Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, Özel Utku Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen Meslek Tanıtım Günleri’ne konuşmacı olarak katıldı.  Meslek Tanıtım Günleri kapsamında okulun konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşide deneyimlerini paylaşan  İrfan Erdem konuşmasını zaman zaman sorulara da yanıt vererek sürdürdü. Erdem, öğrencilere hayattan korkmamalarını ve cesur olmaları gerektiğini ifade ederken "Korkmak için bir sebep yok. Sizi insan yapan, değerli yapan bilgi birikiminiz. Eğer bilgi birikiminiz güçlüyse, kendinize olan özgüveniniz yüksekse her zaman bu ülkeyi daha ileriye taşıyabilirsiniz. İnanmak, hayal etmek başarmanın birinci şartıdır. Ama çok iyi öğrenmeniz, çok iyi yetişmeniz lazım.” Dedi.

HATA YAPIN HİLE YAPMAYIN

İrfan Erdem kendisinin her akşam yaklaşık 120 sayfa kitap okuduğuna da işaret etteiği  35 dakika süren konuşmasında özgüven olayına sık sık vurgu yaparken, “ Bu ülke başka türlü ileriye gitmez. Korkmayın. Ne diyor Abraham Lincoln; 'Hata yapın, ama hile yapmayın' diyor. Sizler bu ülkeyi daha ileriye götürmek zorundasınız. Sizin de görevleriniz ve sorumluluklarınız var.”sözleriyle öğrencilere cesaret aşıladı. Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü:  

"ZENGİNLER DAHA ZENGİNLEŞECEK"

Dünyadaki globalleşme ile birlikte batılı ülkelerin eğitim sisteminin son sınırına geldiğini ifade ederek, “Zaten bundan sonra bilgisayar dediğimiz alet her şeyi içine alacak. Ama benim görüşüm önümüzdeki 30-40 yıl içinde fakirler daha fakirleşecek, zenginler daha zenginleşecek. Bu da eğitim sisteminin zenginlerin elinde daha tekamül edeceğini, fakirlerin elinde de geriye gideceği düşüncesidir.

"ONLARA GÖRE AMERİKAYIZ"

Herkes Türkiye’ye batıdan bakıyor. Yanlış orada. Türkiye’ye doğudan bakmak lazım. Afganistan’dan bakın, İran’dan bakın, Irak’tan bakın, Suriye’den bakın onlara göre Amerika’yız biz. Kolay olmuyor sanayi devrimini yapmak, eğitim devrimini yapmak.  Sizden evvelki kuşaklar hata yapmış olabilir ama bu sizin de hata yapacağınız anlamına gelmez. O hatalardan ders çıkarılması lazım. Her şey diyalog, her şey konuşma. Diyalog yoksa çözüm olmaz. Sizler de hata yapmamaya gayret edeceksiniz.

“BİRİKİMİNİZ OLMAZSA GÜÇLÜ OLAMAZSINIZ”

Sizlerde okuyun, her gün okuyun. Sizi güçlü kılan şey bilgi birikiminizdir. Bilgi birikiminiz olmazsa güçlü olamazsınız. Tanımadığınız bir ortama girdiğiniz zaman elinizi kolunuzu saklarsınız, ürkek olursunuz. Kendi özgüveniniz olacak. Bu da bilgi birikimiyle olur. Yaptığınız işin en iyisini yapın. Eğitim olmadan olmaz her şeyin başı eğitim. Donanımlı ve iyi yetişmeniz lazım"

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)