Kdz.Ereğli Belediyesi'nin ev sahipliğinde TÜBİTAK, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi, Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleri ile "Geleceğin Teknolojisi ile Randevumuz var2" etkinliği ilgi gördü.
Atatürk Kültür Merkezi Sinema Salonunda gerçekleştirilen ilk program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Protokolün yaklaşık 1 saate yakın süren konuşmalarında ise bilim ve yapılan etkinliğe ilişkin düşünceler açıklandı.



TARİH KESİNTİYE UĞRAMAMALI

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, ilim ve bilim tarihinin meşagatli bir yol olduğunu anımsatarak, "400-500 yıl civarında İspanya’da kalan ve oraya bir medeniyet getiren islam kültürünün biriktirdiği 1 milyon civarındaki kitap daha sonra buraları işgal eden İspanyollar tarafından yakılmıştır. Bilim tarihinin kesintiye uğramadan devam etmesi lazım” dedi organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür etti.



"BİLİM ADETA BİR PINARDIR"

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali Azar, bilim, teknoloji ve yeniliklere önem verilmesi gereken konuların başında olduğunu söyledi.
Azar konuşmasında şunları söyledi: “İnsanlık tarihine bilim tarihine teknolojiye yeniliğe bir baktığımız zaman bilim tarihi içerisinde bilimin teknolojinin bir değişim bir gelişim içerisinde olduğunu görmekteyiz. Bu anlamda bilimin ilk meşalesinin yakıldığı Çin’den Hindistan’da ve daha sonra oradan ingiltere’ye ve Amerika’ya geçmesi bu ülkelerin bilime ve bilim insanlarına bilimsel çalışmalara ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. Bilimin ilk tohumlarının atıldığı Çin ve Hindistan’da daha sonra Mezopotamya ve Mısır’da ve onun akabinde ilk bilimsel çalışmaların zirve yaptığı gerçek anlamda bilim adına ünlü bilim insanlarının yetiştiği eski Yunanistan’daki bilimsel çalışmalara baktığımızda bilimde ne denli bir devrim ve gelişimin yaşandığını görmekteyiz. Eğer bilim ülkemizde yeşerecek gelişecek ortamı bulamaz ise o bilim o ülkeyi terk eder gider. Bilim adeta bir pınardır. Siz o pınardan ne kadar faydalanırsanız bilim size göre o kadardır.

"OKYANUSA BENZETİYORUZ"

O bakımdan biz bilimi uçsuz bucaksız bir okyanusa benzetiyoruz. Bu yönüyle milletlerin yükselişinde kalkınmasında bunların gelişmesinin en önemli nedeni bilimdir, teknolojidir, inovasyondur. Bizim işimiz bilim üretmektir. Ama böyle bir etkinliğin Ereğli Belediyesi tarafından düzenlenmesi zaman ayırması ev sahipliği yapması büyük bir takdir gerektirir. Bilim, teknoloji ve genç beyinlerimizin algılamasını sağlamada katkı sağlayan başta İlçe Kaymakamımız olmak üzere özellikle Kdz.Ereğli Belediye Başkanımız Hüseyin Uysal’a teşekkür ediyorum”

"BİLİMSEL TOPLANTILARA BİZZAT GİDİYORUM"

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da, çağın bilgi çağı olduğunu vurgulayarak, "Çağımızın en önemli vurgusu bilim. Artık en büyük sermaye, para değil. En büyük sermaye artık bilgidir. Bilgiye ulaşmak için de bilimle uğraşmamız gerekiyor. Bizler de Ereğli Belediyesi’nde öğrenen bilgi paylaşan bilgiye ulaşmak için çabalayan bir belediye modeli ortaya çıksın istiyoruz. Bilimsel toplantılara kendim bizzat gidiyorum. Çağımızın vazgeçilmeyecek tek ana şeyi bilgi. Öğrenilecek belki küçük bir cümle o topluluğa bakmanızı değiştirecek. Toplumumuzun artık nitelikli insanlara ihtiyacı var. Nitelikli insan sayısını ne kadar arttırırsak o kadar ileriye gideriz. Gençler bilgi sahibi olun, bilgi sahibi olursanız özgüven olur. Bizim ülkemizin özgüven sahibi vizyonu olan gençlere ihtiyacı var” dedi.



YANMAZ: “LONDRA’DAN 50 GRAMI ÇALDIM GETİRDİM”

Etkinlikler kapmasında ilçeye davet edilen bilim insanı İstanbul Gelişim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Yanmaz da, üzerinde yıllarca çalışma yürüttüğün belirttiği ‘süperiletkenlik’ üzerine kısa sunum yaptı. Çok çalıştığını, 25 tane doktora yapmış öğretmen yetiştirdiğini anlatan Yanmaz, bir yurtdışı incelemesi sırasında ise kendi söylemiyle ‘hırsızlık’ yapmak zorunda kaldığını anlatarak şu ifadeleri kullandı: “Bor ülkesiyiz, Dünya’ya 700 yıl yetecek bor Türkiye’de var. Bu Bor’un süper iletgeni en çok endüstride kullanılabilecek bir aile olarak seçildi. Saflaştırılmış bor, Türkiye’de ilk sıraya oturdu. Türkiye’de amor ve metalik bor yüzde 99.9 saflığında üretiliyor ve Dünya’ya satılıyor. Bu Bor’u, Londra’dan 50 gramı çaldım getirdim. Bor zenginiydik ama bor üretemiyorduk. Şuanda istediğimiz zaman Bor’u getirtebiliyoruz.”

DENEYE, PROTOKOLDE KATILDI

Prof. Dr. Ekrem Yanmaz, sunum sonrası ‘Maglev Tren Gösterisi’ deneyini gösterdi. Eksi 196 derecede dondurularak ‘kaynatılan’ sıvı azotu, tren şekli verilen cismin üzerine döktü. Yaratılan manyetik alanda, birkaç santimetre havada durması sağlanan cisim, oval şeklinde tasarlanan zemin üzerine hareket ettirildi. Deneye, Yanmaz’ın sahneye davet ettiği Kaymakam Madenoğlu, Belediye Başkanı Uysal, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Konuk, Dekan Azar ve Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz da katıldı. Deney, salonu dolduran öğrenciler tarafından uzun süre alkışlandı.



BİLİM STANTLARI AÇILDI, DENEYLER YAPILDI

Konferansın ardından, 2’inci Bilim Şenliği’nin resmi açılışı yapıldı. Madenoğlu, Uysal, eşi Bayan Sevim Uysal, Azar ve Korkmaz, Sahil Bandı Amfi Tiyatro sahnesinde, astronot ve film karakteri Iron Man (demir adam) kostümü giyen iki animatörün tuttuğu açılış kurdelesini kestiler. Şenlik kapsamında, pek çok bilimsel sahne gösteri yapıldı, açılan onlarca ‘bilim çadırı’nda sunumlar anlatıldı. Ereğli Belediyesi tarafından getirtilen "Çorba Çeşmesi" ise büyük ilgi gördü. Vatandaşlara ücretsiz çorba dağıtımı yapıldı. TİM Ajans’ın görsellerini hazırladığı şenlik, 21 Mayıs akşamına kadar devam edecek.


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)