Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen ‘TUSAGA Aktif GPS Ağı Değerlendirme ve Analiz Merkezi’ Çalıştayının gerçekleştirildiği gönderilen açıklama ile şöyle bildirildi:

Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Refik Fenmen Amfisinde düzenlenen, Geomatik Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Gökhan Gürbüz’ün konuşmacı olduğu Çalıştaya, Dekan Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İsmail Mert, TUBİTAK Uzay Araştırmacısı Betül Atalay, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay’ın açılışında konuşan Prof. Dr. Kutoğlu, Geomatik Mühendisliği Bölümü bünyesinde geliştirilen GPS Ağı Değerlendirme ve Analiz Merkezi tarafından, uydu verilerinin toplanılarak otomatik olarak işlendiğini, elde edilen sonuçların internet üzerinden afetmerkezi.beun.edu.tr/analiz-merkezi.html adresine gönderildiğini, bu sayede ülkemizde gerçekleşmekte olan sismik ve meteorolojik olayların daha iyi anlaşılabildiğini söyledi. Kutoğlu; analiz merkezinden elde edilen bilgiler ile depremlere neden olan yer kabuğu hareketlerinin de incelenmesi imkânını bulduklarını söyledi.

Konuşmacı Arş. Gör. Gürbüz de, Türkiye’de 146 sürekli gözlem yapan GPS istasyonunun olduğunu, analiz merkezi ile 4 ayrı uydudan koordinat bilgilerine ulaşılabildiğini, böylece atmosfer tabakasında bilgiler elde edilerek meteorolojik olaylara ilişkin gelişmelerin gözlemlenebildiğini söyledi.

Çalıştay, Gürbüz’ün TUSAGA Aktif GPS Ağı Değerlendirme ve Analiz Merkezi’nin hakkında bilgiler içeren bir sunumu ile sona erdi.