Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi/Kasım 2015” sonuçlarını açıkladı. TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, ticari süt işletmelerince Kasım ayında 676 bin 704 ton inek sütü toplandığını, toplanan inek sütü miktarının Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttığını belirterek, “Kasım ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 113 bin 276 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 49 bin 539 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 304 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 arttı. Yoğurt üretimi 86 bin 292 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 arttı. Ayran üretimi ise 51 bin 782 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artış gösterdi. Kasım ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttı” dedi. (Haber Merkezi)