"Tarsim sigorta primlerinin yarısını devlet ödeyecek, yani priminiz bin lira tuttuysa, beş yüz lirasını biz ödeyeceğiz. Tarım alanında kötü olaylardan ders almayı bilmiyoruz. Kaderci olmayalım. Bu konu fındık bölgemiz için çok önemli. 5 Mart’ta fındık sigortası için süre sona eriyor"

Tarım Sigortaları (TARSİM) bilgilendirme toplantısı Karadeniz Ereğli Ziraat Odası Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.  Yeni binasında hizmet vermeye başlayan Ziraat Odası'nın Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü  Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Çetin Tokur, Ereğli İlçe Tarım Müdürü Serkan Aslan, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya, Ankara Bölge Müdürlüğü TARSİM uzmanlarından Osman Tan ve çiftçiler katıldı. Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Çetin Tokur, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın  söylenmesinin ardından yaptığı konuşmada çiftçilere kadere rıza göstermekten vazgeçmelerini tavsiye etti.


 
"YARISINI DEVLET ÖDEYECEK"

Tokur şöyle konuştu: “Tarsim sigorta kapsamına giren hiçbir ürüne devletin hiçbir şekilde zarar ziyan ödemesi olmayacak. Fındık tarlasında don oldu, tutanak tutturalım, zararı talep edelim diyemiyorsunuz.  Tarsim sigorta primlerinin yarısını devlet ödeyecek, yani priminiz bin lira tuttuysa, beş yüz lirasını biz ödeyeceğiz. Tarım alanında kötü olaylardan ders almayı bilmiyoruz. Kaderci olmayalım. Bu konu fındık bölgemiz için çok önemli. 5 Mart’ta fındık sigortası için süre sona eriyor.”


ÇİFTÇİNİN KURULUŞU TARSİM

Tarsim Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya da Tarsim’in büyümeye devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "Tarsim aslında çiftçinin kuruluşu. Bu bir kamu havuzu. Birtakım insanlarımız sigorta yapmak için parasını koyuyor, devlet de primin yarısını koyuyor, bir kaynak meydana geliyor. Bu kaynak da çiftçinin zararını tazmin ediyor. Ankara bölge olarak 42 bin hasar ihbarı aldık. Türkiye genelinde sadece Manisa ilinde 240 milyon lira ödedik. Üzüm yandı biliyorsunuz. Tarım üstü açık fabrikadır. Çok fazla hasara maruz kalma durumu var. Tarım sigortası bunların bir kısmını sigortalıyor. Bu sistem devlet zaten birtakım hasarları ödüyordu. Bu ödemelerin tespitini yapmak, hakkaniyetli bir ödeme yapmak kolay değildi. Ankara bölgede 42 bin, Türkiye genelinde 300 bin hasarı, her araziye iki eksper, hayvancılık alanında da veterinerler tarlaya, ahıra gitmek suretiyle tek tek tespit edildi.


 
"ALINAN KARARLAR UYGULANIYOR"

Her bölgenin primi biraz farklıdır. Hasarı çok olan bölgede prim daha yüksektir. Hasar ihtimali düşük olan yerde de prim biraz düşük olur. Her il, her ilçe, her köy için hasar primi belirleniyor. Devlet primi tespit edin, çiftçiye düşen kısmın yarısını ben ödeyeceğim diyor. Tarsim yönetiminde yedi üye var. Bunların dördü Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığından geliyor, Bir kişi ziraat odalarından geliyor. Ziraat odaları çiftçiyi temsilen bir üye gönderiyor, Sigortacılar Birliği’nden bir üye, Tarsim’den bir üye geliyor. Burada alınan kararları uyguluyoruz.

Sigorta yapmak için tek şart kayıtlı üretici olmak. Bitkisel üretim yapıyorsanız çiftçi kayıt sistemine, hayvancılık yapıyorsanız Türkvet’e, arıcılık yapıyorsanız arıcılar birliğine üye olmanız gerekiyor. Denetim önemli. Tarımla ilgili konuların denetimi Tarım Bakanlığı, sigortacılıkla ilgili konuların denetimi Sigortacılar Birliği tarafından yapılıyor. Bütün bölgelerde bütün meyveleri sigortalayabiliyoruz.  Don ile ilgili primlerde devlet primin üçte ikisini ödüyor.”


KATILIM YÜKSEK OLDU

TARSİM Ankara Bölge Müdürlüğünden Uzman Osman Tan da, Tarımsal sigortaların çeşitleri, uygulamanın nasıl gerçekleştiği ve karşılaşılan sorunlara ilişkin bilgi verdi. Tan, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)