Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ’nün verilerine göre çeyrek altın üretiminin, bu yılbaşından Ağustos ayına kadar geçen sürede geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 693 bin 970 adet azalarak 3 milyon 229 bin 950 adet olarak gerçekleştiği tespit edildi. Geçen yıl Ocak-Ağustos arası üretilen çeyrek altın miktarının ise 4 milyon 923 bin 920 adet olduğu belirlendi.


15 Temmuz darbesi çeyreği de vurdu…



Çeyrek altın üretiminde en büyük düşüşün, her yıl altın fiyatlarının rekor üstüne rekor kırdığı Temmuz ayında gerçekleştiği görüldü. Geçen yıl Temmuz ayında üretilen 1 milyon 869 bin 40 adet çeyrek altına karşı bu yılın aynı ayında yüzde 80.3'lük düşüşle 367 bin 220 adet çeyrek altın üretildiği tespit edildi. Bu düşüşte bu yıl Ramazan Bayramı'nın yaz dönemine denk gelmesi ve 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle düğünlerin ertelenmesinin de etkili olduğu saptandı.



Vatandaşın tercihi gram altın oldu…



Bu yıl düğün sezonunda vatandaşların çeyrek altın yerine daha çok gram altına yöneldiği görülürken, bu tercihte bir hayli yükselen çeyrek altın fiyatlarının etkili olduğu belirlendi.



Çeyrek altın haberleri medyanın da gündeminde…




Medya Takip Ajansı Interpress’in üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan incelemesine göre, yılbaşından bu yana yazılı basında çeyrek altın ile ilgili 5 bin 648 haber çıkarken, aynı dönemde gram altın ile ilgili ise yazılı basına 3 bin 209 haber yansıdığı tespit edildi.