Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devrek Meslek Yüksekokulu ile Devrek Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği kapsamında hazırlanan, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) 2015 yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programı çerçevesinde desteklenen “Devrek’te Un Sanata Dönüşüyor" projesi ile Devrek MYO Uygulama Mutfağı’nda yöresel lezzetlerimizden olan cevizli kömeç ve beyaz baklavanın standardizasyon çalışmaları yapıldı.
Devrek ilçesinde yer alan 30 köye yapılan ziyaretlerde, ilçenin çınarları olan 50 kadın ile görüşülerek, beyaz baklava ve cevizli kömecin orijinal yapılışı ile ilgili saha çalışması gerçekleştirildi. Yapılan saha çalışması sonucu elde edilen birbirinden farklı beyaz baklava ve cevizli kömeç reçeteleri Aşçılık Programı öğretim görevlileri ve öğrencileri tarafından denenerek yöresel ürünlerimizin standart reçetesi oluşturuldu.

1-6 Mart 2016 tarihleri arasında 6 gün boyunca dezavantajlı kadınlar, kooperatif üyesi kadınlar ve engelli kadınlardan oluşan toplam 35 katılımcıya; “Kalite, İletişim, Pazarlama, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon” konularında teorik eğitimlerin yanı sıra Devrek MYO Uygulama Mutfağı’nda beyaz baklava ve cevizli kömeç uygulama eğitimi verildi. Uygulama eğitiminde kadınlar, beyaz baklava ile cevizli kömeci, oluşturulan standart reçetelere uygun bir şekilde hazırladılar. Özellikle hamur hazırlama, mayalama, pişirme teknikleri konusunda eğitim alan katılımcılar, verilen eğitimle hem yüksekokulu tanıma fırsatı bulduklarını, hem de eğitimden çok memnun kaldıklarını dile getirdiler.

Projede araştırmacı ve eğitmen olarak yer alan Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü öğretim elemanları, eğitime olan yoğun ilgiden dolayı mutluluk duyduklarını, beyaz baklava ve cevizli kömeç gibi yöresel ürünlerin unutulmaya yüz tutmadan nesilden nesle aktarılması gerektiğini, ayrıca yöresel ürünlerin standart hale getirilerek turizm ürünü olarak tanıtılması gerektiğini belirttiler.