“15 Temmuz itibarı ile Türk milletinin son derece ağır bir travma ile karşı karşıya kalmıştır. Bu travmayı en ağır şekliyle yaşayanların başında ise kamu çalışanları gelmektedir.”

 

 

Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı, Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2016 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını satır başlarıyla şöyle  açıkladı:

*Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TUİK) alınan Temmuz 2016 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.313,84 TL olarak hesaplanmış, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.719,33 Lira olarak belirlendi.

*Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,63 oranında arttığı gözleniyor. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %1,24 oranında yükseldi  ve 1.781,97 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2016 yılı Temmuz ayında 1.791,97 Lira olarak tahmin edildi.

*Aynı  ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Temmuz 2016 verilerine göre günlük 36,02 TL olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.080,54 TL olmuştur.

*Verilerde; 711,43 TL olarak belirlenen kira gideri ise Temmuz 2016 ortalama maaşının %26,31’ine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,31’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,69’u kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Temmuz 2016 maaşından geriye yalnızca 910,92 TL kalmıştır.
 

*Temmuz ayında memur maaşlarına ortalama 128,75 TL zam gelirken, memur ailesinin zorunlu harcamaları aylık 75,54 TL artmıştır. Böylece daha ilk ay itibarı ile memur maaşı zorunlu harcama kalemleri karşısında %2,79 oranında erimiştir. Buna göre memur maaşlarına Temmuz ayında yapılan %5 artıştan geriye yalnızca %2,21 zam kalmıştır.
 

*15 Temmuz itibarı ile Türk milletinin son derece ağır bir travma ile karşı karşıya kalmıştır. Bu travmayı en ağır şekliyle yaşayanların başında ise kamu çalışanları gelmektedir. Her ay geçim sıkıntısı nedeniyle sorunlar yaşayan memurlarımız şimdi de işten atılma korkusu içinde,  görevden uzaklaştırılan memurların boşluğunu doldurmaya çalışmakta ve büyük bir iş yükü ile karşı karşıya kalmaktadır. Maaşların bir ay içinde %2,79 eridiği göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde kamu çalışanlarını daha büyük bir ekonomik kâbus beklemektedir.
 

*Bu durumda kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde sürdürülmesi son derece güçtür. İktidar bir an önce kamu görevlilerini rahatlatacak siyasi ve ekonomik tedbirleri hayata geçirmeli ve memurları rahatlatacak yaklaşımları sergilemelidir