Türk Eğitim Derneği (TED) Kdz.Ereğli Koleji ve Almanya'nın Gymnasium Winsen Lisesi tarafından hazırlanan, "Radyo Bridge Projesi" tanıtımı TED Kdz.Ereğli Kolejinde gerçekleştirildi. Okul Temel Eğitim Müdürü Devrim Köktuğ, 2015 yılında hazırlanan projenin Goethe Enstitü Robert Bosch Vakfı tarafından hibe desteği almaya hak kazandığını belirtti.

Projenin alt yapısının sürdüğünü ve 6 Mart tarihinde 19 öğrencinin öğretmenleri ile birlikte Almanya'ya gideceğini anlatan Köktuğ şu bilgileri verdi:

 

3 OLMAZSA OLMAZ SÜRECİMİZ VAR

"Yerel değerlerimizi reddetmiyoruz, hatta bunları uluslar ve uluslararası düzeye taşımayı arzu ediyoruz. TED Koleji olarak içinde bulunduğumuz kente karşı da sorumluluklarımız olduğunu düşünüyoruz. TED Okulu olarak sivil toplum kuruluşu olma rol modelimiz de var. Bir eğitim kurumu olarak 3 tane olmazsa olmaz sürecimiz var. Bunlardan bir tanesi akademik sürecimiz, evet biz tek başına bir test çocuğu yetiştirmiyoruz, ancak ulusal sınavları da reddetmiyoruz. İkinci olmazsa olmazlarımızdan biri yabancı dildir. Birinci yabancı dilimiz İngilizce'dir, oldukça iyi bir eğitimimiz var. İngilizce'den sonra Avrupa Birliğinde de kabul edilen Almanca'yı veriyoruz. Almanya'nın Winsen Luhe kentindeki Gymnasium Winsen lisesi ile yabancı dile geliştirmek adına kardeş okul projesine adım attık. Mektup arkadaşlığı olan bir kardeş okul projesi değil ama etkin olarak çocukların çalışacağı bir projedir.

 


19 ÖĞRENCİ ALMANYA'YA GİDİYOR

Türkçe ve Almanca'dan oluşan iki dilli radyo kurduk. Bu haftada da 19 öğrencimiz ile Almanya'ya seyahat gerçekleştireceğiz. Üçüncü olmazsa olmaz sürecimiz tabi ki kültür ve sanat. Bizim çocuklarımız 2020'li yıllarda mesleğe hayata atılacaklar. Biz o zamanlarda çocuklarımızı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden birinin de bu kültür sanata bakış açısı ve edinimleri olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda onları yaşamdaki beğeni alt yapısını oluşturmayı hedefliyoruz. Bu anlamda da kültür ofisi kurduk"

 


TÜRKİYE'DE BİR İLK

Projenin Kültür Ofisi Sorumlusu Kadir Özdemir, radyoların yayınlarını artık web üzerinden verdiğini ve Türkiye'de ilk kez iki dille yayın yapan bir öğrenci radyosunun bulunduğunu söyledi. "Radyolar eski cihazlarla dinleme yerine gençlerin tercih edeceği cep telefonları ile de dinlenebilecek düzeye getiriliyor" diyen Özdemir'in sözlerine şu şekilde devam etti:

WEB RADYOSU YAYGINLAŞIYOR

Almanya Winsen Luhe kentindeki Gymnasium Winsen, köprü anlamında da gelen Radyo bridge'nin iki dilli olduğunu belirten Özdemir, "Radyolar artık web radyoya dönmek üzere. Eski cihazlarla dinlenme yerine gençlerin tercih edileceği cep telefonları ile de dinlenebilecek düzeye getiriliyor. Yeni web radyosu oluşturmak için yola çıktık, ortağımız bir lise. Ziyaretler geldi, teknik biçimi çıkardık, öğrencilerimizin ön görüşmelerini sağladık. Radyo Bridge aynı zamanda cep telefonları uygulamalarında da dinlenebilecektir. Haber radyosu değil kültür ve müzik ağırlıklı bir radyodur. Ereğli'deki okulların öğrencilerin projelerini de tanıtabileceği bir radyo.

RADYO KUŞAKLARA AYRILDI...

Radyoyu kuşaklara ayırdık, müzik, proje tanıtım ve kültür kuşağına ayırdık. önümüzdeki hafta Almanya'ya gidildiğinde iki okul ve iki kentin yöneticileri bir araya gelerek Almanya'da sembolik olarak bunun açılışını gerçekleştirilecek. Sembolik açılışın ardından 1 aylık deneme yayınları yapılacak ve ardından radyo aktif olarak yaşama geçecek. İki dilli bir radyoyu yapmak kolay değil. Sonuçta Karadeniz Ereğli yerel bir yer, 2 bin kilometre uzaklıktaki bir ülkedeki ortak bir radyo çıkartıyoruz, tabi ki zorlukları var. Hem Almanca yayın yapacak hem de Türkçe yayına geçecek. Dinleyicilerimiz arasında sadece bu kentlerde değil İstanbul'daki Almanlar da var. Bunlar da ister istemez dinleyici kategorisine gidilecek"

Projede yer alan Alman öğrencilerin okullarında Türkçe dersleri almaya da başladığını vurgu yapan Özdemir, katkı sağlayanlara teşekkür etti.


 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)