Arslangörür, yaptığı açıklamasında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından Ereğli ilçesinde 2010 yılından itibaren düzenlenen girişimcilik kurslarını 723 kişinin tamamlayarak sertifika almaya hak kazandığını söyledi.

HİBE VE KREDİLERDE ARTIŞ

KOSGEB'in girişimcilik destekleri kapsamında 30 bin TL'lik hibenin 17 Aralık 2015 tarihinden itibaren 50 bin TL'ye, makine ve teçhizat kredisi olarak verilen faizsiz geri ödemeli kredinin de 70 bin TL'den 100 bin TL'ye yükseltildiğini hatırlatan Arslangörür, "Öncelikle bu girişimcilik desteğinden yararlanabilmek için koşullar yine girişimcilik eğitimine girişimcilerimizin katılıp eğitimden mezun olmaları gerekiyor. Daha sonra işletmelerinin kuruluşlarını yapıyorlar, KOSGEB üyeliklerini gerçekleştiriyorlar ve KOSGEB’e iş planlarını sunuyorlar. İş planları da kabul gördüğü takdirde desteklerden yararlanma imkanı buluyorlar" dedi.

"50 BİN TL'NİN İÇERİĞİ"

Arslangörür: "Bu 50 bin liranın açılımı üçe bölünüyor. 18 bin TL’si işletmelere alınacak demirbaş malzemeler için veriliyor. 2 bin TL işletme kuruluş desteği olarak veriliyor. Bir de aylık 2 bin 500 TL’den 12 ay boyunca ya da bin 250 TL’den 24 aya kadar bölebileceğimiz toplamda 30 bin liralık işletme giderleri desteğimiz var. Kira ve personel desteğidir bu. İşletme kirasını ve yanında çalıştırdığı sigortalı personelinin maaşını buradan karşılayabilir. Buradaki süre 24 aya kadar uzayabilir ve üst limiti 30 bin TL’dir. Bu desteğin 3 ayrı kaleminde ortak bir özelliği şudur. Girişimci ilk önce kendisi harcayacak, bütün harcamalarını banka kanalı ile yapacak. Tedarikçilerine elden tek bir ödeme bile yapmayacak. Banka kanalı ile yapmış olduğu ödemelerin banka dekontunu bir de almış oldukları ürünün faturasını bize ibraz edecekler. Biz de girişimcimiz eğer bayansa ki orada da bir güncelleme oldu; bayanların destek oranları yüzde 90’a çıkarıldı. Bayanların yapmış oldukları harcamaların yüzde 90’ını erkek girişimcilerin yapmış oldukları harcamaların da yüzde 70’ini geri iade edeceğiz. Toplamda dediğim gibi üst limit 50 bin TL’dir"

8 EŞİT TAKSİTLE ÖDEME İMKANI

Arslangörür, yapılan son değişikliklerle makine-teçhizat kredisi olarak verilen faizsiz geri ödemeli kredinin de 70 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarıldığını söyleyerek, “Kredi kısmı faizsiz bir kredi. 30 ay ödemesiz daha sonra 2 yıl ödemeli kısmı olmak üzere. Ayrıca bu 2 yıllık süreçte üç ayda bir 8 eşit taksitte ödeme imkanına da var. Sadece makine-teçhizat alabiliyorlar. Makine niteliği taşıyan bir ürün alabiliyorlar. O yüzden ona dikkat etmek gerekiyor. Bu kredi kısmı işletmelerin nakit ihtiyacını karşılayacak ya da hammadde alacakları bir kredi değil. Alacakları ürün makine olmak durumunda" ifadelerine yer verdi.

KOSGEB'İN DİĞER DESTEKLERİ

KOSGEB olarak sağlanan diğer desteklere ilişkin ise şu bilgileri verdi: “İlçemizdeki işletmelere özellikle genel destek programını 2015 yılı içerisinde baya bir kullandırdık, kullandırmaya da devam ediyoruz. Genel destek programı içerisinde birçok başlık var. Bunlardan Ereğli’de en çok kullandırdığımız destekler nitelikli eleman desteği,  ki bu işletmelerin 4 yıllık üniversite mezunu yeni istihdam sağladıklarında maaşlarının yüzde 60’ına kadar olan kısmını KOSGEB karşılıyor. Ve KOSGEB’in aylık bin 500 TL’ye kadar da bu işte limiti var. Toplamda da 20 bin TL’lik bir destektir. Onun dışında yurt dışı iş gezisi desteğimiz var. Firma başına verdiğimiz belirli bir tutar var. Bu desteğimizden de ilçemizde birçok firmamızı yararlandırdık. 2 bin TL’ye kadar katılan işletme yetkilisi, ortağı ya da çalışanı bu destekten yararlanabiliyor. Yine tanıtım desteğimiz de var. Tanıtım desteğimiz de yakın zamanda güncellenen desteklerden bir tanesi. Burada şöyle bir değişikliğe gidildi; şartı yine aynı marka tescil belgesine sahip olmak gerekiyor ancak marka tescil belgesine sahip olduktan sonra tanıtım desteğine başvuracak olan işletmelerimiz üç ayrı kalemde müracaat edebiliyorlar. Bunlar 5 bin TL katalog, 5 bin TL e-ticaret sitelerine verilecek reklam giderleri için ama yalnızca ekonomi bakanlığının onayladığı e-ticaret sitelerine verilen reklamlar için geçerlidir. Yani bütün e-ticaret sitelerini kapsamaz. 5 bin lira da yurt dışı yayınlarda verilecek reklamlar olmak üzere toplamda 15 bin liralık bir destek söz konusudur. Buradaki destek oranı da yüzde 60’dır. İşletme başvurusunu yaptığında yüzde 60 oranında desteklerden yararlanabilir. Hali hazırda devam eden KOBİ proje destek programımız var. Projeler inceleniyor. Orada da kabul gören firmalar maksimum 150 bin TL’ye kadar yüzde 60 oranında desteklerden yararlanacaklar.”

Arslangörür, Mart ayı içerisinde KOSGEB tarafından Ereğli ilçesinde girişimcilik kursu düzenlenebilmesi için de çalışma başlatıldığını sözlerine ekledi.