2006 yılından bu yana eğitim öğretim ve sanat faaliyetlerine devam eden Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, 2013-2014 eğitim öğretim yılında yeni öğrencilerini almaya hazırlanıyor. Konservatuvar bünyesinde; Şan-Opera, Keman, Viyola, Viyolonsel, Kontrabas, Tiyatro-Oyunculuk ve Çalgı Yapım branşlarında eğitim veriliyor.
BEÜ Devlet Konservatuvarının programlarına öğrenci alınması amacıyla, 9-13 Eylül 2013 tarihlerinde yetenek sınavları yapılacak. Özel yetenek sınavlarına katılan öğrencilerde öncelikli olarak belli bir düzeyde işitme yeteneği aranıyor ve daha sonra branşlara göre seçme yapılıyor. Adaylar, alanın gerektirdiği yetenek ölçümleri ile değerlendiriliyor. 
Örneğin, tiyatro programında oyunculuk yeteneğini ölçmek üzere tiradlar oynatılıyor. Enstrümana yönelik programlarda öğrencilerden belirli bir programı seslendirmeleri isteniyor. Bu nedenle adayın enstrümanla ilgili önceden bir eğitiminin olması gerekiyor. Şan-opera programına başvuran adaylarda ses materyali önem taşıyor. Ses materyali iyi olan adayların önceden bir eğitim almış olmaları aranmıyor yani sesine güvenen herkes bu sınavlara katılabiliyor. 
Çalgı yapım programı için adayın el becerisini ölçmek üzere çizim ve ahşap malzeme üzerinde bazı çalışmalar uygulatılıyor.
BEÜ Devlet Konservatuvarı özel yetenek sınavlarına başvurularda yaş sınırlaması bulunmuyor. Adayların YGS'ye girmiş olmaları ve en az 140 taban puan almış olmaları gerekiyor.
Bünyesinde şu anda 50 öğrencinin eğitim görmekte olduğu BEÜ Devlet Konservatuvarında 19 öğretim elemanı görev yapıyor. 
İncirharmanı Kampüsünde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren Konservatuvar bünyesinde piyanolu toplu derslikler, bireysel çalışma odaları, iki adet atölye sahne, üç adet çalgı yapım atölyesi ve pek çok sosyal olanak yer alıyor. 
Konservatuvarın Üniversite için ayrı bir değer taşıdığını belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Devlet Konservatuvarımıza büyük destek veriyoruz ve bu sayede Konservatuvarımızın olanakları her geçen gün genişliyor. 
Mezun öğrenicilerimiz alanlarında tam donanımlı olarak hayata atılmakta ve iş imkânlarının çeşitliliği sayesinde istihdam sorunu yaşamamaktadırlar. Tüm Batı Karadeniz ve Zonguldak’taki yetenekli gençlerimizi sanatçı adayı olmak üzere Konservatuvarımızın öğrencisi olmaya davet ediyoruz.”