Bülent Ecevit Üniversitesi Kütüphane haftası etkinlikleri çerçevesinde Gezgin/yazar Hasan Söylemez ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşiye öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Neden böyle bir yolculuğa çıktığını anlatan Hasan Söylemez konuşmasında: “Öncelikle Bülent Ecevit Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duydum. Davetiniz için teşekkür ediyorum. Kendimi bir kıskaçta hissetmiştim. Bir anda verdim bu kararı ve yanıma para almadan bütün kartlarımı kırarak ve hayatım boyunca sahip olduğum ilk bisikletimle bu yolculuğa çıktım. Her şeyi bırakıp gitmek isteğiydi bu. Kendimi bulmak. Gezimin sonunda istediğim şeye ulaşmıştım. Kendimi başka insanları tanıyarak onlarla iletişime geçerek buldum. Neden parasız çıktım bu yolculuğa? Çünkü şunu anlamıştım: İnsanları tanımak için onlara muhtaç olmam gerekiyordu. Gittiğim her yerde ihtiyacım olan en gerekli şey yiyecekti. Karnım aç olduğu zaman insanlara bana yiyecek vermeleri karşılığında onlar için çalışacağımı söylüyordum. Bir nevi takas. Bizim insanımız çok misafirperver hiç tanımadığım insanlar bana evlerini açtılar, hikâyelerini anlattılar, dertlerini paylaştılar. Gezi sırasında çektiğim her fotoğrafın hikâyesi vardır. Sonra düşündüm ki ben bu işten para kazanmıyorum; evet, kendimi buluyorum ama başkalarına da faydam dokunsun. Bu kez gittiğim yerlerde çektiğim fotoğraflarla bir sergi açtım. Satılan fotoğraflarla da o yerin; ilin köyün, bölgenin ne ihtiyacı varsa onun için bağışladım. Bu beni daha da mutlu etti. Sonunda İstanbul’a döndüm ve sekiz buçuk ay on bin km boyunca yaşadığım o muhteşem deneyimleri kitaplaştırmaya karar verdim ve ‘Hayata Yolculuk’ kitabını yazdım. Çok sorulan bir soru var bana ‘Çok gezen mi bilir, Çok okuyan mı?’ diye ben de diyorum ki gezerken okuyan daha iyi bilir.” dedi.

Söyleşinin sonunda Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Çeştepe, Hasan Söylemez’e günün anısına plaket takdim etti.