Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Alport Alaplı Limanı istişare toplantısı düzenlendi.

Alaplı TSO binasında düzenlenen toplantıda, konuşan Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak, 2009 yılında hayata geçirilen, Alaplı Liman Projesi bu gün Filyos limanı gerekçe gösterilerek askıya alındığını söyledi.

Alport limanı daha güçlü bir mali yapıya sahip olan İstanbul merkezli Taş Yapı şirketine devir olduğunu hatırlatan Ocak, şunları söyledi;

“Alport Liman’ı Batı Karadeniz’de faaliyet gösteren tüm sanayicilerin, imalatçıların, ithalat ve ihracata yönelik çalışan tüm sektörlerdeki işletmelerin sevkiyatlarını hızlandırmak, maliyetlerini daha düşük seviyelere çekmek, bölgeye bir hareketlilik kazandırmak ilçemizde istihdam sağlayarak önemli bir ekonomik girdi getirmek amacıyla proje hayata geçirildi. 3 yıllık bir çalışmanın ardından proje Filyos Projesi gerekçe gösterilerek gecen yıl askıya alındığı tarafımıza bildirilmişti. Ardından Alport daha güçlü bir mali yapıya sahip olan İstanbul Merkezli Taş Yapı A.Ş ye devir oldu. Bizler oda olarak devasa ve Ulusal bir Proje olan Filyos Projesine karşı değiliz. Filyos Projesi çok devasa bir projedir. Alaplı Liman Projesi kesinlikle Filyos’u etkiler nitelikte bir proje değildir. Bizim Liman Projemiz Alaplı Ereğli Akçakoca, Düzce ve Bolu’nun bölge limanı olacaktır. Üstelik bu konuda devletten maddi bir destek beklenmemektedir. Tamamıyla özel sektör tarafından finanse edilecektir. Bu konuda herkesin desteği bizlere güç verecektir. Hep birlikte bu projenin hayata geçmesi adına, Bölgemizin geleceği adına bu projeye destek olmalıyız. Alaplı İlçemizin ve bölgedeki il ve ilçelerdeki sanayicilere hizmet verecek bu boyuttaki bir liman projesinin uluslar arası ithalat ve ihracata açılacak bir kapı olarak gerekliliğine başta odamız olmak üzere, Belediyemiz, Siyasi Partilerimiz, Alaplı halkı, işadamları, tüm sivil toplum örgütleri ve bölgedeki Tüccar ve sanayiciler yürekten inanmaktadırlar ve bugüne kadar desteklerini esirgememişlerdir.”

 Taş Yapı A.Ş yönetim kurulu başkanı işadamı Emrullah Turanlı, Türkiye de yaptığı inşaat, emlak, enerji yatırımları, geri dönüşüm, tarım gibi birçok konudaki yatırımları olduğunu 8500 işçi çalıştırdığını söyledi.

Alaplı’ya bir liman yaparak hem bölge ekonomisine hizmet etmek hem istihdam yaratmak hemde Türkiye ye bir yatırım kazandırmak istediğini ifade eden Turhanlı, şöyle konuştu:

 “Alaplı böylesi bir yatırımı hak ediyor. Hatta buradaki birlik ve beraberlik bizi çok mutlu etti. Alaplı Liman Projesi bana sunulduğunda yaptığım araştırmalarda Bölge Halkının ve Sivil Toplum örgütlerinin hatta Çevre il Ve İlçelerin bu projeye komple destek verdiğini öğrenince harekete geçtik. Devlet nezdinde gerekli görüşmelerimizi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ben burada sizlerden sadece yanımda olmanızı istiyorum. Burayı yapacak mali gücümüz mevcut çok sektörde yatırım yapıyorum. Tabi her yapılan işten para kazanılmıyor bazen zarar edebiliyorsunuz ama ben inanıyorum ki sizlerin desteğiyle biz Limanı Alaplı ya yaparız, içiniz rahat olsun. Siz nasıl isterseniz öyle yaparız, ortak olmak isteyene de kapılarımız sonuna kadar açık. Bizim amacımız 2023 Yılında ihracat hedefi 500 milyar dolar olan bu güzel ülkemize yatırım kazandırmak ve ülkemizi ileri taşımaktır. Şimdi buradaki birliktelikte gördüm ki Alaplı, Ereğli, Akçakoca, Düzce Oda Başkanlarının bu konuya nasıl ciddi olarak yaklaştıklarını, burada bu proje için zamanlarını ayırmaları konuya ciddi anlamda destek verdiklerini gösteriyor. Biz Allah’ın izniyle bu limanı Alaplı’ya yaparız. Devletimizden Hükümetimizden bu konuda maddi destek istemiyoruz. Bizim önümüzü açmaları bizim için yeterlidir. Bizim kaynak sıkıntımız yok kaynağı yaratırız.”

Kdz Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker de konuşmasında Alaplı Liman Projesine geçmiş dönemde olduğu gibi bu dönemde de destek vereceklerini, projeye önem verdiklerini birlikteliğe hazır olduklarını belirttiler.

 Düzce Tso Meclis Başkanı Ertan Civak “bu projeyi biz geçen dönemden beri takip ediyoruz.Sayın Turanlı gibi büyük  bir işadamının bu projeye  talip olmasını destekliyoruz.Yapacağına olan inancımız tamdır.bu Liman Bölge Limanı olacaktır.Desteğimiz tamdır” dedi.

Taş Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Emrullah Turanlı Alaplı Ticaret ve Sanayi Odasını Ziyaretinin ardından, Alaplı Belediye Başkanı Dr.Nevzat Çimenoğlu , Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ocak , Tso Meclis Başkanı Hasan Öztürk ,Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Yazıcı , Nedim Kaplancan ,Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Yaman,Selçuk Oktay ve Tso Genel Sekreteri Taner Arslan, Kdz Ereğli Tso Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker ,Meclis Başkanı Faruk Yazıcı ,Düzce Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ertan Civak, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Öz ,Meclis Üyesi Şemsi Durdu ,Akçakoca Tso Meclis Başkanı Hüsnü Koç , Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Nazım Pazvant ,İşadamı ve Alport Kurucusu ve projenin mimarı İsmet Yılmaz ,geçmiş dönem Alaplı Tso Başkanı İşadamı ve Alport kurucusu Rafet Kılıç ın hazır bulunduğu istişare toplantısına geçildi.