BUSKİ M5 Projesi kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ)’ne Haritacılık hizmetleri kapsamında Danışmanlık ve Kontrol hizmeti vermekte olan Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ)  Geomatik Mühendisliği Bölümünün, BUSKİ’nin isteği üzerine BURSA Mülki Sınırları içerisinde santimetre doğruluklu konumlama hizmeti sağlayacak bir Sürekli Aktif Uydu Konumlama Sistemi Ağı (BUSAGA) tasarımı gerçekleştirdiği bildirildi.



Üniversite bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“Doç.Dr. Çetin MEKİK’in tarafından Bursa İli sınırları içerisine dağılmış 7 istasyondan oluşan sistemin kurulumu geçtiğimiz aylarda tamamlanarak test çalışmaları başlatılmıştı. Yrd.Doç.Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ başkanlığında gerçekleştirilen test çalışmalarında, sistemin Bursa genelinde kullanıcılara yatayda 4 cm, düşeyde ise 4,5 cm doğrulukla konum bilgisi elde etme imkanı sağladığı tespit edildi. Test çalışmalarını başarıyla geçen sistem uygulamaya alınarak kullanıcıların hizmetine açıldı.

Sistem prensip olarak şu şekilde çalışıyor: BUSAGA sistemine abone olan bir kullanıcı jeodezik tipte uydu alıcısıyla arazide konumunu belirlemek istediği bir noktanın üzerine giderek konumlama işlemini başlatıyor. Alıcı, uzayda bulunan konumlama uydularından gelen sinyallerle yaklaşık 10 metre doğrulukla üzerinde bulunduğu noktanın konumunu belirliyor. Mühendislik hizmetleri için santimetre doğruluklu konum bilgisi gerektiğinden alıcı elde ettiği konum bilgisini verici vasıtasıyla BUSKİ Genel Müdürlüğü’ndeki Merkezi İşlem Birimi’ne (MİB) aktarıyor. Bu sırada Bursa geneline dağılmış 7 adet sürekli izleme istasyonları da 7/24 uydu sinyallerini toplayarak MİB’e gönderiyor. Söz konusu 7 istasyonun konum bilgileri daha önceden yüksek hassasiyetle belirlenmiş olduğundan, MİB bu bilgilere dayalı olarak kullanıcının konum bilgisi düzeltmelerini hesaplayarak alıcıya düzeltilmiş koordinatlarını geri yolluyor. Bu işlemlerin tamamı birkaç saniye içerisinde gerçekleştiğinden kullanıcı gerçek zamanlı olarak santimetre doğruluklu konum bilgisi elde etmiş oluyor.

Kurulan bu sistemle, Bursa’daki haritacılık ve mühendislik hizmetlerinin kalitesinin ve hızının arttırılması hedeflenmekle birlikte, Bursa ve çevresinde yerkabuğu hareketlerinin izlenmesi, meteorolojik araştırmalar, tarihi yapıların deformasyonlarının incelenmesi gibi bilimsel çalışmaların yanı sıra araç takip sistemleri, tarımsal faaliyetler, çevre koruma faaliyetleri gibi farklı mühendislik uygulamalarının da gerçekleştirilmesi mümkün olabilecektir.”