İlçede 30'un üzerinde fırında bin ile 3 bin arasında değişen rakamlarda günlük ekmek çıkarıldığını anlatan Demirtürk, "Ereğli'de 400 gram 2 TL, kilo bazında 5 TL. Bugün 300, 400, 600 gram ekmek satışı yapılmaktadır. Kaymakam ve Belediye Başkanının talebi doğrultusunda gramajlar geriye çekilerek fiyatlar düşürüldü ancak kilo bazında bir değişiklik olmadı. Ramazan pidesine ise zam yok" dedi.

 

Zonguldak Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Rahman Demirtürk, beraberinde bazı fırın sahipleri ile Bozhane Kafeterya'da düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında ekmek zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ekmeğe yüzde 100 değil yüzde 25 oranında zam yapıldığını belirten Demirtürk, ekmeğin 37 ay sonra zam gördüğünü de sözlerine ekledi. Fırınlarda artan maliyetlere dikkati çeken ve yaklaşık 2 ay önce ekmek zammının yapılacağına dönük Ereğli Kaymakamlığı ile Ereğli Belediyesi'ne yazı ile bildirildiğini vurgulayan Demirtürk konuya ilişkin verdiği bilgilerde şunları söyledi:

 

"2013 YILINDA 45 TL OLAN UN ÇUVALI ŞİMDİ 75 TL"

"Asgari ücreti 2013 yılında bin 251 TL 34 kuruştu, 2016 yılında 2 bin 64 TL, yani asgari ücret yüzde 65 arttığını söyleyebiliriz. Temel gider anlamında un çuvalı 2013 yılında 45 TL iken yüzde 68 artış ile 2016 yılında 75 TL. Ereğli'de kara fırın tabiri ile yapılan ekmeklerde kullanılan odun 2013 yılında 100 TL iken yüzde 200 artışla 2016 yılında 300 TL'ye çıktı. Su, elektrik ve diğer genel giderlerinde yüzde 30 civarında artış gösterdi. Ekmeğin artışı 4 yıl sonra yüzde 25'dir.

KİLO BAZINDA 5 TL

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının uygulamasında 250 gram altında ekmek üretilemez. Ekmek gramajları 50 gram 50 gram büyütülebilir. Bizde ve Türkiye genelinde ekmeğin kilo bazı fiyatı 5 TL. Ereğli'de 400 gram 2 TL, kilo bazında 5 TL. Bugün 300, 400, 600 gram ekmek satışı yapılmaktadır. Ereğli Kaymakamı ve Belediye Başkanının talebi doğrultusunda gramajlar geriye çekilerek fiyatlar düşürüldü ancak kilo bazında bir değişiklik olmadı.

 

KAYMAKAMLIK VE BELEDİYEYE ZAM YAPILACAK BİLGİSİ VERİLDİ

Fırıncı esnafı önce bağlı olduğu muhasebeciden hesap çıkartıyor sonra bağlı olduğu odaya müracaat ediyor ardından Zonguldak Esnaf Odaları Birliğine gönderiyor, bu karar onaylanırsa bölgede yani ilçede kim kaymakamlık ve belediye başkanlığına dosyayı sunuyorlar. Biz ekmeğe birinci ayda zam yapmıştık, fırıncı 2 ay zaman geçtikten sonra uygulamaya geçti. O geçilen süre zarfında hem belediyeden hem kaymakamlıktan herhangi bir itiraz söz konusu olmadı. Ekmek yüzde 100 zamlanmadı, yüzde 25 zamlandı ve 37 ay sonra zamlandı.

 

SİYASETİ EKMEK ÜZERİNDEN DEĞİL...

Bir de siyasi partilerimiz var siyaseti ekmek üzerinden değil proje üzerinden Ereğli'ye ne katabiliriz diye yapmalılar. Burada halk ekmek fırın varken de fırıncıydı, yokken de fırıncıyız. Bu insanlar buradan geçimini sağlıyor. Bu Ereğli'de çalışan fırınlar asgari 5-15 arasında çalışan var. Fırıncı esnafı istediği zam yapıyor, fiyatı arttırıyor gibi lafları kabul edilmesi mümkün değildir.

 

"VERGİ, SSK ÖDÜYORLAR MI?"

Ereğli'de şu da oluyor, ekmek ile ilgili mesela örnek söylüyorum A köyünden köy ekmeği getiriyor, pazaryerinin her köşesinde ekmek satıyor. Bu hijyenli mi? Bu vatandaş SSK, bağ-kur, vergi, belediyeye su, elektrik, vergi ödüyor mu? Satılması doğru değil. Esmer ekmek denilen ekmekler Ereğli haricinde daha pahalıdır"

 

RAMAZAN PİDESİNE ZAM YOK

Gazetecilerin sorularına da yanıt veren Demirtürk, "Ramazan pidesine zam yapılacak mı?" sorusuna ise, "Hayır ramazan pidesine herhangi bir zam yapılmayacak. 2 ve 4 TL'den satışa sunulacaktır" dedi.

 

"EKMEK NAMUSUMUZDUR"

Ereğli'de ekmek israfının yapıldığını da dikkati çeken Demirtürk, "İsrafın nerede olduğunu gazeteci olarak siz bulun ben açıklamayayım. Ekmeği kim çöpe atarsa onu araştırın. Ben satıcıyım, kırsalda kimse ekmeği çöpe atmıyor, ekmeği değersiz görenler çöpe atıyor. Ekmek kutsalımızdır, namusumuzdur, herşeyimizdir. 27 Yıldır Ereğli'de fırıncıyım, 27 yıl önce 10 bin ekmek yapıyorduk şimdi 2 bin ekmek yapıyoruz. Ereğli son 5 yılda 40 bin göç verdi. Ekmek üretimi merkezinde 30'un üzerinde fırın var, bunlar bin ile 3 bin arasında ekmek üretiliyor"

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)