Hükümetin 2017 yılı programı kapsamında, Türkiye genelinde artan konut ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni tedbirler de gündeme gelecek. 

Konut ihtiyacının gelecek yıl 817 bin olacağı öngörüsüne yer verilen programda, özellikle dar gelirli vatandaşların konut ihtiyacını gidermek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TOKİ gibi ilgili kuruluşların iş birliğinde, yoksul durumdaki vatandaşlara sağlanan "sosyal konut" desteğine yeni bir yaklaşım getirilecek.

Bu çalışma kapsamında öncelikle konut açığının bulunduğu yerleşim yerlerinin tespit edilerek, dar gelirli vatandaşların ihtiyacının karşılanması ve konut piyasasında arz-talep dengesinin kurulması amaçlanıyor.

Konut fiyatlarının yüksek olduğu iller öncelikte

Özellikle, konut ihtiyacının ciddi bir şekilde ön plana çıktığı büyükşehirlerde, yoksul vatandaşlar için hali hazırda uygun, uzun vadeli taksitlerle satılan sosyal konutların "kiralık" olanları da üretilecek.

Kiralık sosyal konut desteğinde, nüfus artışının hızlı ve konut fiyatlarının yüksek olduğu şehirlere öncelik verilecek. "Sosyal kiralık konut" olarak adlandırılan bu destekten de satılık sosyal konutlarda olduğu gibi dar gelirli vatandaşlar yararlanabilecek.

29 bin sosyal konut yapıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre, "Sosyal Konut Projesi" kapsamında dar gelirli vatandaşlar için şimdiye kadar 29 bin 271 konut inşa edilirken, bu kapsamda ayrılan kaynak da 70 milyon liraya ulaştı.

Hükümet, 2023 yılına kadar 100 bin sosyal konutun inşa edilerek, hak sahibi vatandaşlara teslim edilmesini hedefliyor.

AA