EREĞLİ'DE 7, ALAPLI'DA 1 TERSANEYE BEDELSİZ YER TAHSİSİ

Karadeniz Ereğli Bölgesinde 7 adet Alaplı’da 1 adet tersaneye bedelsiz yer tahsisi yapıldı bu hükümet tarafından. Ama ne yazık ki 2008’e kadar çok iyi gitti şartlar, 2008’den sonra da dünya krizi ticaretin dağılması, gemi ihtiyaçlarının tekrar yükselmesi sonrası da hazır siparişler de iptal edilmiş oldu. Tersanecilik sektörü Ereğli’de olduğu gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de sıkıntıya girdi. Bu noktada şartları yerine getiremeyen tersaneciler var onlar ile ilgili yeni bir çalışma yapılıyor. 5018 kapsamından bu işletmeler çıkarılacak yeni yasaya uydurulacak. Yeni tasarı da da kira bedeli karşılığında bu işin devam etmesi ön görülüyor. Kira bedeli olarak da cironun yüzde 1’i kadar bir kira ödenmesi isteniyor. İş yaparsa kira ödeyecek iş yapmıyorsa kira ödemeyecek. Böyle 2-3 firma var bölgemizde onlar da bu şekilde işletmelerini devam ettirme şansı yakalayacaklar.


HURDA VE GEMİ TASARIM TEŞVİKİ

Hurda teşviki ve gemi tasarım teşviki sağladık bu bölgedeki yatırımcılar bundan faydalanacak. Kredi Garanti Fonundan yeterli teşviği olmayanlara teminat desteği sağlıyor. Bunu tersaneciler için iki katına yükselttik. Tersane amaçlı limancılık tersanelerin limancılık faaliyetinde de konulması talebi var bunlar da imar sorunu devam ediyor, Bakanlığın bize verdiği bilgi.

MİLLİ GEMİ PROJESİNE EREĞLİ TALİP

Biz şöyle bir şey yapacağız bunu hem plan bütçe komisyonunda görüştüm hem de bakan ile görüştük. Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz’dan çok yakın bir zamanda randevu talep edeceğiz bu tersaneciler ile bir toplantı yapacağız. Amacımız da şu Türkiye’de milli savaş gemileri projesi var. Teknoloji olarak alt yapısı da müsait ise bu bölgede üretilmesi için talepte bulunacağız. Tersaneciler ile bir Ankara çıkartması yapacağız.


ALAPLI YAT ÜRETİM İHTİSAS PROJESİ

Öte yandan Alaplı bölgemizde uzunca bir süredir gündemde bulunan ama şuanda konuşulmayan bir proje var. Yat Üretim İhtisas Projesi, imar planına işlendi canlandırıp hayata geçirmek istiyoruz. Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde İstanbul ziyaretinde tene ve yat fuarını da gezdim, oradaki ciddi üreticiler ile konuştuk. Alaplı’da böyle bir durum oluşturulursa gelebileceklerini belirttiler. Katma değeri çok yüksek olacak. Özellikle Alaplı ve yakın köylerinin geleneksel mesleğidir yatçılık. Aynı zamanda göçü tersine çevirecek en önemli sebeplerden bir tanesidir diye düşünüyorum"

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)