Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevi “Zonguldak’ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992)” kitabını 14. Yayını olarak yayınladı.

 

Zonguldak’ta yürütülen mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerinin serüvenine ışık tutmak amacıyla hazırlanan kitap dört bölümden oluşuyor. Zonguldak’ın tarihçesinden ve 1937 yılında kurulan Maden Tatbikat Mektebi’nden itibaren Teknik okulların tarihi serüvenlerinin anlatıldığı kitapta geçmiş yıllara ait belge ve dokümanlara da yer verildi. Zonguldak’taki teknik eğitime ışık tutacak olan kitap Kamuran Karabalık tarafından hazırlandı.

 

Zonguldak’ın tarihi, kültürü, dili, edebiyatı ve sosyal yönleri ile tanınmaya ve tanıtılmaya ihtiyaç duyan bir merkez durumunda olduğunu söyleyen Kamuran Karabulak: “Cumhuriyetimizle yaşıt bu kentin ülkemizin mesleki eğitim macerası içerisindeki mümtaz yerini tanıtmaya çalıştığımız Zonguldak’ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992) ismini taşıyan çalışmamızın bu düşünceden hareketle ortaya çıktığını ifade etmek gerekmektedir. Zonguldak, II. Mahmut döneminde kömürün bu havalide bulunması ve Sultan Abdülmecid döneminde çıkarılmaya başlaması ile gelişmeye başlamıştır. Kömür madeni kentin sadece gelişmesini sağlamamış Türkiye’de bazı ilklerin gerçekleşmesinde de ön ayak olmuştur. Bu gelişmelerden en önemlisi hiç şüphesiz Yüksek Maden Mühendis Mektebi’nin kurulmasıdır. 1924 yılında eğitim hayatına başlayan bu kurum, 1992 yılına kadar farklı isimlerle eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmeyi başarmıştır.  Yüksek Lisans tezi olarak hazırladığım Zonguldak’ta Yükseköğretim (1924-1992) isimli çalışma bu eserin ana omurgasını teşkil etmektedir. Editörlerimizin ve Danışma Kurulumuzun katkılarıyla zenginleşen ve Zonguldak’ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992) başlığıyla yayıma hazırladığımız çalışmanın Zonguldak ve ülkemizde mesleki ve teknik eğitim alanında yapılacak araştırmalara ışık tutması en büyük dileğimizdir. Bu çalışmanın hazırlanması için bizleri teşvik eden, çalışma boyunca büyük desteklerini gördüğümüz Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e desteklerinden dolayı özel teşekkürümü sunuyorum.”

 

Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Zonguldak ili ile ilgili çalışmalarının ana fikrini ve teşvik edici yönünü teşkil eden “ahdevefa” duygusunun böylesi bir eserle neticelenmesini kent ve üniversite için çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: “Üniversiteler, ürettikleri bilimsel bilgi dolayısıyla evrensellik iddiası sahibidirler. Yeteneği ve birikimi ölçüsünde herkes bilim yapabilir ya da bilimsel eğitim alabilir. Üniversite tarihlerini önemli kılan husus, üniversitelerin başarısında veya başarısızlığında etkili olan faktörleri görmemize izin vermesidir. “Hırçın” Karadeniz sahilinde ve zor bir coğrafyada yer alan Zonguldak’ın “karaelmas”ı kömür, kömüre dayalı madencilik ve rızkı için Anadolu’nun her köşesinden gelen mütevazı insanlar ve acıları anlaşılmadan, Zonguldak’ta genel anlamda yükseköğretimin özelde ise mesleki ve teknik eğitimin seyri anlaşılamaz. Dahası, 1924’te savaştan henüz çıkmış bir milletin tamamen milli kaynaklarla açtığı “Yüksek Maden Mühendis Mektebi”nden başlayarak çeşitli kesintilerle birlikte yaklaşık 70 yıllık mesleki ve teknik eğitim tarihine dikkat kesilmeden bugünü yorumlayabilmek mümkün değildir. Bugün artık dünyanın dört bir tarafından öğrenci barındıran, mühendislik, tıp, eğitim ve sanat gibi alanlarda Türkiye’de hatırı sayılır bir üniversitenin nasıl ortaya çıktığının anlaşılması, Zonguldak’ta yükseköğretimin temeli olarak değerlendirebileceğimiz bu tarihsel süreci anlamakla mümkün olabilecektir. Zonguldak’ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992) isimli eser, hem bu gelişmede rol oynayan insanlara vefa açısından bir gereklilik hem de zor şartlara rağmen doğru ve pozitif adımlarla gelişmenin sağlanabileceğini göstermesi açısından oldukça önemlidir.”

 

Rektör Özer: “Üniversite olarak Zonguldak ile ilgili çok sayıda bilimsel araştırma yaptık ve kitap yayınladık.”

 

Üniversite olarak Zonguldak ile ilgili pek çok bilimsel ve akademik çalışma yaptıklarını ifade eden Rektör Özer: “ Üniversitemiz tarafından son dönemde pek çok değişik açılardan ve disiplinlerden, farklı bir kesitine projeksiyon tuttuğumuz Zonguldak’ı, ülkemizin mesleki ve teknik eğitim tarihi içerisindeki yeriyle ele alan, böylelikle şehrin geçmişine ve kendi tarihine ışık tutan bir çalışmayı yayımlamaktan büyük bir mutluluk duymaktayız. Bu çalışmadan önce Zonguldak ile ilgili çok sayıda kitabı Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yayınladık. Bunlardan bazıları şunlardır : “Zonguldak İlinde Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler”, “Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı Sosyodemografik Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri”, “Zonguldak Kozlu’da Kömür Madenciliği İşletmecilik ve Çalışma Hayatı”, Zonguldak’taki Mülteciler: Yaşam Deneyimleri Sorunlar ve Öneriler”, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Etkileşimi: Üniversite’nin Şehre Etkileri ve Şehrin Üniversite Algısı”, “Madencilik Sektörünün Zonguldak İlindeki Yeri ve Önemi”, “Osmanlıdan Günümüze Belgelerle Zonguldak”. Önümüzdeki aylarda Zonguldak’ta Basın Tarihini ve Zonguldak’tan Almanya’ya Göç Hikayelerini yayınlamayı planlıyoruz. Çalışmalar son aşamasına gelmek üzere. Yine Devrek’teki aşçılık programı öğretim elemanlarımız Zonguldak ve yöresine ait yemeklerin tanıtıldığı bir derleme kitap hazırlamaya başladılar. Zonguldak’ı konu edinen çalışmaların, üniversitemiz yayınevi tarafından yayımlanarak şehir-üniversite iş birliğine dair eserler vücuda getirmesi tarifsiz bir kıvanç duygusu oluşturmaktadır. Bu düşüncelerle yazar Kamuran Karabalık’ı bu eserinden dolayı kutluyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.” dedi.