Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilciliği, okulların norm kadrolarının yönetmeliklere uygun olarak belirlenmediğini iddia ederek, “Ereğli ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüklerinin öğretmenlerin norm kadrolarının belirlenmesiyle ilgili yönetmeliklere aykırı, hukuksuz ve yanlı davranarak birçok öğretmen mağdur edilmekte ve devlet zarara uğratılmaktadır” dedi.

Olmayan dersleri normda varmış gibi gösterilip, ders saatlerinin arttırılarak yeni kadroların oluşturulduğunu ifade eden Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilciliği açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

‘ÖĞRETMENLER MAĞDUR EDİLİYOR’

“Ereğli ve Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüklerinin öğretmenlerin norm kadrolarının belirlenmesiyle ilgili yönetmeliklere aykırı, hukuksuz ve yanlı davranarak birçok öğretmen mağdur edilmekte ve devlet zarara uğratılmaktadır.

Okulların norm kadroları yönetmeliklere uygun olarak belirlenmemektedir. Olmayan dersler normda varmış gibi gösterilip, ders saatleri arttırılarak yeni kadrolar oluşturulmaktadır. Örneğin  Kdz.Ereğli  Merkez Anadolu Lisesinde bu olaylar somut olarak ortaya çıkmıştır.20 saat olan tarih dersi 34 saat gösterilmiş ve ikinci bir öğretmen atanmıştır.

 

‘OLDU-BİTTİ MANTIĞI’

Bu atama önümüzdeki günlerde il içi atamalarda öğretmenler için mağduriyet yaratacaktır. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri yeni mağduriyetler yaratmakta ve oldu-bitti mantığı ile yöneticilik yapmaktadırlar. Milli Eğitim Müdürlüğü okul müdürlerinin girmiş olduğu normların doğruluğunu kontrol etmemektedir. Bu konu ile ilgili olarak yazmış olduğumuz yazıya verilen cevabın içeriği aynen şöyledir.

“……………..Karadeniz Ereğli Merkez Anadolu Lisesinde bu yıl 11 ve 12.sınıflar yok ama önümüzdeki yıllarda nasıl olsa 11 ve 12 sınıflar oluşacak. Dolayısıyla fazla fazla gönderdiğimiz öğretmenleri önümüzdeki yıl ve ondan sonraki yıl kullanırız olsa olsa.”

Böyle pervasız bir devlet kurumu yönetimi olur mu? Bu normları belirleyen yöneticilerneye göre hareket ediyorlar. Geleceği tahmin ederek mi normları belirliyorlar. Plansız işler yapılmaktadır.

Plansız yapılan işlerin bir örneği de Ereğli Lisesinin kapatılıp, aynı yerde üç okulun eğitim-öğretim yapmasıdır.

 

 

‘NORM KADROLARINDA BELİRSİZLİK’

Diğer bir sorun da norm kadrolardaki belirsizliktir. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü daha şeffaf olmalıdır. Hangi okulda hangi branşlarda kaç boş norm  olduğunu kendi internet sayfasında ilan etmelidir.

Ayrıca yeni açılan Turizm Otelcilik Anadolu Lisesi bu yıl dokuzuncu sınıfta 90 öğrenci ile eğitime başlamıştır. Bu okulda kadrolu Müdür ve Müdür Yardımcısı ataması yapılmış fakat 12 saat biyoloji gurubu, 18 saat matematik, 15 saat edebiyat, 12 saat İngilizce dersi olmasına rağmen norm kadro oluşturulmamış ve öğretmen ataması yapılmamıştır. Bu normlara neden öğretmen atanmamıştır. Bu kadrolar kimin için bekletilmektedir.  

Bunun yanı sıra aynı konumda olan ve yeni açılan Fen lisesine yeni norm kadrolar açılarak öğretmen atamaları yapılmıştır. Bu iki örnek norm kadroların keyfi ve yanlı olarak oluşturulduğunun bir kanıtıdır.”