Seyfettin Onat, Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi’ne kişisel arşivinden yayın ve belgeler armağan etti. Onat, “Ağabeyim Kenan Onat, Mehmet Çelikel Lisesi’nde öğrenim gördüğü 1939-1940 eğitim öğretim yılında başarılı öğrenciler arasında yer almış ve kendisine okul tarafından iftihar belgesi verilmişti. O dönem Milli Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel’in talimatıyla iftihar belgesi alan öğrencilerin fotoğraf ve kişisel bilgilerin içeren bir kitap bastırıldı. ‘İftihar Kitabı’ adlı bu yayının içinde ağabeyim Kenan Onat’ın dışında ülkemizde büyük başarılara imza atan ve herkesin yakından tanıdığı pek çok başarılı isim var. Bu kitap bir aile yadigârıdır. Ayrıca harf inkılabının ardından kurulan Millet Mektepleri, ülkenin her yerinde vatandaşlara okuma-yazma eğitimleri verilmiş. Annem o dönem Millet Mekteplerindeki bu eğitimlere katılmış. Kendisine verilen diplomanın orijinalini halen saklıyorum. Sayın Raif Tokel ile görüşmelerimizde bu yayın ve belgelerin gerçek değerini Üniversitemizin kütüphanesinde bulacağını düşündük ve bugün size takdim ediyoruz. Zonguldak için sürdürdüğünüz çalışmalar için size teşekkür ediyorum” dedi.


Raif Tokel de, ziyarette, Ereğli Kent Müzesi’nin kuruluş sürecini ve sürdürdüğü çalışmalar hakkında Rektör Özer’e bilgi verdi. Tokel, “Zonguldak ve ilçelerinin tarihi, sosyolojik, sanatsal, ekonomik ve kültürel anlamda sahip olduğu zenginlikleri ortaya çıkartmak, gelecek nesillere miras olarak bırakacağımız en önemli mirasımızdır. Bizler bu işe gönül verdik. Sizin Zonguldak için sürdürdüğünüz çalışmaları yakından takip ediyoruz ve Üniversitemizin gelişimi ile gurur duyuyoruz. Çalışmalarınızda her zaman destek olmaya hazırız. Zonguldak için üretebilecek her projede destek olmaya hazırız” dedi.
Rektör Özer, ziyaretten ve üniversite arşivine armağan edilen yayın ve belgelerden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdiği konuşmasında, “Üniversite olarak önceliğimiz bulunduğumuz coğrafya her açıdan iyi tanımaktır. Zonguldak’ı bilimsel bir bakış açısıyla inceliyoruz. Her akademik birimimizde kendi bilim alanı açısından bu şehre ait değerler konusunda çalışmaları teşvik ediyoruz ve destekliyoruz. Araştırmaların sonuçlarında elde edilen somut sonuçları kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu çalışmaları sürdürürken sizler gibi bu şehrin içinden yetişmiş insanların bizlere destek olması; bu şehir için üretilenlere sahip çıkılması bizi mutlu ediyor. Ben de sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
Rektör Özer, konuklarına çeşitli armağanlar verdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

(Haber Merkezi)