isek , çocuklarını oturduğu mevkide ilk okul olmadığı için en yakınındaki ilkokul olarak belirlenen İhsan Yılmaz ilkokuluna göndermek durumunda kalmayacak mı? Bu da servis ücreti ödemek değil midir? Asgari ücretle çalışan bir velinin iki çocuğu için aylık 220 servis masrafı olacak ve bu eğitim masrafı nasıl karşılanacaktır?

*Geçen yıl okulların belirlenmesinden sonra veliler kira durumlarını ev satın alma durumlarını çalıştıkları, işyerlerini de çocuklarının okullarına göre planlamışken bu değişim velileri tedirgin edecek ve çok kaygılandıracaktır. Bu kaygı eğitimin kalitesini de etkileyecektir. 

*Öncelikle birleştirici bütünleştirici ve toplumun tüm dinamiklerini etkileyen eğitim kurumlarında okul dönüşüm kararları alınırken hassasiyetle özenli davranılması beklentisi unutulmalı mıdır? 

*Özellikle ''ben yaptım oldu'' anlayışından uzakta kalmak gerekmez mi? Katılımcılık ilkesi ile hareket anlayışı neden gözden kaçırılarak, toplumun tüm kesimleri huzursuz edilir?

Vatandaş yorumlarla konuştu

Mustafa: YA ARKADAŞ, BU OKULDA YAPILAN İŞLERLE İLGİLİ KRURMLARDA HATA YAPILDIĞI BARİZ ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKTI VE SONUCUNDA OKUL MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI İLE İLÇE MİLLİ EĞİTİM CAMİASI HAKLI OLARAK GÖEVLERİNDEN ALINDILAR. SONUCUNDA NEMİ OLDU! YETKİLİLER FARKLI OKULLARDA GÖREVLERİNE DEVAM ETMEKTELER. PEKİ İŞ YAPANLAR NE OLDU. MEÇHUL. ÇÜNKÜ HİÇ BİR KURUM VE YETKİLİ BU İŞLE İLLENMİYOR. BU İŞİN NE BAŞI BELLİ NEDE ...ÇI BELLİ. ÇÜNKÜ BİZLER.......YÖNETİCİLERLE YÖNETİLMEYİ HAK EDİYORUZ.(KAYMAKAMDA DAHİL) NEDENMİ? BU İŞTE ASIL SORUMLU KAYMAKAMDIRDA ONDAN.

Duyarlı insanlar: Hiç kimse kendi hazırladığı taslağı herkesin görüşü alınarak hazırlanmış bir taslak olarak yutturmasın. Sağlıklı dönüşüm istiyorsak sıkıntılı yerlere yeni okullar yaptırarak bu sorunlara çözüm bulalım. Hiç kimse tabutta röveşata yapmaya kalkmasın. Şu anda Zonguldak ve Ereğli de eğitim yoğun bakıma alınmalı. Doğru teşhis ve ilaçla tedaviye hemen başlanmalı yoksa bu hastayı ayağa kaldıramayız. Vitrin projeler değil ayağı yere sağlam basan projeler geliştirmeliyiz. Kısacası her şeyi ben biliyorum değil, tüm eğitim paydaşlarını (okul idarecilerini, öğretmenleri, velileri, öğrencileri, servis şoförlerini, kantincileri ve hizmetlileri) dinleyen yönetici olmalıyız. Sözün özü kibirli değil alçak gönüllü olmalıyız.

Turgut Reis Okulu: Milli eğitim bu ilçe milli eğitim müdürüyle de rayına girmemiş hatta ayrışma ve kutuplaşma yaşanmaya devam etmiş sadece küçük bir cemaati mutlu etmiştir. Burada düşünülmesi gereken durum siyasi iktidarın yöneticilerinin bu durumlara nasıl baktığıdır çünkü biz velileri bu kadar kaygılandırıp çocuklarımızın eğitim geleceğini belirsiz hale getiren bürokratların cezasını yarın siyasi iktidar ödeyecektir zira belirtmek gerekir ki önümüzde bir yerel seçim bir genel seçim birde cumhurbaşkanlığı seçimi olacak hatta belki de anayasa referandumu yapılacak her şey güzel düşünülmeli ve planlama yapılırken yürüyen tekerleğin neleri ezeceği dikkate alınmalı eğitimde yapılan hataların dönüşü zor olacaktır...
Geçen yıl ilkokul bu yıl ortaokul olan okulumuz için çocuğum soruyor gelecek yıl tekrar ilkokul mu olacağız bu sorunun cevabını tüm yetkililere soruyorum ben çocuğuma ne cevap vereyim? Eğitimde de orta Asya'daki gibi göçebe eğitim anlayışını yaşıyoruz herhalde bir çadır edinmemiz gerekecek...

İsmail B: bu milli eğitim müdürü ne yapmaya çalışıyor. Geldiği ünden beri tartışmasız kabul edilir bir şey yaptığı yok. Her yapılan işi biz böyle basından ve olumsuz şekilde mi öğreneceğiz...

İsmet İnönü Okulundan bir veli: okul dönüşümleri sadece Kayabaşı Alemdar İlkokulunda çocuğu olan velileri mi mağdur bırakıyor? İlçemizdeki ismet İnönü Ortaokulu veli ve öğrencileri de aynı sorunları yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Benim merak ettiğim şey Kayabaşı Alemdar ilkokulu velileri ilk dönüşümde neredeydiler? Bana dokunmayan yılan bin yaşasın düşüncesi devam ettiği sürece, yarın durumumuz ne olacak kaygısı sürüp gidecek...

Kayabaşı İlkokulundan bir veli: Gerçekten önder gazetesi tam bir gazetecilik örneği göstererek sahte müfettiş olayında olduğu gibi okul dönüşümlerinde de hedefi tam 12 den vurmuş isabetli açıklamalarıyla kamuoyunu aydınlatmıştır 
Burda yapılacak olan önde gazetesinin yazdığı gibi eğitim camiasının görüşleri titizlikle okunup dikkate alınmalı biz veliler tedirgin ve kaygılıyız bizim anlatacaklarımıza tercüman olan Önder Gazetesine teşekkür ederiz.
Her yıl okullar böle değişecek mi bizler her gelen milli eğitim müdürüne şube müdürlerinin hırslarına göre belirlenen okullara yöremiz çocuklarımızın eğitim geleceğini şekillendireceğiz biz geçtiğimiz günlerde eylemimiz
Yaptık gerekirse başbakanlığa kadar gideceğiz sesimizi duyurup okulumuza sahip çıkacağız bizi kimse durduramaz.

Eğitimci: Önder Gazetesini Ereğli için yaptığı bu yerinde ve güzel tespitler için tebrik ederim yetkililer bu durumu dikkate alırlar artık.