Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) akademik yılın başlaması nedeniyle kente yoğun bir öğrenci geldiğini, ancak kente gelen öğrencilerin başta barınma olmak üzere birçok sıkıntı ile karşı karşıya kaldığını açıkladı.
Başkan Topaloğlu, ev sahiplerinin öğrenciyi müşteri gibi gördüğünü ve fahiş fiyattan kira talep ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Akademik yılın başlaması ve kentimizde bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi’nin açılması nedeniyle ilimizde bir hareketlilik başladı. Üniversitede yeni bölümlerin açılması ve kontenjanların artırılması nedeniyle kentte bir öğrenci yoğunluğu yaşanıyor. Ne yazık ki, kentimizdeki yurtlar bu öğrenci kapasitesini karşılayamıyor, bu nedenle yoksul ve dar gelirli öğrenciler, ‘bazı açıkgöz emlakçıların ve ev sahiplerinin’ insafsızlığına terk ediliyor. Bu duruma, bu kenti yönetenler seyirci kalıyor. Başta yerel yönetimler olmak üzere ilimiz yöneticileri, kente gelen öğrencilere beslenme, barınma ve diğer sosyal alanlarda gerekli duyarlığı göstermelidir. Üniversite yönetimiyle işbirliği yapılarak, kente gelen öğrencilere ve ailelere sahip çıkılmalı, bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır. Kent ulaşım ücretleri pahalıdır. Yerel yönetim gerekli tedbirleri alarak, öğrenci taşıma ücretlerini aşağıya çekmelidir. Sadece caddelere afiş asarak, ‘hoş geldiniz’ demekle öğrenci sorunları çözümlenemez. Şimdi soruyoruz: Zonguldak Belediyesi kente gelen üniversite öğrencileri için ne yapmıştır? Hangi tedbirleri almıştır? Yıllardır dernek olarak, ‘en azından öğrencilerin kaldığı evlerdeki su bedeli indirimli alınsın’ taleplerinde bulunduk. Bu bile kabul görmedi. Evet, öğrenciyi müşteri gibi görme anlayışa son verilsin. Öğrenciye kiralanan evlerde kira bedelleri düşürülsün. Öğrenci evlerinden su bedeli indirimli uygulansın. Ulaşım bedellerinde indirime gidilsin. Devlet yeni yatırımlar yaparak, yeni ve çağdaş yurtlar yapsın. Zonguldak halkına çağrımızdır; kentimize gelen öğrencilere sahip çıkalım ve onların kazıklanmasına, mağdur edilmelerine izin vermeyelim.”