Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 22 Mart 2016 tarihinde parti grup toplantısında kamuda asıl iş ve yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanların tek bir işçi dışarıda kalmadan kamuya alınacağının açıklandığı belirtilerek başlanan açıklamada, "Davutoğlu konuşmasının son bölümünde belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan işçilerin ise kurulacak şirketlerde istihdam edileceğini açıklayarak bu işçileri kapsam dışı bıraktı. Başbakan bu açıklamasıyla belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan yüzbinlerce taşeron işçisini hüsrana uğratmıştır" denildi.

 

"NEDEN KAPSAM DIŞI BIRAKILMIŞTIR?"

Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçilerin üvey evlat mı olduğunu soran Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şubesi'nden konuya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde:

"Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan yüzbinlerce taşeron işçisi, kamunun işçisi değil midir? Kent yaşamının gerektirdiği, belediyelerin yaptığı, su kanalizasyon, temizlik, itfaiye, mezarlık ve defin hizmetleri, park bahçeler, şehir içi ulaşım hizmetleri asli kamu hizmeti değil midir? Kamudaki tüm işçiler kadroya alınacak, tek bir işçi dışarda kalmayacak derken neden belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçiler kapsam dışı bırakılmıştır? Bunun adı ayrımcılık, bölücülük değil midir?

 

"HUKUKA, VİCDANA, EŞİTLİĞE, HAKKANİYETE UYGUN DEĞİLDİR"

Buradan ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz. Bu ayrımcılık ne hukuka ne vicdana ne eşitliğe ne de hakkaniyete uygundur. Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçilerin umutlarıyla oynamayın. Belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçileri siyasi hesaplarınıza alet etmeyin. Belediyeler ve il özel idareleri kamu kurumudur ve buralarda çalışan işçiler kamunun işçisidir. Yaptıkları işler aslı kamu hizmetidir. Kamuda ayrım yapılmaksızın hakka hukuka dayanan bir şekilde tüm taşeron işçileri kadroya alınmalıdır.

 

TAŞERON BÜTÜNÜYLE KALDIRILSIN

Taşeronda çalışan tüm işçiler kadrolu ve güvenceli bir işe insan onuruna yaraşır bir ücrete sahip olmalıdır. Bizler, belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçiliğin bütünüyle kaldırılmasını istiyoruz. Bizler, bu ayrımcılığın ortadan kaldırılarak kamudaki güvencesiz tüm işçilere kadro istiyoruz. Sendikamız tüm emekçiler kadrolu güvenceli bir yaşama kavuşuncaya kadar taşeronlaşma ortadan kalkıncaya kadar mücadelesini sürdürmekte kararlıdır"