Bin öğrencinin eğitim ve öğrenim gördüğü Kdz.Ereğli Atatürk Ortaokulu binasının ömrünü tamamladığı, tamir ve tadilatın yeterli olmayacağını belirten Türk Eğitim-Sen Kdz.Ereğli Temsilcisi Öztürk, Vali ve Ereğli kamuoyuna seslendi.

 

Türk Eğitim Sen Kdz.Ereğli Temsilcisi Tayfun Öztürk, Zonguldak Valisi Ali Kaban ile Kdz.Ereğli halkına seslendi, bin öğrencinin eğitim ve öğrenim gördüğü Atatürk Ortaokulu fiziki yapısındaki sorunlara dikkati çekti. Öztürk, “Size hayati ve acil bir mesele olduğu için gerek posta yoluyla ve gerekse basın yoluyla bir mektupla ulaşıyorum. Daha önceki valilerle yaptığım benzer içerikli görüşmeler bürokrasi ve hiyerarşinin içinde kaybolmuştur” sözleri ile açıklamasına başlayan Öztürk şu görüşlere yer verdi:

 

“BİNANIN TEMELİ YOK”

“Kdz.Ereğli Atatürk Ortaokulu binasının gerek iç gerekse dış görünümünde beliren yapı bozuklukları sebebiyle Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bilgisi ve izni dâhilinde teknik bir incelemeye başvurulmuştur. Teknik inceleme sonucunda ortaya çıkan birtakım duyumlar vahim bir hal göstermiştir. Şöyle ki: Binanın temeli yoktur. Temeli olmayan bina balçık üzerine oturtulmuştur. Güçlü bir zemin ve temel yapısı olmadığı için binada esneme meydana gelmiştir. Kolonlarda kullanılan demirler binanın yükünü kaldırabilecek çapta değildir. Demirlerin bir kısmı çürümüş, korozyon oluşmuştur. Taşıyıcı kolonların beton kalitesi beton özelliğini yitirmiştir. Hatta bazı kolonlarda demir yerine yer yer demir tozu kalmıştır.

 

METRUK BİR BARAKA

Binanın çatısı metruk bir barakanın çatısı gibidir. Yağmurlarda ve soğuk havalarda çatı su ve soğuk almaktadır.  Binanın kalorifer tesisatı ve kazanı eski, arızalı ve ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Pencereler ısı ve ses yalıtımını kaybetmiştir. Binanın duvarlarında ve sıvalarında çatlaklar, çukurlar, çöküntüler bulunmaktadır. Bina içinde kot farkı ve bazı duvarlardaki yamalar gözle görülebilir niteliktedir. Bütün bunlar binanın ekonomik ömrünü tamamladığının tamir ve tadilatın yeterli olmayacağının işaretidir. 13 Eylül Cumartesi günü okulun tavanından düşen yaklaşık 40-50 cm-4-5 kg beton parçası binadaki çürümenin en belirgin tezahürüdür.

 

ŞANS EREĞLİLİ ÖĞRENCİLERİN YANINDA

Bu beton parçası öğrencilerin okulda olduğu bir zamanda ve onların üzerine düşseydi-Allah korusun- çok acı bir vefat haberi gelebilir ve sayın valim siz olay yerine hemen gelerek okulu kapatabilirdiniz. Hatırlarsınız ki geçtiğimiz öğretim yılında Ereğli Lisesi’nde tavan çökmüş ve bu olay şans eseri öğrencilerin okulda bulunmadığı bir zamanda ortaya çıkmıştı. Kararınızla okulda eğitim öğretim sonlandırılmıştı. İkin seferdir şans Ereğlili öğrencilerin yanında. Malumunuz, ülkemiz genellikle deprem kuşağındadır; ilçemiz 1. dereceden deprem bölgesi olan Bolu Düzce hattına komşudur. Atatürk Ortaokulu’nun mevcut binasının küçük sarsıntılarda bile ciddi bir tehlikeye açık olduğunu teknik raporlarla ilgili havadislerden kanaat edindim. Okulda yaklaşık 1000 öğrenci ve 70 personel bulunmaktadır. Bunca insanın teneffüse birlikte çıktığını, yüzlerce öğrencinin bazen koştuğunu düşünürsek tedbir almak şarttır. Türk Eğitim-Sen İlçe Temsilcisi olarak gerek öğrencilerimizin gerek öğretmenlerimizin gerekse diğer personelin “can güvenliği” için size bu mektubu yazdım. Binanın yapı kusurları, korozyonu vs sebepleriyle öğrencilerimizin veya öğretmenlerimizin başlarına gelebilecek bir tehlike “kader” olmasın. Ne olur ne olmaz bu konuda gündem oluşturmak için medyayla birlikte sürekli çaba sarf edeceğim”

 

(Haber Merkezi)