Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's’un kısa adı Erdemir olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın “B” olan kredi notunu “B+”ya yükseltirken, görünümünü ise "Durağan" olarak teyit ettiği bildirildi.

 

Erdemir’den konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

 

S&P tarafından yapılan açıklamada, kredi notunun yükseltilmesinin nedenleri olarak, dünyada çelik sektöründeki kötü trendin ve şirketler tarafından açıklanan büyük zararların aksine Erdemir’in 2012 yılı ve 2013 yılı ilk çeyreğinde elde ettiği yüksek karlılık ve güçlü nakit pozisyonu ile yurtiçi pazarda güçlenen rekabetçi pozisyonu gösterildi. Ayrıca Türkiye yassı çeliğinin yaklaşık %70’ini üreten Erdemir’in güçlü operasyonel performansına ve yüksek kapasite kullanım oranlarına vurgu yapıldı. Ek olarak, Erdemir’in Net Borç/FAVÖK oranının S&P beklentilerinin altında gerçekleştiği ve bu oranın daha güçlü gerçekleşmeye devam edeceğinin beklendiği ifade edildi.

2013 yılı için global değerlendirme de yapan S&P, Avrupa’da GSYİH’da %0.5’lik düşüş beklerken Türkiye’de %4 büyüme öngörmektedir. Buna paralel Türkiye çelik talebinde de artış olması beklendiği belirtilmiştir.