Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) temsilen Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Türk Patent ve Marka Kurumunun ev sahipliğinde tarihinde İstanbul Uluslararası Buluş Fuarıyla (ISIF’17) eş zamanlı olarak düzenlenen Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin yaygınlaştırılması projesi Yönlendirme Komitesi 4. toplantısına Katıldı. Yönlendirme Komitesi üyelerinin yaklaşık yüzde sekseni üniversiteler tarafından 2017 yılı içinde önerilen yeni üyelerden oluşturulmuş olup, Yönlendirme Komitesi 4. toplantısı yeni üyeleri bilgilendirmek, yeni sinai mülkiyet kanunun yeniliklerini ve üniversiteler için önemini anlatmak amacıyla yapıldı.

Üniversite bu konuda şu yazılı açıklamayı yaptı:

Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi Yönlendirme Komitesi Toplantısı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel; fikir ve buluşların ticarileştirilmesi ve korunması açısından yeni yönetmelik taslağının ele alındığı ve Yeni Sınai Mülkiyet Kanunundaki değişikliklerin üzerinde durulduğu yararlı bir toplantı olduğunu belirterek şunları söyledi “Toplantı Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı’nın Sinai Mülkiyet Kanunu ile gelen yenilikler kapsamında kurumdaki yapısal ve işlevsel değişimler (Kurumun adının Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değişmesi, patent ve marka uzmanlığı isminin Sinai Mülkiyet Uzmanı olarak değişmesi, “Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi” olarak yeni bir ifadenin getirilmesi, Endüstriyel tasarım içeriğinin sadece Tasarım olarak değiştirilmesi vb) ile ülkemizdeki patent ve faydalı model, marka, tasarım, coğrafi işaretleme ve entegre devre topografyası başvuru durumlarını açıklayan ve son zamanlarda Sınai Mülkiyet Bilgisinin yaygınlaştırılması amacıyla kanun kapsamında yapılan önemli düzenlemeler ile Üniversitelerde Sinai ve Fikri Mülkiyet Hakları ile ilgili derslerin verilmeye başlandığına, Lisansüstü düzeyde Programların açıldığına ve anabilim dallarının kurulduğuna, üniversitelerde bilgi ve doküman birimlerinin oluşturulduğuna, Eğitim Merkezi olarak “Fikri Mülkiyet Akademisi” kurulma çalışmalarının devam ettiğine, daha nitelikli bir sinai mülkiyet yapısına geçiş amacıyla daha önceki tüm kararnamelerin bir çatı altında toplanarak 193 maddeden oluşan ve 10 Ocak 2017’de resmi gazetede yayımlanan Yeni Sınai Mülkiyet Kanunundaki değişikliklere ve yeniliklere yönelik açılış konuşması ile başladı; ve devamında Avrupa Patent Ofisi, Avrupa İşbirliği Direktörü Carlo Pandolfi “Avrupa Üniversitelerinde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Araç ve Faaliyetler” konulu konuşmasında Avrupa’da patent ve faydalı model başvuru sistemleri ve uygulamaları ile Avrupa Patent Ofisinin (EPO) çalışmaları konusunda açıklamalarda bulundu. Carlo Pandolfi konuşmasında, üniversitelerden öğrencilerin stajyer olarak EPO veya Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO)’nde ücretsiz olarak bir yıl süreyle staj yapabileceklerini belirtti. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında: Mevcut Durum ve Yol Haritasını açıklayarak, Elektronik olarak “patent vadisi” (www.patentvadisi.gov.tr) portalı aracılığıyla tüm üniversiteler ile ilgili bilgilerin buradan toplanacağı bir internet ağı oluşturduklarını açıkladı.

 

Toplantıda; 2016 yılında patent başvurusunun 6445 ile 2015 yılına göre %17, yerli faydalı model başvurusunda % 0,2, yabancı patent başvurusunda 10320 ile % 22 artış sağlandığı, 2016 yılında 106311 marka başvurusu yapıldığı, Türkiye’nin Avrupa’da en çok marka başvurusu yapan ülke olduğu, 2016 yılında 40335 tasarım başvurusunun yapıldığı, bu başvurular ile Avrupa’da ülkemizin 3. sırada,  dünyada 5. sırada olduğu ancak yüksek katma değer sağlayan tasarım konusunda başarılı olunmadığı ve başvuruların yeni düzenleme ile Türk Tasarım Danışma Konseyi tarafından detaylı incelenerek özgün olmayan tasarımların kabul edilmeyeceği, Coğrafi işaretlemede ülkemizde 200, Avrupa ülkesinde 2 olmak üzere toplam 202 tescilin bulunduğu, 2016 yılında ülkemizde 300, Avrupa ülkelerinde ise 7 tescil başvurusunun olduğu, tüm başvurularda inceleme sürecinin kısaltıldığı, incelemesiz patentin kaldırıldığı, patentlerin yayınlanmasından sonra esastan tekrar incelenmesini sağlamak üzere itiraz mekanizması getirildiği, Üniversiteler bünyesinde yapılan bilimsel çalışmalar ve araştırmalar sonucunda ortaya çıkan buluşlar üzerinde tasarruf yetkisinin üniversiteye ait olacağı, tescilli tasarım korumasına ek olarak, tescilsiz tasarım koruması da mümkün olacağı, coğrafi işaretler ile ilgili yenilikler kapsamında geleneksel ürün adları da korunur hale geldiği şeklinde önemli yenilik ve değişiklikler açıklandı. Toplantının son bölümünde Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Haklarının Ticarileştirilmesine İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri konusunda katılımcıların sorularının cevaplandırıldığı bir tartışma ortamı oluşturuldu. Bu bölümde yeni kanun çerçevesinde, firma sahibi olan hocaların durumu, kamu kaynaklı projeler, hak sahipliği, sanayicilerin ve yatırımcıların sorunlarını çözmek ve destek olmak amacıyla oluşturulan üretim reform paketi gibi konularda katılımcıların yönelttiği sorular cevaplandı. Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu doğrultusunda hazırlanan Çalışan Buluşlarına, Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlara ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlara Dair Yönetmelik Taslağının Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlara ilişkin bölümü ise ön bilgi olarak üyelere sunuldu.