Türk Eğitim-Sen Kdz. Ereğli Temsilcisi Gazeteniz Önder’in ortaya çıkardığı “sahte müfettiş” olayına vurgu yaptığı açıklamasında;  “Hatta ilçemizde yerel bir gazete sahte müfettiş(!) olayını birkaç ay geç ortaya çıkarsaydı belki de o sahte müfettiş vasıtasıyla buraya spor salonu(!) da tesis edilmişti. Çünkü söz konusu binalarla ilgili en çok gündem oluşturan proje(!) sahte müfettişe aitti” dedi.

 

Kdz. Ereğli İstasyon Caddesindeki DDY binalarının Milli Eğitim’e devir edilmesine rağmen değerlendirilmemesini eleştiren Türk Eğitim Sendikası Kdz. Ereğli Temsilcisi Tayfun Öztürk “Devir tahsis işlemlerinin ardından 4 yıl geçmesine rağmen ne İl Özel İdaresi ne Milli Eğitim Müdürlüğü ne de bir başka kurum terk edilmiş halde bulunan bu üç binayı yıkabilmiştir. Öncelikle bunun beceriksizlik olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

Öztürk yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

 

‘MAKAM PEŞKEŞ ÇEKMEK’

Eğer ki Belediye Başkanlığı’na Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından söz konusu binaların gerek çevre yönünden kirlilik arz ettiği gerekse güvenlik sorunu oluşturduğuna dair dilekçe yazılsaydı, belediye bu binaları çoktan yıkmıştı. Hatta bu arazi özel bir kişiye ait olsaydı bu özel kişi sadece bir kepçe ve operatör ile çoktan yıkımı gerçekleştirmişti… Anlaşılan odur ki Milli Eğitim Müdürlüğü 2012 sonuna kadar ona buna makam peşkeş çekmek, torpille ücretli öğretmen görevlendirmek, özrü olmadığı halde taşradaki iltimaslı öğretmenlere merkez okullarında görev ayarlamak işleriyle meşgul olduğundan mevzubahis binalarla ilgilenememiştir…

 

‘SAHTE MÜFETTİŞ YAPARDI’

İstasyon Caddesi’ndeki 3 binanın Milli Eğitimce ne şekilde kullanılacağıyla ilgili olarak çeşitli dönemlerde türlü fikirler ileri sürülmüş ancak bu fikirlerin hiçbiri proje aşamasına getirilememiştir. Binalarla ilgili olarak bazen lojman yapılacağı, bazen Milli Eğitim Müdürlüğü inşa edileceği bazen de Turgut Reis İlköğretim Okulu’na spor salonu yapılacağına dair dedikodular türemiştir. Hatta ilçemizde yerel bir gazete sahte müfettiş(!) olayını birkaç ay geç ortaya çıkarsaydı belki de o sahte müfettiş vasıtasıyla buraya spor salonu(!) da tesis edilmişti. Çünkü söz konusu binalarla ilgili en çok gündem oluşturan proje(!) sahte müfettişe aitti.

İçinde bulunduğumuz günlerde Turgut Reis Ortaokulu önündeki bu binaların yıkılıp yerine anaokulu ya da eğitim merkezi yapılmasına dair söylentiler ortaya çıkmıştır. Bu söylentilerin proje aşamasına hatta ihale aşamasına geldiğini belirtenler de vardır. Geldiğimiz bu noktada Türk Eğitim Sen olarak müdahil olmayı sorumluluk addediyoruz.

 

‘BİNALAR DEĞERLENDİRİLMELİ’

Temsilciliğimizin görüşü şu şekildedir. İstasyon Caddesinde Turgut Reis Ortaokulu önündeki binalar yalnızca Turgut Reis Ortaokulu’nun kullanımına ait olmalıdır. Çünkü:

1.Binaların yerleşik olduğu arazi Turgut Reis Ortaokulu arazisine bitişiktir. Arazi Turgut Reis Ortaokulu yerleşkesinin devamı görünümündedir.

2.Turgut Reis Ortaokulu’nun açık bir alana ihtiyacı vardır. Bu okulda okuyan öğrencilere şu anda öğrenci başına düşen açık alan yarım metrekare bile değildir. Oysaki Milli Eğitim Bakanlığı 2011 sonunda “Okullar Hayat Bulsun” Projesi geliştirmiştir. Bu projede basketbol ve voleybol sahaları hariç öğrenci başına düşen açık alan miktarı standardı 2 metrekare düşünülmüştür. Turgut Reis Ortaokulu’nun öğrenci sayısı yarıya düşse bile Devlet Demiryolları binaları ve arazisi bu okula verilmediği takdirde söz konusu okulda öğrenci başına düşen açık alan 1 metrekare dahi olamayacaktır.

Ereğli’de Beyçayırı mevkisinde bulunan A2 tipi cezaevi bahçesi ile Turgut Reis Ortaokulu bahçesini karşılaştırın. İnsan başına düşen açık alan tutukevinde daha fazladır. Bu nasıl bir eğitim anlayışıdır!

3.Öğrencilerin en çok sevdiği ders Beden Eğitimi’dir. Turgut Reis Ortaokulu Beden eğitimi öğretmenleri öğrencilerini spor karşılaşmalarına yıllardır ya Askeriyenin salonunda özel bir izinle ya dağda bayırda ya da sahilde koşu bandında hazırlamaktadırlar. Okul bahçesinde müsait alanlar yoktur. Bu da okula güvenlik ve finansman konusunda yük getirmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara 1 kuruş para gönderilmediği herkesin bilmesi gereken bir bilgidir.

Beden Eğitimi Öğretmenleri yeterli alan bulamadıkları için ders işleyişinde zorlanmaktadırlar. Hatta geçtiğimiz günlerde Turgut Reis Ortaokulu öğrenci ve velilerinin çok sevdiği Beden Eğitimi Öğretmeni imkânsızlıklar sebebiyle şartları daha iyi olan bir okula tayin istemek zorunda kalmıştır.

4.Turgut Reis Ortaokulu önündeki binalar şu andaki varlığıyla trafik güvenliğini ve buna bağlı olarak öğrencilerin can güvenliğini de tehdit etmektedir. Okul çıkışındaki yol çok kısa bir mesafe ile Kandilli Ereğli yoluna bağlanmaktadır. Bu yolda öğrencilerin kendilerini yola atması, dalgınlıkla karşıdan karşıya geçmesi, servislerin öğrenci indirip bindirmesindeki zorluklar okul yönetimini ve nöbetçi öğretmenleri tedirgin etmektedir.

 

TERK EDİLMİŞ BİNALAR TURGUT REİS’E VERİLMELİ

Yukarıdaki gerekçelere bağlı olarak diyoruz ki:

Okul bahçesindeki açık alanlar çevrenin dersliğe dönüşmesi, obezitenin önlenmesi, sporun alışkanlık haline getirilmesi, öğrencilerin ruh ve beden sağlığı açısından tartışılmaz öneme sahiptir. Bu sebeple Turgut Reis önündeki terk edilmiş binalar Turgut Reis Ortaokulu’na verilmeli, bu binalar bir an önce yıkılmalı, MEB Okullar Hayat Bulsun Projesi’ne bağlı olarak Orman Müdürlüğü tarafından peyzaj çalışması yapılmalı, peyzaj çalışması yapılan alan yüksek tel çitlerle çevrilmeli, öğrencilerin oyun oynayabileceği çizgiler çizilmeli, voleybol-basketbol sahası düzenlenmeli, servislerin anayoldan içeri girip okul alanında öğrenci indirip bindirebileceği güvenli trafik alanı oluşturulmalıdır.

Turgut Reis Ortaokulu velileri, Okul Aile Birliği devreye girmelidir.  Verilen sözlere kanmamalı dilekçeler yazılarak söz konusu alanların Turgut Reis Ortaokulu’na verilmesi ve bu okulun kullanımının sağlanması istenmelidir.

İl Özel idaresi, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü açıklamalarımızı dikkate almalıdır. Eğer Turgut Reis Ortaokulu önündeki binaların yerine başka binalar tesis edilirse Turgut Reis Ortaokulu’nun gelmiş geçmiş hatta gelecek bütün öğrencilerinin hakkı üzerinizde olacaktır. Ve eğer buraya yapılan binalar sebebiyle bir trafik kazası meydana gelir ve bir öğrencinin burnu kanar ise bunun vicdanı muhasebesi çok ağır olacaktır.