Toplantıda konuşan Tetiker, Ereğli'nin en önemli sorunlarının başında Erdemir'in uygulamaları olduğunu belirtti.

 

Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda bölgenin sorunlarını dile getirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ilgili bakanların katıldığı toplantıda konuşan Tetiker, Zonguldak sorunlarının önemine değindi ve acil toplantı çağrısı yaptı. Başbakan Davutoğlu’nun da bu talebe olumlu yanıt verdiği ve Zonguldak’ın masaya yatırıldığı bir toplantı yapılması yönünde karar aldığı da TSO tarafından yapılan açıklamada duyuruldu.

 

3 ANA SORUN BELİRLENDİ

Zonguldak ili adına daha önceden yapılan istişare toplantısında alınan ortak karar ile Zonguldak sözcüsü olarak belirlenen Kdz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, Zonguldak TSO’da yapılan istişare toplantılarında belirlenen 3 ana sorun maddesi ve çözüm önerilerini,  Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlardan oluşan heyete aktardı.

ZONGULDAK’TA İSTİŞARE TOPLANTISI

Başkan Yaşar Tetiker, Zonguldak’ın sorunlarının büyük olduğunu ve bir an önce çözüme kavuşturulması için Başbakanımız ve ilgili Bakanlarımız ile Zonguldak’ ta istişare toplantısı gerçekleştirilmesini önemle vurgularken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Zonguldak’ın sorunlarının farkında olduklarını ve en kısa zamanda Zonguldak’ta istişare toplantısı planlayacaklarını belirtti. Kdz. Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, bu yıl 8.si gerçekleştirilen Sanayi Şurasının son derece verimli geçtiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “İlimizin, İlçemizin ve hatta Bölgemizin sorunlarını Başbakanımıza ve Bakanlarımıza anlatma fırsatı bulduk. Kendisini Zonguldak’a davet ederek sorunların çözüme kavuşturulması için acilen İstişare toplantısı yapılması gerektiğini arz ettik. Sayın Başbakanımızda Zonguldak’ın sorunlarını iyi bildiğini ve uzun süredir Zonguldak’ın yeterli desteği göremediğinin farkında olduğunu ve bu nedenle en kısa zamanda böyle bir istişare toplantısının planlanacağını bizlere müjdeledi. Bölgemiz için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Başbakanımız ve Bakanlarımızın da desteğini alarak sorunlarımızın çözüme kavuşturulması adına tüm gayretimizle mücadele vereceğiz. ”


BAŞBAKAN VE BAKANLARA İLETİLDİ

Zonguldak, Ereğli, Devrek, Çaycuma, Alaplı Ticaret ve Sanayi Odaları Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Genel Sekreterleri ve Zonguldak İl/ilçe Odaları Akademik Danışmanın katıldığı şurada, daha önce alınan ortak karar ile Yaşar Tetiker’in Zonguldak sözcüsü olduğu Sanayi Şurası kapsamında Zonguldak ile ilgili şu 3 temel sorun ve çözüm önerisi Başbakan ve bakanlara iletildi: Şu an deniz seviyesinin 550 metre altında, alın teri ile karanlığı aydınlığa çeviren, demir ve çeliğe hayat veren, bu uğurda yüzlerce kardeşini feda etmiş, karaelmas diyarında yaşayan 600 bin Zonguldak’lı adına sizleri saygı ve sevgi ile selamlayarak sözlerime başlamak istiyorum.  1990’lı yılların başına kadar sürekli göç alarak ülke ekonomisine önemli katma değerler sağlayan, ancak son 20-30 yıllık dönemde ekonomik olarak sürekli gerileyerek kaderine terk edilen ilimizin üretimden, altyapıya, eğitimden sağlığa pek çok sorunu mevcuttur.

 

SORUN 1:

Temel sorunlarımızın başında yıllardır tozlu raflarda bekletilen, sürekli ertelenen, engellenen Türkiye’nin ikinci GAP projesi olarak ifade edilen Filyos Vadisi Projesinin hayata geçirilememesi gelmektedir. Filyos, Çaycuma’dan, Ereğli’ye tüm bölgeye, ülkeye hatta dünyaya açılan koridorun adıdır. Demiryolu, karayolu ve havayolu yetersiz olan Bölge’den elbette ki ülkeye ve dünyaya açılmak imkânsızdır. 

 

ÇÖZÜM1:

Yıllardır alın teri ile yerin altından çıkardığı kara elması, demiri, çeliği, tersanesi, kerestesi, tarımı ile ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayan Zonguldak’ımızın kurtuluşu olan Filyos Vadisi Koridoru’nun acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Devrek – Kdz Ereğli karayolunun bitirilmesi bizim için çok önem arz etmektedir. Bölge ile ilgilenen ve büyük yatırım planları yapan milli ve küresel yatırımcıları bölgeye çekmek, yıllardır aldığı kamu harcamasından daha fazlasını vergi olarak ödeyen ancak son 20-30 yıldır kaderine terk edilen bir kent için tarihi bir fırsattır.

 

SORUN 2:

Yıllardır yerin yüzlerce metre altında taşkömürü çıkararak tüm ülkeyi aydınlatan temel sektörlerden bir olan madencilik sektörü çöküş içerisine girmiştir. Devletin elinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun geleceğini görememesi ve yarattığı belirsizlik özel müteşebbisin de belini kırmıştır. Yasal düzenlemelerin getirdiği olumsuzluk, yüksek üretim maliyetleri, yetersiz teşvik ve destek üreticiyi zora sokmuş kömür ile iş yapanları ithalata bağlı hale getirmiştir. 

 

ÇÖZÜM 2:

Madencilik sektörü ile ilgili belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Devletin üretim politikasının geleceği belirlenmeli, özel sektöre yol gösterici işlevi sağlayacak teşvik ve düzenlemeler getirilerek yerin altında atıl yatan servet yer üstünde milli servete dönüştürülmelidir. Yıllardır var olan ve binlerce aileye geçim kapısı olan madencilik mesleği unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına dahil edilmemelidir.

 

SORUN 3:

Kdz. Ereğli’nin sorunlarından en önemlisi 2006 yılında özelleştirilen Erdemir’in Oyak grubuna olan devrinden sonra bölgenin ekonomik yönden sözde kurtarılmış bir bölge haline gelmesidir. Özelleştirme öncesinde tüm ekonomik kaynakları Adapazarı, Hendek, Düzce, Bolu, Bartın hinterlandına kadar paylaşan Ereğli’nin bu paylaşımları ortadan kalkmış, özelleştirme sonrası çalışanların ücretlerindeki %50’ye varan bir yok ediliş ile ilk skandala imza atılmıştır. Bunu satış, satın alma ve nakliye konularında yaşanan skandallar takip etmiş ve şu an Erdemir yetkilileri ile hiçbir iletişim imkanı olmadığından bölge kendi kaderine terk edilmiştir.


ÇÖZÜM 3:

Acil uzlaşma platformu kurularak TOBB Başkanlığında tarafların dinlenerek taleplerin doğru bir şekilde anlatılabilmesidir. Acil uzlaşma platformunun kömür mevzuatındaki haksızlıkların ortadan kaldırılmasında da çözüm olacağına inanmaktayız. Bu platformlar kurulup devletin piyasa mekanizmasındaki temel rolü olan hakemlik görevi yerine getirilmedikçe bu sorunların çözülemeyeceğine inandığımızı belirtirim”