Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) 2013-2014 akademik yılı 16 Eylül 2013 tarihinde başladı. Son dönemde gerek öğrenci sayıları, gerekse akademik performansındaki yükselişle dikkat çeken BEÜ’de, yeni eğitim-öğretim sezonunun heyecanı yaşanıyor. Özellikle bu yıl üniversiteyi kazanarak Zonguldak’a ve ilçelerine yükseköğretim görmek için gelen öğrencilerin ve ailelerinin yaşadığı heyecan görülmeye değer. Yeni öğrenciler, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin fiziki ve sosyal imkânlarının düşündüklerinden daha geniş olduğunu gördükleri ve doğru bir tercih yaptıkları konusunda birleşiyorlar. Özellikle Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesinin 24 saat hizmet vermesinin önemine değinen öğrenciler bu fırsattan olabildiğince yararlanmaya çalıştıklarını ifade ediyorlar. 
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, öğrencisi sayılarının giderek arttığını belirterek, “Bu yıl yaklaşık 3 bin 750 öğrenciyi mezun eden Bülent Ecevit Üniversitesi, yeni kayıt yapan ve ek kontenjanla üniversiteye yerleşmesi beklenen öğrencilerle birlikte toplam öğrenci sayısını 25 bin 822’ye ulaştıracak. Bülent Ecevit Üniversitesi’nin büyümesinin etkileri, üniversitenin tüm yerleşkelerine yansıyacak. Yeni kayıt yaptıran ve ek kontenjanla üniversiteye yerleşmesi beklenen öğrencilerle birlikte merkez yerleşkede yükseköğrenim görecek öğrenci sayısı 15 bin 891’e ulaşacak. Bu sayının 2010-2011 akademik yılında 10 bin 697 olduğu düşünüldüğünde sadece merkez yerleşkede yaşanan yüzde 60’lık büyüme dikkat çekiyor. Bu durum, üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürdüğü tüm yerleşkelerde etkisini hissettiriyor. Ereğli yerleşkesinde 2010-2011 akademik yılında bin 679 öğrenci eğitim görüyorken, 2013-2014 akademik yılında bu sayı yüzde 75’lik bir artışla 2 bin 856’ya ulaşacak. Artış oranlarındaki en dikkat çekici tablo, Çaycuma yerleşkesinde ortaya çıkmış durumda. Çaycuma’da 2010-2011 akademik yılında eğitim gören öğrenci sayısı 944 iken bu yıl tam yüzde 145’lik bir artışla bu sayı 2 bin 308’e yükselecek. Gökçebey yerleşkesinde de tablo aslında çok farklı değil. İlçede eğitim görecek öğrenci sayısı 2010-2011 akademik yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 70 oranında artış göstererek, 228’den 386’ya yükselecek. Alaplı yerleşkesinde ise, 2010-2011 akademik yılına oranla yüzde 40 oranında gerçekleşecek artışla sayı 2 bin 160’dan 3 bin 303’e ulaşacak. Bu artışlar tüm yerleşkelerde olduğu gibi Devrek’te de etkisini gösterecek ve 2010-2011 akademik yılında 1038 olan öğrenci kapasitesi yüzde 32’lik bir artışla 1378’e yükselecek” dedi.
Rektörü Özer, üniversitenin büyüme ivmesinin Zonguldak ve bölge adına büyük bir şans olduğunu vurgulayarak, “Bülent Ecevit Üniversitesi, yükseköğretimdeki hızlı büyüme ile birlikte ortaya çıkan akademik personel sağlama zorluğuna rağmen öğretim elemanı kadrosunu istikrarlı bir biçimde güçlendiriyor. Her yıl bir önceki yıla oranla artış gösteren mezun öğrenci sayılarımıza rağmen mevcut öğrenci kapasitemizi de artırıyoruz. Bu büyüme, yalnızca şehir merkezinde değil, üniversitemizin faaliyet gösterdiği tüm yerleşkelerde yaşanıyor. Sadece büyüyen sayılarla yetinmeden bu sayının yarattığı sorumluluk bilinci ile tüm yerleşkelerimizde öğrencilerimizin kayıt yaptırdıkları andan mezun olacakları güne kadar sosyal, akademik, sportif, sanatsal açıdan hizmet alabilecekleri ortamları sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öğrencilerimizin eğitimin yanında beslenme, ulaşım, konaklama gibi ihtiyaçlarının da kendilerine en iyi şart ve ortamlarda sunulabilmesinin hem üniversitemize, hem de şehrimize olan teveccühün artarak devamını sağlayacağı düşüncesi ile bu alanlardaki sorunların çözümü noktasında da açılımlar gerçekleştirmek gerekiyor. Şu anda mevcut öğrencilerimize yeni kayıtlarla birlikte 5 bin 360 öğrenci daha eklendi ve bu öğrencilerimizin şu an birinci öncelikleri barınma sorununu çözmek. Devlet veya özel yurtlara yerleşemeyen öğrencilerimizin barınma ile ilgili ihtiyaçlarını gelir gruplarının çeşitliliği göz önünde bulundurularak çözülmesi noktasında hepimize sorumluluklar düşüyor. Ev sahibi konumunda olan bizlerin bu konuda öğrencilerimize karşı duyarlı ve anlayışlı bir tavır geliştirmemiz gerekiyor. Öğrencilerimizi gerek üniversite, gerek şehir olarak ‘misafirlerimiz gözüyle görüp ona göre davranmalıyız’ diye düşünüyorum. Bu konuda hassasiyet taşıyan, bu sorunun çözümü noktasında duyarlılık gösteren herkese tüm öğrencilerimiz adına teşekkürlerimi ifade ediyor, yeni başlayan 2013-2014 akademik yılının başarılı geçmesi dileklerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.