Eğitim Sen Zonguldak Şubesi,  eğitim sisteminin geldiği yeri ve nereye gittiğini, 19. Milli Eğitim Şurası’nda konuşulanları ve tartışmalı şura kararlarını masaya yatırıyor. 

19. Milli Eğitim Şurası’na Eğitim Sen adına katılan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün katılımıyla Zonguldak’ta söyleşi yapılacak. 27 Aralık 2014 Cumartesi günü saat 13.30’da Genel Maden İşçileri Sendikası Şemsi Denizer Salonunda yapılacak olan söyleşinin konusu; “Türkiye'nin Eğitim Sistemi Nereye Gidiyor? 19. Milli Eğitim Şurası Kararları ve Laik-Bilimsel Eğitim, Eğitim Politikaları ve Laik-Bilimsel Eğitim Mücadelesi.”  

 

“KARMA EĞİTİM KALDIRILMAK İSTENİYOR”

AKP’nin eğitim sistemini ve toplumu kendi dünya görüşü ve ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürmek istediğine ve “piyasa ve din eksenli eğitimin” hedeflendiğine dikkat çeken Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu yaptığı açıklamada şöyle dedi:   

 

“Eğitim Bir-Sen’in temel hedef olarak belirlediği karma eğitimi şurada tartışmaya açması; laik, bilimsel eğitime ve pedagojiye aykırı olarak din eğitiminin okulöncesi, ilkokul 1. 2. ve 3. sınıflarda zorunlu olmasının komisyonda kabul edilmesi, okullara kışla düzeninin getirilmek istenmesi gelinen yerin özetidir. 19. Milli Eğitim Şurası, Türkiye’de eğitim politikalarını belirleyen zihniyetin ve onun liberal-dini muhafazakar ideolojisinin, eğitimde yaşanan dönüşüm sürecini ileriye değil, geriye doğru işletmekte ısrar edeceğinin görülmesi açısından önemli bir göstergedir. Şura’da özellikle din eğitimi ve değerler eğitimi ile ilgili olarak alınan kararlar, 4+4+4 ile başlayan ve eğitimin dini söylem ve kurallara göre biçimlendirilmesi yönündeki politika ve uygulamalarının önümüzdeki dönemde artarak süreceğinin işaretlerini vermektedir. Milli Eğitim Bakanı,   her ne kadar bu kararların tavsiye niteliğinde olduğunu belirtse de, eğitimde bir süredir bilimsellikten çok, iktidarın, siyasal-ideolojik tercihleri ve dayatmaları ile hem okullarda, hem de toplumda yeni çatışma ve kutuplaşma alanları yaratmak için adım atmaktan çekinmeyeceğini gösteriyor.”

 

 

“TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN DURUMU OSMANLI’NIN SON 100 YILINDAN DAHA GERİ”

 

Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu olarak, “Laiklik anlamında Türkiye’de eğitimin durumunun Osmanlı’nın son 100 yılından daha geri” olduğu tespitinde bulunan ve 19. Milli Eğitim Şurası`na Eğitim Sen adına katılan Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün katılımıyla düzenlenecek olan söyleşiye tüm eğitim ve bilim emekçilerini, öğrenci velilerini, öğrencileri ve tüm halkımızı davet ediyoruz.”

Eğitim Sen tarafından söyleşi için Alaplı, Ereğli, Çaycuma, Gökçebey ve Devrek’ten araç kaldırılacak.