Konu ile ilgili Erdemir Basın ve Halkla İlişkiler'den gönderilen haber metni şu şekilde:

EBRD kredisi, Erdemir’in İskenderun ve Ereğli’de bulunan iki tesisinde üretim süreçlerinde kaynakların en etkin kullanımına yardımcı olacak kapsamlı bir yatırım programını finanse edecektir. Demir-çelik sektörü yüksek enerji kullanan sektörlerin başında gelmektedir. Ancak ileri teknolojiye dayalı teçhizatların kullanımı ile üretim süreçlerinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu elde edilebilmektedir.

 

ENDÜSTRİYEL ATIKLARDAN YAN ÜRÜN

 Erdemir ve İsdemir fabrikaları, son model teknolojiye sahip olan yüksek fırınlardaki tepe basıncı genleşme türbinlerine yatırım yapacak. Bu türbinler, yüksek fırınlarda toplanan yüksek basınçlı gazları kullanıp elektrik üretimi gerçekleştirirler.

Erdemir ve İsdemir en iyi uygulamaları benimseyerek, üretim süreçleri sonunda açığa çıkan demir-çelik gazlarının ve atık ısının tamamını yeniden kullanmayı amaçlamaktadır. Bu işletmeler ayrıca enerji yönetimi sistemlerini geliştirmeyi ve endüstriyel atıklardan değerli yan ürünleri çıkarmayı planlamaktadır.

Erdemir Grubu hâlihazırda bölgede yer alan en verimli demir-çelik üreticilerinden biri konumundadır ve EBRD’nin finanse edeceği enerji verimliliği yatırım programıyla beraber Grubun enerji ihtiyacı daha da azalacaktır. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Erdemir Grubu’nun elektrik tüketimi, 2014 yılında ülkenin toplam elektrik tüketiminin yaklaşık %1,5’lik payını oluşturmaktadır.

 

'ERDEMİR LİDER BİR OYUNCU'

 EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet yatırım hakkındaki düşüncelerini şöyle yorumladı: "Türkiye demir-çelik piyasasında lider bir oyuncu olan Erdemir Grubu, toplam piyasa hacminin dörtte birini üretmektedir. Grup örnek bir liderlik sergileyerek Türkiye’de bir enerji verimliliği devrimi başlatma ve ülkedeki çelik endüstrisini değiştirme yeteneğine sahiptir. Ülkedeki demir-çelik sektörünün, küresel rekabet gücünü artırmak ve daha iyi bir çevre dostu olabilmesi için daha verimli sanayi süreçlerine ihtiyacı var. EBRD hâlihazırda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile beraber Ulusal Enerji Verimliliği Aksiyon Planı’nı oluşturmak için beraber çalışmaktadır ve EBRD, demir-çelik sektöründe enerji verimliliği politikalarının geliştirilmesi üzerine yaptığı çalışmada Erdemir Grubu ile beraber hareket etmekten özellikle memnuniyet duymaktadır. "

Erdemir Grubu CFO’su Bülent Beydüz ise şu ifadelere yer verdi: “Bizim en temel ilkemiz, verimli, güvenli, çevreye duyarlı ve kaynakları akıllıca kullanan yüksek kaliteye dayalı bir üretim süreci sağlamaktır. EBRD finansmanı ile beraber Şirketimiz sürdürülebilirlik ve düşük çevresel ayak izi amaçları doğrultusunda attığı niteliksel adımlara bir yenisini eklemektedir”.

 

ATIKLARDAN GERİ DÖNÜŞÜM

 1960 yılında kurulan Erdemir Grubu yılda 9,1 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahiptir. Grubun Ereğli fabrikası, yassı çelik üretimi (sıcak haddelenmiş rulo, soğuk haddelenmiş rulo, sıcak daldırma galvanizli rulo, sıcak haddelenmiş levha ve ince levha) üretimine odaklanırken, Grubun İskenderun fabrikası ise hem yassı çelik (sıcak haddelenmiş rulo) hem de uzun çelik (kütük, ve kangal) üretmektedir.

Türkiye'nin ham çelik üretiminin yaklaşık dörtte birini oluşturan Grup, çevresel ayak izini en aza indirmeye, ürünlerinin akıllı tasarıma sahip ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamaya ve endüstriyel atıkların üretime geri dönüşümünü desteklemeye kararlıdır.

Erdemir Grubu gibi büyük sanayi şirketlerine finansman sağlayarak bu şirketlerin en iyi kaynak verimliliği teknolojilerini benimsemelerine yardımcı olmak, EBRD’nin Yeşil Ekonomiye Geçiş yaklaşımının bir parçasıdır. Bu yaklaşım ile beraber EBRD, sürdürülebilir kaynaklar alanında finansman hacmini önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar Euro düzeyine çıkarmayı amaçlamaktadır. 

EBRD, 2009 yılında Türkiye'de yatırım yapmaya başladı ve halen İstanbul, Ankara ve Gaziantep'te yer alan ofisleriyle faaliyet göstermektedir. Banka bugüne kadar, altyapı, enerji, tarım, sanayi ve finans sektörlerinde 180 farklı projeyle Türkiye'de 7 milyar Euro’yu aşan yatırım gerçekleştirmiştir. Bu projelerin yaklaşık yarısı enerji ve kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik amaçlı projelerde kullanılmıştır.

 

4 ÖDÜL BİRDEN KAZANDI

 2015 yılında Türkiye, 1,9 milyar Avro üzerinde yatırım ile EBRD’nin en fazla finansman sağladığı ülke olmuştur. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Erdemir Grubu, “Dünya Klasında Şirket Olma” vizyonuyla başlattığı dönüşüm hareketinin sonuçlarını almaya devam ediyor. Kuruluşunun 50. yılını kutlayan Erdemir Grubu, 2014 yılındaki üretim, ihracat, borsa performansı ve finansal göstergelerdeki başarılarına prestijli bir ödül serisini de ekledi. Erdemir Grubu, Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi (LACP) tarafından 2001 yılından bu yana her yıl düzenlenen ve faaliyet raporu alanındaki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilen “2014 Vision Awards” da 4 ödül birden kazandı.