Bülent Ecevit Üniversitesi Bahar Etkinlikleri kapsamında Psikiyatr Dr. Mustafa Merter “Nefs Psikolojisi” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Çeştepe, akademik ve idari personel, öğrenciler ve Zonguldak halkı katıldı.

 

Söyleşisine; psikoloji ilminin nasıl, hangi şartlarda ve nerede doğduğuyla başlayan Dr. Mustafa Merter, bugün yaşadığımız sorunların geçmiş bir medeniyetten izler taşıdığını, psikolojik rahatsızlıklar, bunalımların birden ortaya çıkan durumlar olmadığını, bu durumların sebeplerini anlayabilmek ve çare bulabilmek için yine geçmişin incelenmesi gerektiğini söyledi.

 

Merter: “Köklerimize geri dönüyoruz, dönmeliyiz.”

Yeni bir psikoloji anlayışının benimsenmesi için çaba sarf ettiğini söyleyen Merter: “ Köklerimize geri dönüyoruz. Tasavvufun insan tasavvuruna geri dönüyoruz. Çünkü insana en kıymetli pencereden tasavvuf bakıyor. Allah bizi yaratırken bize kendi ruhundan üflüyor. Bu çok önemli lütuftur. Hiçbir ayrım olmaksızın tüm insanlarda Allah’ın nuru var. Tüm kainatı içinde saklayan âdem oğlu layık olduğu şerefli mertebe ile değerlendirilmeli. Doymaz bir nefsi temsil ile değil. Hayatın her alanında insan kendine biçilen bazı rollerle yaşıyor. Bu rolleri bazen isteyerek bazen de toplum istediği için üstleniyoruz. Fakat bu hayat rolleri insanın üzerine çok fazla yapışırsa kendi olamıyor ve düştüğü kuyudan çıkamıyor. İşte insan kendisine giydirilmek istenen bu rollerden kurtulursa gerçek mutluluğu yakalayabilir. İnsanın derununda öyle bir hakikat var ki üzerindeki perdeler kalkacak olsa hayretler içinde kalır ve bu muhteşemlik karşısında perişan olur. Öyle bir hakikattir bu.

 

Merter: “Mutlu olmak istiyorsak alan değil veren olmalıyız.”

Mutlu olmak istiyorsak alan değil veren olmalıyız. Bunu ciddi manada yapmalıyız. Başkasını kendinden fazla düşünmek işte asıl insanlık ve egonun öldüğü yerdir. Benliğiniz ortadan kalkar ve insan olursunuz. Yapılan bir araştırmaya göre her dört üniversite öğrencisinden bir tanesi narsist. Kendinden başka hiçbir şey düşünmeyen bencil ve yüksek egolu bir kimliğe sahip gençler yetişiyor maalesef. İşte bu noktada ben diyorum ki kadınlarımıza Allah’ın cemal isimleri en çok sizlerin üzerinde mevcut. Celalle ayaklanan dünyayı kurtaracak, bizi ışığa çıkaracak olan sizlersiniz. Çünkü çocuklarınızın benliğinde siz varsınız. Sizi nasıl içselleştirirse ömür boyu bir yerle o anne tabiatı yatacaktır. Cemal isimlerinin yansımasıyla Dünya’yı güzelleştirecek olan sizlersiniz.” dedi.

 

Söyleşinin sonunda izleyicilerden gelen soruların, Dr. Merter tarafından cevaplandırılmasından ardından BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Çeştepe Dr. Mustafa Merter’e plaket takdim etti.