Orman ve Su İşleri Bakanlığı fındık üretiminin artırılması gayesiyle harekete geçti. Zonguldak’ta üretilen 200 bin adet fındık fidanı mevsim şartları uygun olduğunda toprakla buluşturulacak. Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından yürütülen proje ile üretilen fidanların toprakla buluşturulmasıyla birlikte Zonguldak’ta hem fındık üretimi artırılacak hem de bölgedeki çiftçilere ek kazanç sağlanacak. 239 bin 320 dekar alanda 21 bin 434 çiftçinin fındık üretimi yaptığı Zonguldak’ta, yılda ortalama 26 bin ton fındığın üretimi gerçekleştirilerek ülkedeki üretimin yüzde 5’i buradan sağlanıyor.

 

2 YILDA 160 BİN FİDAN

Konuya ilişkin bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde: "Deli seva, yomra, sarı fındık ve kara fındık olmak üzere 4 farklı türde 2016’ da 60 bin, 2017’ de 100 bin adet üretilen tüplü fındıklar Gökçebey, Devrek, Çaycuma, Ereğli, Alaplı, Kozlu ve Zonguldak merkez ilçede vatandaşlara ücretsiz dağıtılarak, toprakla buluşturuldu. 2018’de üretilen fidanlarda yine ücretsiz olarak dikim mevsiminde vatandaşlara dağıtılacak.

 

FAZLA KAZANÇ İMKANI

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak hem ülke ekonomisine hem de çiftçilere katkı sağlamak için çeşitli projeler geliştirdiklerini kaydederek şunları söyledi: “Zonguldak’ta var olan fındık üretimini artırmak gayesiyle iki yıldır fidan üreterek vatandaşlarımıza dağıtımını yapıyoruz. Bu sene de 200.000 adet fındık fidanı yetiştirdik ve bunu dikilmesi için mevsim şartları uygun olduğunda vatandaşlarımıza dağıtacağız. Hem Zonguldak’ta daha çok fındık üretilmesi hem de çiftçilerimizin daha fazla kazanç elde etmelerine vesile olacağız inşallah.”