Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Ali Topaloğlu “Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılan Kanun Teklifi”nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmesiyle birlikte kayıp-kaçak elektrik bedelleri yasallaştı.” Dedi.

Ali Topaloğlu’nun, kayıp-kaçak bedellerinin kesinti yapılmaması ve yapılan kesintilerin vatandaşa geri ödenmesi için çok mücadele verdiklerini, ancak başarılı olamadıklarını ifade ettiği açıklamasında muhalefeti de, “muhalefet milletvekilleri yeterince muhalefet etmedi” sözleriyle eleştirdi.

Topaloğlu’nun açıklaması şöyle:

“Tüketici Hakları Derneği olarak elektrikte kayıp-kaçak bedellerinin yasal olmadığını, bunların tüketicilere iade edilmesi gerektiğini defalarca ifade ettik. Bununla ilgili çok mücadele verdik. Enerji piyasası düzenlemeleri hakkında suç duyurusunda bulunduk, milletvekillerimizi bilgilendirdik. Bunun yasal olmadığını, yargının da bu yönde kararları olduğunu, başta kayıp-kaçak olmak üzere diğer kademelerdeki kesintilerin tüketicilere iade edilmesi için bir yoğun çaba gösterdik. Ne yazık ki, TBMM, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nda bir değişiklik yaparak bu kesintileri tamamen yasalara getirmiştir. Bundan sonra dağıtım şirketleri kaçak-kayıp ve diğer bedelleri istedikleri gibi belgeleyerek istedikleri oranda artırabilecekler. Bu konunun bir şekilde meclisten geçmesini şiddetle kınıyoruz. Tüketici örgütü olarak çok mücadele ettik, başarılı olamadık. Muhalefet partileri de bize göre bu konuda çok etkin bir muhalefet yapmadılar ve parlamentodan geçti. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan talepte bulunuyoruz, bu yasanın aynı şekilde meclise iade edilmesini istiyoruz. Eğer bu yasa onanırsa, muhalefet partilerinin bunu Anayasa Mahkemesine getirerek iptal edilmesini talep ediyoruz. Bu yasa tüketicileri tamamen mağdur edecek, ekonomik durumu kötüleştirecek bir yasadır.”