Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, ilçeye bağlı Kırmacı Mahallesi’nde Eğitim Vadisi projesi kapsamında 50 dönüm alana 7 bin 700 kişiyi barındıracak 7 okulun yapılmasının planlandığını bildirdi.

 

Karadeniz Ereğli Eğitim Vakfı, Kaymakam İbrahim Çay Başkanlığında Kaymakamlık Toplantı Salonunda 2014 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Vakıf Yönetim Kurulu’nun da hazır bulunduğu toplantıda yapılan ve yapılması hedeflenen çalışmalara ilişkin ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından brifing verildi.  Kaymakam Çay, Eğitim Vakfı Toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamasında, 50 dönüm alan içerisine yapılacak 7 okulun, bölgedeki öğrencilerin gelecekteki eğitim ihtiyaçlarını da karşılayabilecek bir eğitim yerleşkesine dönüştürülmesinin düşünüldüğünü söyledi.

 

KANCA AİLESİNDEN EĞİTİME TAM DESTEK
Eğitim Vadisi projesinde 85 öğrenci kapasiteli Saniye Erdoğan Anaokulu, 700 öğrenci kapasiteli Kırmacı İlkokulu, 700 öğrenci kapasiteli Merih Şuğle Ortaokulu, 480 öğrenci kapasiteli İzmirlioğlu Fen Lisesi, 288 öğrenci kapasiteli Hatice Erdem Denizcilik Lisesi, 680 öğrenci kapasiteli Gönül ve Ali Kanca Turizm ve Otelcilik Lisesi, 680 öğrenci kapasiteli İzmirlioğlu Ereğli Spor Lisesi olmak üzere toplam 3 bin 613 öğrencinin eğitim ve öğrenim görmesinin hedeflendiğini belirten Kaymakam İbrahim Çay açıklamasında şu bilgileri verdi: “Bu proje öğrenci, veli, çalışan ve tedarikçilerle birlikte 7 bin 700 civarında insanı barındıracaktır. Okulların yanında sağlık merkezi, çok amaçlı salonlar, sinema, tiyatro salonları, yönetim merkezi, yemekhane, kantinler, servis araçları, park alanları, mescit ve danışma gibi öğrenci ve çalışanlarımızın da sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek fiziki mekanları içerisinde barındıracaktır.

 

PROJE BİR YAŞAM MERKEZİ
Projenin bir yaşam merkezi olarak hayatın tüm ünitelerini içine alıp bölge halkına hizmet vereceğini belirten Kaymakam Çay konuşmasında şu bilgileri verdi: “Projenin amacı geleceğin eğitim ihtiyaçlarına cevap verecek fiziki mekanlar oluşturmak, gelecekte muhtemel yaşanabilecek çevre problemlerine pozitif katkıda bulunmak, ihtiyaç duyulacağı elektrik enerjisini karşılayacak sistem yapılarını kurmaktır. Projemiz 2018 yılına kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

 

EĞİTİM VADİSİNİN YAPISI
Eğitim Vadisi Projesi 50 dönümlük bir alana oturtulması planlanmaktadır. Proje Kemer/Kırmacı Mahallesi bölgemizdeki öğrencilerin gelecekteki eğitim ihtiyaçlarını da karşılayabilecek bir eğitim yerleşmesi şeklinde düşünülmüştür. Proje aynı zamanda bir yaşam merkezi olarak hayatın tüm ünitelerini içine alıp bölgemize hizmet verecektir. Eğitim vadisi içerisinde 7 okul yapılacak, 3 bin 600 öğrenciye hizmet verecektir. Yaklaşık veli, çalışan ve tedarikçilerle birlikte 7 bin 700 civarında insanı barındıracaktır. Okulların yanında sağlık merkezi, çok amaçlı salonlar, sinema, tiyatro salonları, yönetim merkezi, yemekhane, kantinler, servis araçları, park alanları, mescit ve danışma gibi öğrenci ve çalışanlarımızın da sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek fiziki mekanları içerisinde barındıracaktır.

 

PROJENİN AMACI
Geleceğin eğitim ihtiyaçlarına cevap verecek fiziki mekanlar oluşturmak, gelecekte muhtemel yaşanabilecek çevre problemlerine pozitif katkıda bulunmak, ihtiyaç duyulacağı elektrik enerjisini karşılayacak sistem yapılarını kurmak amaçlanmaktadır.

 

PROJENİN HEDEFİ
Eğitim Vadisi Projesi tüm üniteleri ile birlikte 2018 yılına kadar tamamlanabilmesi hedeflenmektedir. 2018 Yılına kadar projedeki sosyal, kültürel ve sportif mekanların en az %75’ini sponsor veya başka kurumlarca yapımını sağlamak, mevcut eğitim alanının dışında ihtiyaç duyulan en az 10 dönüm arazinin 2016 yılına kadar tahsisinin yapılmasını sağlamak, projelerin mekanlarda ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin en az %75’ini yenilenebilir enerji kapsamında 2018 yılına kadar karşılayacak sistem kurması hedeflenmektedir.

 

STRATEJİLER
Yapılacak çalışmaların mevzuatlara uygunluğu esas alınmalı, eğitim vadisi planlanırken bir bütün olarak düşünülmeli, bütüncül nazar esas alınmalı, eğitim vadisi projelendirilirken ilgili kurum ve kuruluşlarla mutlaka koordinasyon sağlanmalı, hizmetten yararlanacak paydaşların projeye katkıları alınmalı.

 

MUHTEMEL BEKLENEN SONUÇLAR
Öğrencilerin eşit sosyal kültürel ve sportif bir ortam içinde nitelikli olarak bir eğitim alacak olması, okulların bir arada olması nedeniyle öğretmen, materyal, spor salonu, çok amaçlı salon, ulaşım gibi sorunların en aza inecek olması. Tüm çalışanlar ve yardımcı personellerden üst düzey verimin alınacak olması. Madde ve insan kaynağının israf edilmeyerek verimli kullanımının sağlanacak olması. Eğitim yapımıza eğitim vadisi adıyla yeni bir model sunulması. Gelecekte muhtemel yaşanabilecek çevre problemlerine pozitif katkıda bulunacak bir yer oluşturuluyor olması. İhtiyaç duyulacağı elektrik enerjisini karşılayacak sistem yapılarıyla kendi enerjisini kendisi ürettiği yeşil bir eğitim vadisi olması”

 

VAKIF YÖNETİCİLERİNE TEŞEKKÜR
Vakıfın kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen görev alan kişilere de teşekkür eden Kaymakam İbrahim Çay, “İlçede eğitim kalitesini nasıl arttırabilmenin hedefini yapmaktayız. Katkıda bulunan hayırsever vatandaşlarımıza özellikle bu vakfı kurarak ilçemizde eğitim alanında bir sürü yatırımlara katkısı bulunan yönetim kurulu üyelerimize, bizden önceki kaymakam arkadaşlarımıza, görev alan tüm isimlere teşekkür ediyoruz. Bu hizmette en büyük katkı hayırseverlerin desteğidir. Hayırseverlerin desteği ile bu vakıf ayakta durabilmektedir” sözleri ile konuştu.

 

ÖNCELİKLİ OKUL YAPIM PROGRAMI
İlçe genelinde öncelikli okul yapım programı ile ilgili olarak Kaymakam İbrahim Çay şu bilgileri de ekledi: “Birinci öncelik olarak yapılması mastır planımızda yer alan okullarımıza bakıldığında Kavaklık bölgesindeki arazinin kamulaştırılması işlemleri başlatılmadı. 24+24 Derslikli okulların yatırım planına alınması, 24+24 derslikli Gülüç Vesile Dikmen ilkokul ve ortaokulun yatırım kapsamına alınması, Sağlık Meslek Lisesi bulunduğu yerde kalması için Toki bölgesine 8 derslikli bir okul yapılması ve yer tahsisinin sağlanması, Mesleki Eğitim ve halk Eğitim Merkezi, Yeni Sanayi Kepez 1. Bölgesinde tahsis edilen yere yapılması için yatırım planına alınması, Atatürk ortaokulunun yıkılarak yerine 32 derslikli bir okul yapılması için yatırım planına alınması, Pestilci Ortaokulu, 8 derslikli ek bina ihtiyacının karşılanması, Turgut Reisin altındaki tahsisli araziye Rehberlik Araştırma Merkezi ve Hizmet Binası yapılması, Soğanlı Yörük ilkokulu temeli atılmadan Ali Veli Güzel ilkokulunun taşınmaması, protokolleri olan Spor Lisesi, Denizcilik Lisesi, Turizm Otelcilik Liselerinin Bakanlıkça yatırım programına alınması ve Ereğli Eğitim Vadisi Projeleridir”

 

“SOSYAL MEKANLARI BARINDIRIYOR”
Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Naci Kılıç, 7 bine yaklaşık kişinin yer alacağı projenin önemine dikkat çekerek, “Sadece oraya 7 okulun blok olarak oluşturmanın çok manası yok. Asıl önemli olan bu okullara değer katacak, eğitimin kalitesini arttıracak, eğitime verimlilik kazandıracak olan sosyal mekanları içerisinde barındırmasıdır” sözleri ile konuştu.

 

“TÜRKİYE’DE BİR İLK”
Ereğli İlçe Milli Eğitim Ar-Ge Sorumlusu Ekrem Çevik ise 7 okulun enerji ihtiyacının güneş enerjisi ile karşılanacağı bu doğrultuda alt yapı çalışmalarının ise sürdüğünü söyledi. Çevik, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Enerji Verimliliği Derneği ile görüşüldüğünü, 7 okulun bir ayda kullandığı elektrik enerjisinin güneş enerjisi ile 1 yıla yaymayı planladıklarını belirterek, “Bu proje belki de Türkiye’de bir ilk. Güneş enerjisi ile okulun enerji ihtiyacı karşılanacak, depolanacak güneş enerjisi ise istenirse satılabilecek. Böylelikle 7 okulun devlete külfeti olmayacak” dedi.