BEÜ’NÜN Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) Başarı Etiketini Kullanmaya Hak Kazandığı açıklandı.


Üniversitenin açıklaması aynen şöyle:
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), Yükseköğretimde kurumsal değerlendirme alanında Avrupa’nın en prestijli programı olan Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP)’in değerlendirilmesinden başarıyla geçti ve başarı etiketini kullanmaya hak kazandı. Aynı zamanda Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA)’nın bağımsız bir üyelik hizmeti ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Birliği (ENQA)’nın tam üyesi de olan IEP’e Türkiye’den 18 Üniversite başvuruda bulundu. Başvuruda bulunan Üniversitelerin çoğunluğu Ankara ve İstanbul’da yer alırken Batı Karadeniz de başvuran tek Üniversite Bülent Ecevit Üniversitesi oldu.
2015 yılının Kasım ayından beri yürütülen yoğun çalışmalar ve 2016 yılının Mart ve Mayıs aylarında IEP uzmanlarında gerçekleştirilen iki ziyareti de kapsayan değerlendirme süreci, Ağustos ayı sonunda değerlendirme raporunun BEÜ’ye sunulmasıyla son buldu. IEP uzman heyetince hazırlanan raporda BEÜ’nün eğitim, topluma hizmet, sunulan tüm hizmetlerde ve bilimsel araştırma gibi alanlardaki çalışmalarıyla ilgili övgü dolu ifadeler içermesi tüm BEÜ ailesini memnun etti.

Raporda, BEÜ’nün özellikle son beş yılda öğrenci, öğretim üyesi, bölüm ve program sayılarında önemli artışlar kaydedilirken kalite güvencesinin öncelikler arasında ilk sıralarda yer aldığına, kalite kavramının BEÜ’de günlük yaşamın bir parçası haline geldiğine ve büyümenin sadece niceliksel değil, nitelikli ve kaliteli bir büyüme olduğuna ve ayrıca bölgesel ve ulusal ihtiyaçlar dikkate alınarak gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Ayrıca BEÜ’nün Zonguldak ve Karadeniz bölgesinin kalkınmasında önemli rol oynadığı, sosyal ve kültürel hayatta bölgenin önemli eksiklerini giderdiği, eğitim ve araştırma alanlarında yüksek kaliteli hizmet sunduğu ifade edildi.

BEÜ’ye sunulan rapor ve değerlendirme süreciyle ilgili bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer: “Bilindiği üzere kaliteli eğitim, topluma hizmet, araştırma ve uluslararasılaşma BEÜ’nün öncelikleri arasındadır. Bu öncelikler çerçevesinde kaliteden ödün vermeden çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Üniversite olarak Haziran 2016’da, YÖK tarafından kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun 2016 yılında yapacağı üniversitelere yönelik kurumsal dış değerlendirme programına başvurduk. Kurumsal dış değerlendirmenin önemli bir bileşeni olan iç değerlendirme raporunu Kalite Kurulu’nun hazırladığı çerçeve doğrultusunda hazırlayarak süreçle ilgili önemli bir aşamayı tamamlamış olduk. Kalite konusunda IEP’in paydaşı olmak bizim için çok önemliydi. Yükseköğretimde kurumsal değerlendirme alanında Avrupa’nın en prestijli programı olan IEP tarafından yapılan değerlendirme sonuçları ve değerlendirme raporu çalışmalarımızın meyvelerini aldığımızı göstermektedir. Raporda BEÜ’nün pek çok uygulamasından övgüyle bahsedilmesi gurur vericidir. Hedefimiz, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin büyümesi ve hizmet alanlarını genişletmesini aynı kararlılıkla kalite güvencesinden ödün vermeden devam ettirmektir. Üniversitemizde yakın gelecekte akredite olan program ve araştırma merkezi sayısında da önemli artışlar olacaktır. Ayrıca IEP kapsamında 2017 yılının Temmuz ayında ilerleme raporunu sunmayı ve aynı yılın Ağustos ayında takip değerlendirmesine başvurarak kurumsal değerlendirme sürecine devam etmeyi de planlamaktayız. Büyük çaba ve özveri gerektiren bu değerlendirme sürecinde emeği geçen tüm akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ve başta Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
IEP Değerlendirme Raporuna http://eua.be/Libraries/iep/iep-beu-report-2015-2016-final.pdf?sfvrsn=0 adresinden erişilebilir.

Haber Merkezi