Zonguldak Valisi Ali Kaban, Kapalı Pazaryeri'nde fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın bölge için önem taşıdığını ve valilik olarak bölgedeki tarım sektörünü geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Bölgenin önemli değerlerinden birinin "Devrek Bastonu" olduğunu ve bununla ilgili de "Bastoncular Çarşısı" kurmak için 40 dönümlük bir arazi belirlediklerini ifade eden Kaban, "Tabii bu çarşıyı yaparken o alanın doğal yapısını bozmayacağız. Bu bölgeden yılda 700 bin araç geçiyor ve biz bu pazar ile bastonun yanı sıra yöresel ürünleri sunma imkanı da bulacağız.” dedi.



- "Bize de artık helvayı yapmak düşüyor"

Kaban, bölgede önemli bir projeyi hayata geçirmek için bir süredir büyük arazi arayışı içinde olduklarını, bu araziyi Çaycuma ilçesinde bulmanın heyecanını yaşadıklarını dile getirerek, şunları söyledi: 

"Günümüz doğaya dönüş zamanı. Artık tüm dünya doğaya ve doğal ürünlere yöneliyor. Bizler de bölgede bu anlamda uzun bir süre arazi aradık. Burada size müjdeyi vereyim, ilçemizdeki 600 dönümlük bir arazide 'Seracılık Organize Bölgesi' oluşturacağız. Burası en az 4 bin kişiye istihdam kapısı demektir. Bu alan çalışmak, üretmek isteyenler için kapalı bir alan olacak. Eğer bu projemiz başarılı olursa 400 dönüm daha yerimiz var. Bölgemizde kara, hava, deniz ve demiryolu var. Bize de artık helvayı yapmak düşüyor."



Bölgeye özellikle "yeşil endüstri" getirmek için çalışma yaptıklarını anlatan Kaban, yakın zamanda Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla temeli atılacak Filyos Limanı Projesi'nin 3 yılda biteceğini kaydetti. 



AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar da fuarın bölgedeki sektörün gelişmesi adına büyük önem taşıdığını, ülke gelişmesi ve kalkınmasında tarımın büyük yer tuttuğunu belirtti. Ulupınar, "Gelişmiş ülkeler tarımı bırakmıyor. Biz de bırakmamalıyız. Tüm çiftçilerimize, vatandaşlarımıza tek tek ayaklarına giderek bakanlıklarımızın teşviklerini anlatmalıyız. Tarım ve hayvancılık o kadar önemli bir sektördür ki bugün şehirdeki okumuş çocuğa köydeki kardeşi bakmaktadır." diye konuştu.



CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu' da Filyos Limanı kapsamında bölgede kurulacak sanayinin, tarım üretimini sekteye uğratmaması gerektiğini vurguladı.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da ilçelerinde açılan fuarla bölgede bir ilkin gerçekleştiğini ve bunun heyecanını yaşadıklarını dile getirerek, fuarı bölgede tarım sektörünün ayağa kalkması adına bir milat olarak gördüklerini söyledi.



Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdeleyi keserek, fuar alanını gezdi.

Fuar, 2 Ekim’e kadar ziyaretçilere açık olacak.

(A.A)