Okula başlama yaşının 72 aya çekilmesi gerektiğini vurgulayan Başaran, “UNESCO İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, dünyadaki 204 ülkenin 126’sında, yani ülkelerin yüzde 62’sinde, okula başlama yaşı 72 aydır” dedi.

 

Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilcisi Cengiz Başaran, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren çocukların okula başlama yaşı konusundaki yanlışlığın devam ettiğinin altını çizdi.
Okula başlama yaşının 72 aya çekilmesi gerektiğini vurgulayan Başaran, “UNESCO İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, dünyadaki 204 ülkenin 126’sında, yani ülkelerin yüzde 62’sinde, okula başlama yaşı 72 aydır” dedi.
Açıklama şu şekilde:
“Eğitim uzmanlarının, bilim insanlarının ve sendikaların uyarılarına kulak tıkayarak, okulların fiziki yapılarında ve müfredat programlarında hiçbir hazırlık yapmadan ilkokula kaydettiği 66-71 aylık binlerce çocuğu kobay olarak kullanan MEB, bu yanlışındaki ısrarını sürdürmektedir.
Bugün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklikte, “Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçe ile 69, 70 ve 71 aylık olanları ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir ve kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.” denilmiştir. Geçen yılki uygulamanın ağır sonuçlarıyla başa çıkamayan Bakanlık, geri adım atmak isterken bu kez de 69-72 aylık çocukları rapor dayatmasına mahkum etmiştir.
UNESCO İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, dünyadaki 204 ülkenin 126’sında, yani ülkelerin yüzde 62’sinde, okula başlama yaşı 72 aydır. Bu ülkelere Güney ve Kuzey Amerika ile Batı Avrupa ülkelerinin çoğunluğu dahildir. Anaokuluna gitmeden ilköğretime başlayan çocuklar yeterli bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimi sağlayamadığından ilköğretimde sunulan becerileri edinemezler. Bu yaş çocuklarının önemli bir bölümünün henüz öz bakım becerilerini kazanmamış, kural algısı oluşmamış, kalem tutma becerisi edinmemiş, oyun çağındaki çocuklardan oluştuğunu defalarca belirtmiştik. Kaldı ki, geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında yaşananlar uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koymuştur. 
8-9 yaşındaki çocukların fiziki durumuna uygun olan dersliklerin 5 yaş çocuğu için uygun hale getirilmemesi, farklı fiziki ve zihinsel gelişimdeki üç ayrı yaş grubu öğrencinin aynı sınıflarda okutulması, müfredat programlarının hazırlanmaması, kalabalık sınıflar, çok ciddi sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Bir nesil, AKP hükümetinin eğitimi dinselleştirme amacı nedeniyle heba olmuştur.
Bakanlık, hiçbir pedagojik temeli olmayan bu yanlış uygulamadan vazgeçmeli ve okula başlama yaşını doğrudan 72 aya çekmelidir.”