Ted Kdz. Ereğli Koleji Kültür ofisi kapsamında bir süredir yurt dışında bulunan 4 ülkenin okulları ile birlikte sürdürdüğü kardeş okul çalışmasının ilk adımı olarak Almanya Aşağı Saksonya Eyaletinde bulunan Winsen Luhe okullarından Winsener Gymnasium öğretmenleri TED Kdz. Ereğli Kolejini ziyaret etti.

 

EREĞLİLİ GENÇLER ALMANYAYA GİDİYOR

Alman öğretmenlerinin ilk ziyaretinde; TED Lise müdürü ve genel koordinatör Abdurrahman Tülüce, “İkinci Etapta Almanya’nın yanı sıra Romanya, Polonya ve Fransa gibi kardeş okullarının zamanla dahil olacağı buluşmalar uzun vadeli bir çalışmanın henüz ilk adımını oluşturuyor. Öncelikle her okul kendi öğretmenlerinden oluşan 3 kişilik bir çalışma grubu oluşturdu ve ilk ziyaret okulumuz ev sahipliğinde gerçekleşti. Ekim ayında ise okulumuzdan bir grup öğrenci Almanya ya giderek Kardeş okulumuz Winsener Gymnasiumda ki kendi yaşıtları ile bir araya gelecek ve çalışmalarda bulunacaklar” dedi.

 

İKİ DİLLİ BİR RADYO KURUYOR VE UZAKLARI YAKINLAŞTIRIYORUZ

TED koleji yurtdışı çalışma grubu ve koordinasyon sorumlusu TED Koleji Temel öğretim müdiresi Devrim Köktuğ ise, “Biz sadece kâğıt üzerinde adı geçen bir kardeş okul istemiyoruz. Uzakları bize ve tabi bizi uzaklara anlatabilecek, yakınlaştıracak bir çalışma anlayışıyla ilerlemek istiyoruz. Bu doğrultuda ilk buluşmayı okulumuzda gerçekleştirdik.

Winsener Gymnasium öğretmen ve yöneticilerinden oluşan çalışma grubu ile bir araya gelerek bir dizi faaliyet planladık. Bunlardan en önemlisi ortak bir yayın ağı oluşturmak. Bu sonbaharda yayına başlayacak Türkçe-Almanca- İngilizce ortak radyo kuruyoruz.

Okulumuzda bu yıl yeni bölüm olarak başlayan Radyo, TV ve Sinema bölümü öğrencilerimiz ekim ayında Almanya’da buluşarak ilk yayını başlatacaklar. Öğrencilerimiz kendi yaşlarında Alman arkadaşları ile adeta profesyonellere taş çıkartacak çok dilli yayına sahip radyoyu kuracak ve sürdürecekler” diye konuştu.

 

AVRUPA ARKTİK KIYILARI VE ELBE NEHRİNDE EREĞLİ ÖĞRENCİLERİNİN SESİ DUYULACAK

Winsener Gymnasium yöneticilerinden Birgit Burmester, “Avrupa’nın arktik kıyılarına bağlanan Elbe nehrinin hemen yanında bulunan kentimiz ve okulumuz en önemli özelliğini çok kültürlülüğe bakıştan alıyor. Farklı ülkeleri ve yaşamları bire bir yerinde görmek ise okulumuzun prensip edinerek öğrencilerimize kazandırmak istediğimiz temel konseptlerinden biri.

Biz öğrencilerimizi çok dilli ve çok kültürlü bir dünyaya alıştırmak istiyoruz. TED Kdz. Ereğli Koleji ile gerek öğretmenler gerekse de öğrencilerimiz olarak Almanya ve Türkiye’nin yanı sıra başka ülkelerde ve okullarda karşılıklı öğrenme ve anlayış birliği üzerinde bir araya gelecek ve öğrencilerimizin çok kültürlü Dünya’yı tanımalarını sağlayacağız” dedi.

Ziyaretçi grup üyelerinden Freya Sippel ise, “Öğretmenler arası çalışma gruplarını daha alt düzlemde öğrencilerimizle uygulamak için kendi okulumuzda bir radyo klübü kurduk. Haftalık 90 dk vereceğimiz derslerin son 20 dk’sı Türkçe olacak. Bu tip bir uygulama sanıyorum Almanya’da hatta Avrupa’da başka bir okulda bulunmuyor” diye konuştu.

Winsen Luhe, “Tıpkı Karadeniz Ereğli gibi ülkemizin kuzeyinde bulunuyor. Aşağı Saksonya Eyaletine bağlı olmamıza rağmen, Hamburg ve Schleswig-Holschtein eyaletlerinin kesişme noktasında. Kentlerimizin birçok özelliği bir birine benzemekte ve öğrencilerimizin arasındaki iletişimde hem benzerliklerin hem de ayrı yönlerin güçlüce bütünleştirilmesi, karşılıklı sürdürülebilir iletişimin sağlanması açısından oldukça önemli. Bu yön ile baktığımızda karşılıklı kültürel etkileşim ve iletişimimiz şimdiden oldukça başarılı diyebiliriz” dedi.