Ülke genelinde temsili askerlik yapma hakkı bulunan engelliler için Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından temsili üniversite dönemi başlatıldı. 
Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) tarafından Temsili Üniversite Eğitim ve Mezuniyet Töreni uygulaması başlatıldı. Sabah saatlerinde eğitime alınan 32 engelli, bir gün boyunca üniversiteli oldu. Fen-Edebiyat Fakültesi'ne gelerek üniversite öğrencisi olma heyecanı yaşayan engellilere, 8 saatlik ders programı kapsamında 8 akademisyen tarafından 'Bilim Tarihi, Tıp ve İnsan, Mühendislik ve Toplum, Çevre Bilinci ve Sosyoloji' konularında eğitim verildi. Engelli öğrencilere ilk dersi kendisi de bedensel engelli olan Engelsiz BEÜ Koordinatörü Sosyolog Hakan Kalyon verdi. Dersleri dikkatle izleyen engelli vatandaşlar için tekerlekli sandalyeler sınıf kapısında hazır tutuldu.
Zonguldak Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, BEÜ'nün Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek engelli arkadaşlara büyük bir mutluluk yaşattığını belirterek "Bunun ülke genelinde yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Bilindiği gibi İl Jandarma Komutanlıklarında yıllardır engelliler için temsili askerlik yaptırılıyordu. Şimdi buna üniversite eğitimi eklendi. BEÜ Yönetimi, engelli olup okuyamayan arkadaşlarımıza bu mutluluğu tattırmak için böyle bir uygulama başlattı. İlk olduğu için sınırlı sayıda katılım oldu. İnşallah ileriki yıllarda sınıfları dolduracağız. Ayrıca, uygulamanın yaygınlaşarak bütün illerdeki engellilerin de bu duyguyu tadacağına inanıyoruz" 
diye konuştu.

 

ÜNİVERSİTE ÖZLEMİNİ SONLANDIRDILAR
Zonguldak’ın Devrek ilçesinden gelen bir çocuk annesi engelli Reyhan Yukarıbaş (43), derslere katılarak üniversite özlemini dindirdiğini ifade etti. Koltuk değneğiyle okula gittiği için ilkokuldan sonra eğitim göremediğini anlatan Yukarıbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de engellilerin yüksek öğretim görebileceğini ispat ettiğim için çok mutluyum. 4 yaşında bir oğlum var, onun okuması için elimden gelen her şeyi yapacağım. Ben okumak istemiştim. İlkokula koltuk değnekle gittiğim için ortaokul ve liseyi okuyamayacağımı söylediler. Bunun ezikliği hâla içimdedir. Ama şimdi yüksek okulda eğitim görmüş oldum" 
Zeliha Dereli(24) isimli genç de en büyük hayalini gerçekleştirdiğini ifade ederek duygusal anlar yaşadı. Konuşurken gözleri dolan Dereli, şöyle konuştu: "Üniversiteli olmak güzel bir duygu. Benim en büyük hayalimdi ama olmadı. İmkanlarım vardı, fakat sağlığım beni engelliyordu. Böyle bir etkinlik olması beni sevindirdi. Her yıl engelli erkekler temsili olarak askerlik yaptığı için bu duyguyu tadıyordu. Engelli bayanlar olarak bizim de üniversiteli olma heyecanımız vardı. Bu hayalim gerçek oldu. Bunu bize yaşatan üniversite yönetimine ve hocalarıma teşekkür ediyorum."

 

AMAÇ DİPLOMA DEĞİL
Bedensel engelli olan Engelsiz BEÜ Koordinatörü Sosyolog Hakan Kalyon ise, amacın diploma olmadığını belirterek, asıl amacın engelli farkındalığı oluşturmak olduğunu söyledi. Temsili üniversite eğitiminin, Sürekli Eğitim Merkezi ve Engelsiz BEÜ tarafından üretilmiş, üniversite yönetimi tarafından uygun görülmüş bir proje olduğunu belirten Kalyon, "Burada bizim asıl amacımız, bir günlük de olsa engelli bireylerin üniversiteyi tanımaları ve üniversite eğitiminin nasıl olduğunu görmeleridir. Burada vurucu nokta engelli farkındalığı oluşturmaktır. Yani bu bir diploma programı değildir. Engellilerin üniversite öğretiminde daha fazla yer almasının önünün açılmasını istiyoruz. Bu kapsamda 8 saatlik bir ders programı düzenledik. 32 engelli birey için bir günlük eğitim planlandı. Bundan sonra da katılımcılarımıza katılım belgesi takdim edilecek"
Gazetecilerin "Kendiniz de bir engelli olarak ilk dersi vermeniz nasıl bir duygu?" şeklindeki sorusuna ise Kalyon, "Benim için gerçekten heyecan verici bir deneyim oldu. Bugüne kadar yaşamış olduğum güzel deneyimlerin en üstünde bir şey. Burada ders anlatmak değil, engellilerin üniversitelerde daha fazla yer alması için elimizden geleni yapacağız” cevabını verdi.