Bu hususta düşüncelerini aldığımız TED Kdz. Ereğli Koleji Temel Eğitim Müdürü Devrim Köktuğ : “Radyo Bridge yani Radyo Köprü adını verdiğimiz projemiz her iki okulu olduğu kadar Ereğli ve Winsen kentlerini ve hatta iki ülkeyi de yakınlaştıracaktır. Radyo Bridge Projesi esasen daha üst projemiz olan Kardeş Okul Projesi kapsamında oluşturuldu. Biz edilgen ve uzaklarda sadece ismi ile var olan bir kardeş okul anlayışını en başından reddetmiş ve ortağımız ile birlikte öğrencilerimize ve kentlerimize yararlı olabilme düşüncesi ile ilerlemiştik. İşte Radyo Bridge bu projelerden biri.

Alman ortağımız ile birlikte hazırladığımız proje dahilinde her iki okul öğrencileri, birbirlerini ziyaret edecek. İlk seyahatimiz mart ayında gerçekleşecek ve okulumuzda yirmi radyocu öğrencimiz ve dört öğretmenimiz bu etkinliğe katılacaktır.

Tabi bizim öğrencilerimiz gibi bir süredir radyo eğitimi alan Alman öğrenciler ve öğretmenler bizi karşılayacak ve çalışmalarımızın kalan bölümünü Hamburg yakınlarında bulunan WinsenLuhe kentinde birlikte sürdüreceğiz.

Almanya gezisinde Berlin, Bremen ve Hannover kentlerine yine birlikte ziyaretlerimiz olacak. Ama belki de en heyecanlı yanı Avrupa’nın en büyük radyolarından biri olan NordDeutsche Radyo(NDR) ziyaretinde yaşanacak. Bu gezileri Alman öğrenciler ve öğretmenler ülkemize/kentimize geldiğinde biz de düzenleyeceğiz. Alman öğrenciler de profesyonel yayın yapan bir radyoyu görmek istemekteler. Yine bu kapsamda TRT Radyo 3’e bir ziyaret gerçekleştireceğiz.

Projemiz esasen çok kültürlü bir dünyayı öğrencilerimize anlatmak ve tüm farklılıklarımıza rağmen birçok ortak yönümüz olduğunu göstermek genel amacını taşımaktadır. Bu uluslararası bir projedir ve 2016 yılı boyunca karşılıklı olarak okulumuzdan ve Winsen Lisesinden birçok öğrenci ve öğretmen ziyaretleri ile sürecektir.

Radyo Bridge sadece bizim değil aynı zamanda Almanlarındır. Biz ortak bir redaksiyon ve çalışma grubu ile ilerliyoruz. 2016 yılı bahar aylarında ilk yayınımızı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Burada en önem verdiğimiz şeylerden biri Alman öğrencilerin radyo dersleri ile birlikte Türkçe derslerine başlamış olması. Bir radyo projesi kapsamında Türkçe’nin Almanlar tarafından öğrenilmesine katkımızın olması bizler açısından gayet mutluluk verici bir durumdur. 

Kentimizin binlerce kilometre uzaklıktaki insanlar tarafından tanınmasına katkımızın olmasından ayrıca Ted Kdz. Ereğli Koleji olarak gurur duymaktayız” diye bilgi vermiştir.

 

ÖĞRENCİLER PROFESYONEL RADYO EĞİTİMİ ALIYORLAR

 Projenin mimarlarından Ted Koleji Kültür Ofisi Yöneticisi Kadir Özdemir, aynı zamanda TRT Radyo 3 Dünya Kuşağı’nda yayınlanan Kültürlerin Macerası adlı programın yapımcısı ve sunucusu. Özdemir aynı zamanda birçok Belgesel film yapımına yönetmen olarak imzasını atmış bulunmaktadır.

Özdemir şöyle konuştu:

”Bizim TED Kdz. Ereğli Koleji Kültür Ofisi olarak başlıca amacımız kültürün ve sanatın kolay ve basit metotlar ile öğrencilerimize sindirilmesidir. Tabi çarpan etkisini ve kentte bir etki yapma yararını göz ardı etmemek düşüncesindeyiz. Proje ya da etkinlik hazırlık aşamalarımızda en çok önem verdiğimiz biçimdir bu.

İlk adımda bir projenin sonucunun profesyonel olması bizim için oldukça önemlidir. Bu nedenle önce bir sorundan yola çıkıyoruz. Buradaki örnek ise temel olarak uzak ülkelerdeki gençlerin birbirlerini tanıma ve anlama ihtiyacıydı. Sonra fikri geliştiriyoruz, ortak radyo kurmak bir fikirdir mesela. Akabinde bunu yapabilmek için fon kaynaklarını araştırıyoruz. Bu tabi bir yığın görüşme, yazma, çizme ve kendini anlatma ile geçen sabırlı bir süreç. Ve nihayetinde işin uygulaması ile tamamlanıyor.

Bu projede bu aşamalardan geçti ve geriye başarı ile tamamlamak kalıyor. Proje Almanya’da Gymnasium Winsenkardeş okulumuz ortaklığında yapılmakta ise de Robert-BoschStiftung ve Jugendbrücke adlı kurumlarında desteğini fazlası ile almaktayız. Hatta onlar olmasaydı bu koca yükün altından kalkamazdık diyebilirim."

 RADYO BRIDGE SADECE EREĞLİ’DEN DEĞİL TÜRKİYE VE ALMANYA’DANDA DİNLENECEK

Özdemir, "Bir projenin sadece öğrencilerimizde değil aynı zamanda bir kent içinde de karşılığı olmalı ve bir nebzede olsa kente etki yapmalı anlayışı ile projeyi oluşturmaya çaba harcıyoruz. Tıpkı Uluslararası Radyo Bridge Projesinde olduğu gibi.

Biz her iki okulda ortak bir müfredat oluşturarak radyo eğitimlerine başladık ve şimdi ilk yayınımızı planlamak için Almanya’da buluşuyoruz. Çalışmalar kapsamında öğrencilerimize “yapımcılık, sunuculuk, ses kayıt ve ses montaj eğitimlerini “iki ülkede karşılıklı olarak vermekteyiz.

Yayın şeklimiz ise daha çok akıllı cep telefonu, tabletler ve bilgisayarlar için hazırladığımız uygulamalar üzerinde olacak. Uygulama programı hazırlık aşamaları tamamlandığında dinleyicilerimiz ücretsiz olarak indirip kurabilecekler" dedi.