"Yer altı kömür işletmeleri birbirinden farklı 14-15 kurum ve mevzuatın kapsamına giriyor. Bu sorunların giderilmesi için yıl içerisinde kömür yasasının muhakkak çıkmasını bekliyoruz"

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Demir, maden işlerindeki maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilmesi kararına ilişkin, "Bizim havzamızda saha işletmecilerine 45-58 liraya kadar ton başına destek mekanizması yürürlüğe girdi. 2014 Eylül ayındaki maliyet düzeyimize döndük." dedi.

Demir, kentteki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulunca, linyit ve taş kömürü çıkarılan ve özel hukuk tüzel kişilerin ruhsat sahibi olarak işletilen yer altı maden işletmelerine, maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilmesinin kararlaştırıldığını hatırlattı.

Eylül 2014'te yürürlüğe giren 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un maliyetlerini arttırması nedeniyle özel kömür madenciliğinin durma noktasına geldiğini belirten Demir, "Biz en baştan beri bu yapılan yasal düzenlemelerle getirilen ek maliyetlerin bir şekilde devlet tarafından karşılanmasını talep etmiştik. Son kararla bu ek maliyetler karşılanmış görülüyor. Bizim havzamızda saha işletmecilerine 45-58 liraya kadar ton başına destek mekanizması yürürlüğe girdi. 2014 Eylül ayındaki maliyet düzeyimize döndük." ifadelerini kullandı.

Demir, artan maliyetlerle yaşanan sıkıntılı süreçte 3 bine yakın kişinin işini kaybettiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Onlarca ocak kapanma noktasında gelmişti. Hepimiz işleri yavaşlatmış vaziyetteydik. Bu çıkan kararnameyle yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağız. Bu toparlanma sürecinin 6 ay alacağını düşünüyoruz. Özel sektör madenciliği ivme kazanacak. Biz 2011'in sonunda özel sektör madencileri olarak 5 bin 500 çalışan sayısına ulaşmıştık. Bazı uluslararası fiyat düşüşleri ve termik santralın kömür alım politikaları nedeniyle Eylül 2014'e geldiğimizde 4 bin 600 çalışanımız vardı. Şu günlerde bu sayının bin 500'lere düştüğünü söyleyebiliriz. Bu 4 bin 600-5 bin 500 işçi sayılarını 6 ay içinde yakalayabilmemiz çok zor ancak istihdamdaki artış sürecektir." 

Yerli kömürden elektrik üretilmesine destek verilmesi çalışmaları kapsamında çok ciddi bir sıçrama olacağına değinen Demir, eskisinden çok daha kişinin istihdam edilebileceğini vurguladı.

Demir, pazar konusunda halen bazı problemler yaşandığına işaret ederek, "Bunları aşma noktasında görüşmelerimiz olacak. Sorunlar kısmen çözüldü. Zonguldak madenciliği karlı bir dönemde diyemeyiz. En azından getirilen desteklerle zarar etmekten kurtulduk, ayağa kalkar hale geldik." değerlendirmesinde bulundu.

- Kömür yasası beklentisi

Kömür yasasının çıkartılmasını istediklerini, dünyada bunun örnekleri olduğunu anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Kömür yasası hazırlığının devam ettiğini ve üzerinde yoğun şekilde çalışıldığını görüyoruz. Bu kömür yasası Türkiye açısından elzemdir. Biz madencilik sektöründekiler olarak 20 yıldır bunu söylüyoruz. Yer altı kömür işletmeleri birbirinden farklı 14-15 kurum ve mevzuatın kapsamına giriyor. Bu sorunların giderilmesi için yıl içerisinde kömür yasasının muhakkak çıkmasını bekliyoruz. Diğer beklentimiz de yerli kömürden üretilecek enerjide devlet desteği çalışması var. Uygulama hayata geçerse yerli kömürden elektrik üreten tüm santraller, ürettikleri her enerji için devletten alım garantisi alacaklar. Serbest piyasa fiyatlarına bakmaksızın avantajlı fiyatla piyasaya elektriklerini satmış olacaklar. Bu bizim gibi maliyetlerini yüksek olan havzalarda kömür ocağı işletmecisinin de makul karlar elde edebileceği fiyatlardan satış  yapmasına imkan tanıyacaktır."